Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

| обновено на 13.06.24 в 12:56
5
Корабът "Галата" на брега на яз. "Студен кладенец"
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

 

Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето.

Идеята за знамето хрумва на Румен още миналата година, когато случайно се запознава с капитана на кораба – 95-годишен мъж от Варна.

„Дойде тук с дъщеря си и зет си. Миналата година стана. Човекът застана тук на височкото. Половин час някъде той плака просто като го видя…“, спомня си Румен Радев. Тогава си помислил, че старият капитан не е очаквал да види кораба така изоставен, изгнил и ръждясал. „Виждате какво е. Това е просто един умрял кораб“, казва Румен. Още тогава решил „поне едно знаменце да му сложа на кораба, да се знае поне, че е български кораб и то първият български метален. Знамето вече е факт. Надписът е незабележим, но и него ще го оправим“.

Румен Радев (вляво) и Илко Пасев

"Галата" е първият метален кораб, излязъл от Варненската корабостроителница. Пуснат е на вода през юни 1937 г. Той е специализиран моторен кораб за пътнически превози. Има 50 места. Дълъг е 17 метра и 50 см, широк е 3.70 метра, а дизеловият му двигател е с мощност 100 к.с. Според историята на Българския морски флот "Галата" плава в района първо на Варненския, а после и на Бургаския залив като част от състава на Параходство БМФ. Друга популярна история разказва, че Галата е царски кораб и се е ползвал от семейството на цар Борис.

"Галата" е осъществявал морски превоз на пътници между Варна и Созопол. През януари 1963 г. корабът потъва край Балчик. Трагедията отнема живота на 14 души заедно с тричленния екипаж. На следващата година е изваден и ремонтиран, след което е пратен в яз. "Студен кладенец", където свързва откъснатите от Кърджали места по бреговата линия на язовира.

Днес стои на брега изоставен и ръждясал. „Даже децата, като минават, викат: Мамо, това е един умрял кораб“, казва Румен. Илко Пасев допълва, че няма и информационна табела, която да разказва за първия произведен в България пътнически кораб от този вид.

Двамата наскоро разбрали, че „Галата“ е вече частна собственост, след като миналата година „военните са го давали на търг“. Не познават собственика и не знаят да е идвал до язовира, за да види придобивката си. Но Румен е говорил по телефона с човека, който го уверил, че корабът ще си остане там, където е сега, и няма да отиде за вторични суровини.

Въпреки че е частна собственост, Румен Радев и приятелят му Илко Пасев не само изрисуват знамето, но и слагат осветление, за да се вижда и през нощта.

Малко съзнание, желание, доброта и да знаеш миналото, историята, за да знаеш какво възстановяваш – това е нужно според двамата, за да нарисуваш знамето на един български кораб. „Това е история, която трябва да се запази. Знамето е нещо малко, но така вече корабът прави впечатление, вижда се. По-рано се гледаше като на старо желязо“, обяснява  Румен.


„Иначе се снимат, много млади хора идват тук“, допълва го Илко. Корабът се използва като декор от младоженци, даже се качвали на него за снимки, за да увековечат сватбения си ден

Мястото е атрактивно и за фотографите. Спират се и туристите. Само че те повече питат къде е мостът за Лисиците, който е най-дългият на Балканския полуостров и е близо до кораба "Галата". 

"Не я познават историята", повтаря Илко. И уточнява, че ако имаше една информационна табела с историята на кораба „Галата“, щеше да е интересно за туристите и щеше да е много по-известен. И нямаше да бързат да стигнат до моста за Лисиците, а щяха да се спират и до тази историческа забележителност.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48