Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 ще са секциите за българите в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции. В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места. На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор. 
Не са лишени от възможност за гласуване и сънародниците ни на остров Тасос, където през цялото лято е пълно с български туристи и работници. 
Добра е организацията и на остров Крит. Там секциите са 4. 
В страната няма проблем с доброволците за изборите, отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" кореспондентът на БНР в страната Катя Пеева. 
Нейните наблюдения са, че българите в Гърция са на различно мнение по отношение на гласуването и за националните, и за европейските избори. 
"Изборите са израз на демокрация и считам, че съм задължена да гласувам", сподели българка, която е една от най-добрите психоложки в Солун. Тя препоръча на новоизбраните депутати - и национални, и европейски, да се срещат с обикновените хора, да знаят за проблемите им и да им търсят решение.
"Това, че съм в чужбина е защото искам да помогна финансово на децата си. Но това, че живея в Гърция не ме прави по-малко българин", категоричен е български пенсионер, който от години живее и работи в южната ни съседка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Сиела Норма" ще осигури машините за гласуване

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частични местни избори, насрочени за 23-ти юни тази година. ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта. Частичен вот ще се проведе  за общински съветници в община Хасково.

публикувано на 21.05.24 в 16:08

ЦИК прие методическите указания за вота

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как ще се..

публикувано на 21.05.24 в 12:30

Екзитпол се оповестява не по-рано от 20 часа на 9 юни

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни. Централната избирателна комисия забрани с решение на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния ден...

публикувано на 21.05.24 в 11:08

платена публикация
Бойко Борисов: Кърджали ще има обходен път

Етническата толерантност  в този регион трябва да бъде издигната в култ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти и членове на партията в Кърджали. “Нищо по-страшно няма от разделението на религиите и впоследствие в партиите. Аз съм сигурен, като видях и водача на ДПС, като гледам и нашия водач, спокойно мога да кажа, Кърджали ще..

обновено на 19.05.24 в 12:27

платена публикация
Костадин Костадинов ще се среща с граждани в Кърджали

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов ще разговаря с граждани в четвъртък, 16 май, от 11 часа пред паметника на Васил Левски в Кърджали. Освен с него, с жители на областта ще се срещнат кандидатите за народни представители Георги Георгиев, Анета Георгиева и Ясен Колев. От 10 часа „Възраждане“ кани журналисти на..

обновено на 16.05.24 в 12:11