Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен.

Хореографията и режисурата са на създателя на балетна школа „Алегро“ Мая Габровска. Зрелищната сценография е на Александра Габровска. С този спектакъл Балетната школа на Младежки център отбелязва 10 години от създаването си, разказа за Радио Кърджали Мая Габровска.

"През творческия сезон на 2013 и 2014 година създадох школата, тук към Младежки център, която стартира с едва 8 деца. Началото не беше никак лесно, но сега 10 години по-късно, приключваме годината с над 75 възпитаници на възраст от 4 до 17 години. Често пътуваме с тях по фестивали в страната и чужбина и за моя радост не сме си за връщали без награди. Основната цел на школата си остава една и съща. Накратко казано предай нататък, защото, според мен, всяко дете занимаващо се с изкуство е обещание за по оптимистично бъдеще”, каза още хореографът Мая Габровска. Тя допълни, че сама обучава децата, а всяка година нарастват и желаещите да се занимават с балет.


В спектакъла „Лешникотрошачката“ ще участват "62 души, които ще сменят над 135 костюма за час и четиридесет и пет минути балетно действие", разказа още  хореографът. Специално за спектакъла са създадени декорът и реквизитът.

 В ролята на Дроселмайер ще танцува премиер-солистът на софийска опера и балет Росен Канев.

"Той безспорно озарява с артистичното си присъствие, на децата им действа толкова мотивиращо, колкото нищо друго досега. Дава им пример за абсолютен професионализъм и със сигурност ще допринесе изключително много за визията на целия спектакъл", каза Мая Габровска за участието на Росен Канев.

Чуйте звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Хасково джаз": 40 изпълнители с 10 концерта на 4 сцени и един джем сейшън

40 изпълнители с 10 концерта на 4 сцени и един джем сейшън– това очаква меломаните в Хасково през следващата седмица. За 28 пореден път Община Хасково и Сдружение “Джаз клуб Хасково” ще превърнат града на Богородица в столица на джаз-музиката. След четири годишно прекъсване, заради усложненията от ковид-кризата, джем сейшъните се завръщат на..

публикувано на 19.09.24 в 17:00

Личните истории на Иван Динев - Устата стъпват на кърджалийска сцена

За първи път на кърджалийска сцена ще бъде представено, популярното комедийното шоу "Звездите отзад". Историите в него са разказани  с некоректно чувство за хумор и самоирония. Те са част от  личните преживявания на хип-хоп изпълнителя Иван Динев - Устата със звезди като  Софи Маринова, Азис, Криско, СкандаУ, Ицо Хазарта, Евгени Минчев и други. В..

публикувано на 18.09.24 в 15:05

Новият сезон на театъра в Кърджали започва с премиера на "Карлсон и Дребосъчето"

С премиера на спектакъл за деца, театърът в Кърджали ще отбележи началото на новия творчески сезон. Постановката "Карлсон и Дребосъчето" е по текстове на  Астрид Линдгрен, създала едни от най-обичаните детски произведения. "Как светът около нас да стане по-добър и цветен ще видим в най-новото премиерно заглавие на ТМЦ – Кърджали", съобщават от..

публикувано на 18.09.24 в 15:02

Представят кулинарно шоу на празника на плодородието в Кирково

С Фестивал на плодородието пограничната община Кирково за пореден път ще отбележи края на селскостопанската година. Празникът ще бъде на 14 септември, каза в сутрешния блок на Радио Кърджали  заместник-кметът на Кирково Валентина Димитрова. “ Подготвили сме много богата музикална програма, която включва много изпълнители от различни жанрове, както..

публикувано на 11.09.24 в 14:05

Представят кулинарно шоу на празника на плодородието в Кирково

С Фестивал на плодородието пограничната община Кирково за пореден път ще отбележи края на селскостопанската година. Тазгодишното издание на празника ще бъде на 14 септември. Това каза заместник-кметът на Кирково Валентина Димитрова. " Подготвили сме много богата музикална програма, която включва много изпълнители от различни жанрове, както се..

публикувано на 14.09.24 в 14:10

Отбелязват 100 годишнината от рождението на Станислав Сивриев

В рамките на "Делювите празници", в Златоград ще бъде отбелязана 100 годишнината от рождението на Станислав Сивриев. Тогава ще бъде връчена и национална литературна награда на името на поета и писателя. Това съобщи директорът на Етногравския комплекс в Златоград Александър Митушев. Предвидено е и литературно чете на текстове от книгата на..

публикувано на 04.09.24 в 15:58

Тракийци от Кърджали спечелиха злато и сребро в Световния шампионат по фолклор

Тракийци от Кърджали спечелиха златни медали в XIV-ия Световен шампионат по фолклор „World folk 2024", който се проведе в Несебър и курортното селище „Свети Влас“ в дните между 28 август и 1 септември т.г. Съставът на фолклорна певческа група за автентичен фолклор  ,,Тракийка“,  при тракийско дружество „Димитър Маджаров” и солистите от..

публикувано на 02.09.24 в 10:50