Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели


Здравейте, в този хубав, слънчев ден от мен, Радка Петкова и развлекателното предаване "Вкусен следобед". Пригответе се за два часа хубава музика и приятни преживявания с любимия епизод днес, 26 май. Какво съм ви подготвила? Макар и следпразнично, епизодът е наситен с поезия и проза - първо ще ви разкажа как премина представянето на книгата на Петя Цонева в Кърджали. "Люлката на живота", освен това получи нов живот на ледения континент и ще допътува до нашите антарктици във филиала на НЧ "Обединение 1913". След това към една сериозна тема - за алкохолизма и преживяванията на телевизионната водеща Мира Добрева докато пише автентичен разказ за тази зависимост, преплетен с лични впечатления. Наскоро журналистката представи втората си книга, след тази, посветена на столетниците - "Светулки зад решетките".

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана, бесарабска българка са основали интересна ферма - не от традиционните краве и овце, а от дългоухи създания, прочути със своя инат. Защо, има ли това образователна цел, ще научим от Крешентини. След това ще научим за инициативата на ентусиазираните планинарки от клуб Ахридос, които освен че маркираха известни маршрути, ще опишат билките и редките растения в районите им.
Очакват Ви и други изненади, само  останете с нас  на 90 мегахерца, и онлайн на binar.bg
Желая Ви приятно слушане!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На Петровден "С песните на Георги Чилингиров" в родното му село

В Смолянското село Полковник Серфимово ще се проведе VI Национален фолклорен фестивал "С песните на Георги Чилингиров". Фестивалът е съчетан и с празника на селото, който е на Петровден - 29 юни (събота). Организатор е читалище "Отец Паисий". Георги Чилингиров е първият родопски народен изпълнител, който започва да пее и популяризира родопските..

публикувано на 16.06.24 в 14:10
Тракийски събор Кърджали

Тракийци се събират на събор в Кърджали

За 23-та поредна година тракийци се събират в Кърджали, за да покажат красотата на тракийския фолклор. “Тракийски събор Кърджали 2024” ще се проведе в парк Простор на 29 юни. Откриването е в 10:30 ч. Организатори на събора са Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и Народно читалище “Тракия - 2009”, със съдействието на община Кърджали. Целта на събора..

публикувано на 15.06.24 в 14:35

Еленът лопатар и благородният елен поддържат мозаечния пейзаж в Родопите

Обитаваната от благородните елени територия в Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти. А ареалът на елените лопатари - около пет пъти благодарение на разселените над 1000 животни от двата вида от фондация "По-диви Родопи".  „ Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на..

публикувано на 13.06.24 в 16:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев, "Галъп": ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната

ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната, коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" в ефира на Радио Кърджали: "ДПС вероятно ще е втора политическа сила. При всички има ерозия, но тук ниската избирателна активност със сигурност дава възможност на по-добър резултат на ДПС, тъй като на тези избори по-скоро отидоха да..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

Ботевци представиха Кърджали в Шестия национален преглед на фанфарните оркестри

Фанфарният оркестър при Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали навърши 10 години. Наскоро момичетата и момчетата, които участват в него, прославиха името на родния Кърджали из страната, като изпълниха спонтанни концерти и участваха в участваха в Шестия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в..

публикувано на 09.06.24 в 00:39
Пчеларовци честваха с шествие и тържество 24 май.

За "Женско царство" се подготвят в Пчеларово

Докато в повечето български села културните прояви оредяват и читалищата все повече опустяват, в чернооченското село Пчеларово е обратно. С всяка следваща година се възражда някоя от старите традиции. След възстановките на ритуали от миналото, като Бабинден, Лазаруване, Коледуване, активистите на читалище "Иван Буюклиев - 1926" сега са се заели да..

публикувано на 08.06.24 в 20:03

Роман Романов е победител във фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР

Младият певец Роман Романов от златоградското село Старцево е победител в годишната фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР програма "Христо Ботев" в категория - Мъже солисти, с песента ,,Да знаеш майчо", аранжирана от проф. акад. Милчо Василев, акомпанимент на Щатен народен оркестър при АМТИИ проф. Асен Диамандиев, гр. Пловдив. За отличието се..

обновено на 08.06.24 в 16:01