Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в предлагането на услуги и защита на различни социали и уязвими групи. 

"Юли месец фондацията ще навърши шест години, но тя има много богат опит с подкрепа на различни групи уязвими хора, жени, деца, мигранти, хора от различни етноси, всички, които преминават през трудни моменти, имат нужда да бъдат подкрепени от психологическа, социална, правна помощ и просто човешка подкрепа", разказа за Радио Кърджали Силвия Теофарова.

"Ние основно работим в Стара Загора - района, и в Харманли, Хасково. И много хора ни свързват основно с бежанци, но всъщност не. Повечето хора, с които работим, са българи - хора от някакво затруднение, хора, които минават през криза, работим с родители, които са в конфликт или имат трудности с децата си и не само кризисни неща, но примерно в момента стартира група за кандидат-осиновители. Работим с Приемна грижа. Общо взето се опитваме да бъдем полезни в различни места и области. Но темата за бежанците ни е много важна", допълни Ивайло Ябълкаров.

Той уточни, че целта им е да бъдет полезни и да помагат не само на самите бежанци, но и на хората и на институциите, които работят с тях.

"Разбира се, в основата е и това да помагаме на тези хора, които идват - повечето от тях от едни доста опасни места, преживели са преминаване през различни територии, подложени са на различни опасности и са оцелели - една част от тях. За съжаление, все повече се сблъскваме със случаи на хора, които са изгубили живота си около границата или след границата и такива, чиито роднините им търсят телата им, тоест има от всичко, а ние се опитваме да помагаме с медицински консултации, с консултации с адвокат, работа с психолог и терапевт групови занятия, със спортни занятия - имаме колега, който е сириец, но с българско гражданство, който работи в лагера с младежи и мъже", обясни Ивайлов Ябълкаров. 

Според него в обществото ни има предразсъдъци и фалшиви новини, свързани с бежанците. Реалността, с която се сблъскват, показва, че за миналата година има 3878 деца, които са влезли в страната ни сами. "Ние ги наричаме непридружени. Това са деца, които са влезли без присъствието на някой възрастен. Това са деца в риск, ние се опитваме да помогнем за интеграция. Но тяхната цел е да се съберат със своите близки и да отидат в по-западната част на Европа. Преди 2-3 години имаше доста силен интерес (към курсовете по български език, които фондацията организира, б.р.), защото много от хората оставаха по дълго. В момента основно влизат сирийци и афганистанци. Афганистанците най-често те веднага тръгват към Западна Европа. Сирийците изчакват да получат статут, но основно идеята им е да заминат също, така че не се задържат толкова много", разясни Ивайло Ябълкаров.

Услугите, които фондацията помага не само на бежанците, но и на всички нуждаещи се, са разделени в различни направления - за детето се предлага психологическа помощ, подготовка за осиновяване, специализирана подкрепа за деца в приемни семейства, работа по идентичност и подкрепа. За майки и деца, които минават през труден момент, се предлага подслон. Организацията има и Синя стая, в която щадящо се изслушват деца, които преминават през различни правни процедури.

В Кърджали представителите на Фондация "Мисия Криле" провеждат срещи с приемни родители и институция, свързана с приемната грижа. Поводът е проучване на УНИЦЕФ, което цели да провери готовността и нагласата на обществото, институциите и на деца-бежанци, да бъдат настанени в приемни семейства.

"Става  въпрос обаче за деца, които са без своите семейства, без възрастен. Това е втора такава среща с приемни семейства, направихме няколко срещи и със самите деца, които евентуално биха били настанени и така искаме да разберем нагласата на хората. Примерно децата биха ли дошли в приемни семейства. Приемните семейства, биха ли се погрижили за такива деца, ако имат притеснения - кои са най-големите притеснения? Кои са предизвикателствата пред това да се грижиш за едно дете примерно на 12 години, което е от Сирия и е тук без никой възрастен", разказа Ивайло Ябълкаров.

"Децата ни изненадаха и са съгласни. Те са преживели много трудности. Тези  деца по-различни са от тези, с които сме работили до момента. Различието им е това, че са се научили да бъдат по-възрастни и се справят с неща, с които ние не подозираме, че могат... Децата искат да бъдат в семейна среда. Децата осъзнават, че семейната среда, каквато приемната  грижа би могла да им даде, е по-доброто място, отколкото да бъдат в лагера и да няма възрастен, който да е да е около тях... Радваме се, че в Кърджали намерихме отворени семейства, отворени институции", коментира Силвия Теофарова.

Към момента на територията на област Кърджали има три деца-мигранти, които са настанени в центрове за настаняване от семеен тип, където екипите са впечатлени от начина, по който малките бежанци се вписват и интегрират, обясниха Силвия и Ивайло. Двамата коментираха, че настаняването в приемно семейство не касае само тези деца, но и такива, които са в лагера в Харманли например. Идеята все още не е започнала да се реализира, но според Силвия и Ивайло е въпрос на време, още повече, че има отворени хора - приемни родители, които са готови и на които единственото притеснение е езикът за комуникация с детето.

сички институции, с които сме говорили до този момент, казват, че няма никакъв проблем и сега да се случи това. Разбрахме от колегите и от приемните родители, че е имало възможност такова настаняване вече да се случи тук в Кърджали, но поради различни причини не е станало. Тоест и сега може да се случи. Нашата цел е да видим кои са притесненията, кои са пречките, за да може държавата да работи върху това. Предстои да се направи  кампания за приемна грижа за такива деца. Ние също така смятаме, че е добре да станат приемни родители хора, които са били бежанци, но са останали в България. Които имат опит,  познават езика, знаят културата им биха и доста полезни", коментира Ивайло Ябълкаров.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48