Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само две общини - Крумовград и Ардино, не са засегнати от марокански скакалци

Приключи третирането от въздуха на засегнатите от марокански скакалци площи в общините Черноочене и Кърджали, които са общо около 14 хиляди декара. До края на седмицата по график ще продължи пръскането и в останалите общини от областта. Засегнати са предимно пасища и ливади, общата площ е 20 хиляди декара. Само в две общини - Ардино и Крумовград не се налага да се пръска. Това съобщи за Радио Кърджали областният управител Никола Чанев.

"Благодарение на добрите мерки, взети от Агенцията по храните, каламитетът беше констатиран доста рано и бе своевременно издадена и заповед на министъра на земеделие, с която бе обявен и с която бе изискано от междуведомствената комисия да отпусне средства в размер до 500 000 лв. на общините на територията в област Кърджали, които са засегнати от каламитета. Това, което може да се каже, че първо тези разходи ще бъдат направени от общинските бюджети, след което ще им бъдат възстановени", каза областният управител.  Той уточни, че само в община Черноочене, където пръскането вече приключи, засегнатите площи са около половината от всички 20 хиляди в област Кърджали.

"Наблюдаваме много добро взаимодействие между държавната власт в лицето на Агенцията за храните и нейния ръководител Георги Грозев с кметовете на съответните общини - в случая към този момент Черноочене и Кърджали", коментира Никола Чанев.

Пет от седемте общини в областта са засегнати от вредителя. Скакалците са по пасищата и ливадите, няма засегнати площи със земеделска продукция, каза още областният управител. Той уточни, че пръскане не се налага единствено в Крумовград и Ардино.


повече чуйте в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пеевски отговори на Доган с официална позиция: Няма да се откажа

По-малко от два часа след призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима знакови лица от ръководството на Движението за права и свободи, Пеевски отговори с позиция, публикувана на официалния сайт на партията със заглавието: "Делян Пеевски, председател на ДПС:  Няма да се откажа и няма да предам хората,..

публикувано на 10.07.24 в 22:19
Ахмед Доган

Доган поиска оставката на Пеевски и още петима

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган иска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 6 знакови имена на Движението -  Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ), Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид..

публикувано на 10.07.24 в 20:54

В Крумовград наложиха ограничения в ползването на питейна вода

Призив да се ограничи ползването на вода отправи кметът на Крумовград Себихан Мехмед. В съобщение към съгражданите си, градоначалникът уточни, че е забранено да се използва питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тротоари и автомобили. Забраната е наложителна, за да не се стигне до воден режим, какъвто до този момент не..

публикувано на 10.07.24 в 16:04

Община Черноочене ще бъде поддържана със собствена автовишка

Община Черноочене вече разполага със собствена автовишка.  До момента за подобни услуги бяха използвани външни лица, което значително забавяше и оскъпяваше изпълнението.  С нейна помощ ще бъде поддържано уличното осветление по населените места, кастрене и оформяне на дървесната растителност в урбанизираните територии на населените места,

публикувано на 10.07.24 в 13:50

Заради дрога и алкохол двама водачи са в ареста

Две бързи производства са образувани в Районните управления в Кърджали и Джебел за управление на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и алкохол. Около 16,40 вчера в Кърджали полицейски служители спрели за проверка „Шевролет“ с 33-годишен водач. Направеният тест за наркотици отчел положителен резултат за амфетамин и..

публикувано на 10.07.24 в 13:35
Слави Василев

Слави Василев: Доган ще спечели битката с Пеевски

Доган ще спечели битката с Пеевски, прогнозира политическият анализатор Слави Василев пред Радио Кърджали. "Това ще стане по причини, които са свързани не толкова с финансова мощ или с връзки в държавата, защото тук Пеевски има предимство според мен, но по причини свързани с отношенията на етническите турци отдолу нагоре. Смятам, че г-н Доган ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

Търси се място за паметника на Цар Иван Асен Втори в село Клокотница

В Хасково създадоха инициативна група, която ще подготви честването на 800 години от битката при Клокотница и победата на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин. Годишнината ще се изпълни през 2030 г., като идеята е през следващите пет години с различни прояви да се отбелязва славната дата. Кулминацията ще бъде издигането на паметник на..

публикувано на 10.07.24 в 10:41