Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едис Наим: За да просперира, България се нуждае от дръзновението на младите и мъдростта на старите

Абитуриентът от Езиковата гимназия завоюва „пълен комплект“ награди от конкурси и олимпиади по немски език

| Интервю

Едис Наим е абитуриент от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Завърши немска паралелка и е един от най-награждаваните и успешни зрелостници.

Трудно е да бъдат изброени всичките му награди през годините. Сред най-значимите през 2021/2022 г. са III-о място в национален кръг на Международна олимпиада по немски език на Гьоте Институт; II-ро място на националния кръг на „Lesefüchse international“ същата година; I-во място на национален кръг на Състезание по немски език на издателство КЛЕТ.

В същата година става носител на международна стипендия на Немската служба за педагогически обмен – „Deutschland ONLINE erleben“.

В следващата 2022/2023 учебна година продължава изкачването по стълбата на успеха с участие в националния кръг на „Jugend debattiert“("Младежта дебатира на немски език"). Отново е на призови места в Национална олимпиада по немски език на МОН и в Състезание по немски език на издателство КЛЕТ. Отличник е обаче не само по немски език. В националния кръг на Състезание по финансова грамотност на МОН се нарежда в първите 12 сред стотиците участници от цялата страна. Сред призьорите е и в математически турнири и олимпиади.

Същата година печели и Mеждународна стипендия на Немската служба за педагогически обмен – „Deutschland plus“ с 3-седмичен престой в Германия, а също и Стипендия от Американската фондация за България.

През 2023/2024 г. успехите се повтарят и множат, за да достигнат една от най-високите точки – Стипендия от Немската служба за академичен обмен (DAAD), както и Стипендия "Кърджали".

Тази година Едис беше поканен да бъде член на журито в младежките дебати по немски език.

Още от детската си възраст Едис е наясно, че изучаването на немски език ще определи бъдещето му, тъй като една част от семейството му от години живее в Германия. Не е случаен и изборът на училище, тъй като „още от седми клас насам съм наясно и затова точно избрах немската паралелка в Езиковата гимназия, която е най-елитното училище в областта“, пояснява абитуриентът.

Подчертава неизменната симбиоза учител-ученик, която е „жизнено важна“. Учители и ученици трябва да са екип, трябва „да са на 120 процента“, за да го има успеха, сочи веруюто си младежът. Изключително е благодарен на своите учители, дори на тези, които не са му преподавали, но са част от професионализма в Гимназията. Сред неговите преподаватели „на 120 процента“ са Нигяр Наим, която от десети клас „ме придружава, така да се каже, по стълбицата на успеха. В осми клас първо беше госпожа Ваня Костова. Тя даде основите на всичко, а след това госпожа Наим пое оттам и ме създаде какъвто съм в момента“, не крие емоции зрелостникът.

„Петте години в Гимназията бяха един много интересен път, много интересно преживяване с трудности и изпитания, но също така и триумфи, и си заслужаваше да се запиша в Езиковата гимназия, защото екипът от учители е силно професионален, но също и средата, в която бях, моите съученици, те също подпомогнаха“, констатира фактите на успеха си Едис.


Според наблюденията му и от разговорите, които е имал възможност да проведе с посланика на Германия у нас, Н.Пр. Ирене Планк, немската държава „доста се радват на нашите постижения, мисля, че те са доста позитивно настроени към нашето обучение“.

Едис прави следващите стъпки, за да продължи обучението си в Германия. Иска да се занимава с модерна професия, нещо което е свързано и с IT, и с икономика. Това е бъдещето, убеден е абитуриентът. Не е много убеден обаче, че бъдещето му е свързано с родината.

Ще се върне ли в България след като се изучи? „На този въпрос, за жалост, не мога да Ви отговоря със сигурност, защото аз, самият, не знам какво крие бъдещето“, деликатен и младежът. „Надявам се, че може би ще излезе някаква хубава оферта да се върна в България, имам предвид като за кариера“, слага всичките условности в едно изречение той и допълва „но, ако сегашните обстоятелства продължат да се влошават или да са на същото ниво, България няма да бъде моята крайна дестинация, като кариера“. И пак се старае да е деликатен – „Но, знам ли? Нещо може да се промени. Трябва да гледаме малко по-оптимистично на бъдещето, но аз, лично, съм леко песимистичен“, откровен е Едис.

Наблюденията му сочат, че у нас студентският живот е повече забавление, което трябва да се живее, а не толкова целенасочено трупане на знания и умения, както и сериозна подготовка за бъдеща реализация. Това е друга причина, поради която е избрал да продължи обучението си в чужбина.

Не биха ли искали обаче тези знаещи, можещи хора, изучени в странство, да се върнат у дома, да извървят нужните стъпки и да направят България едно по-добро място за живеене, което ще бъде предпочитано от младите, а няма да я напускат, защото тя няма да се промени, ако те не направят тази стъпка?

„Доста трудна задача ми зададохте, защото това е една много голяма отговорност, но тя не трябва да се поема от единици, а от всички. Но, аз, лично, сега не съм готов да поема тази отговорност за промяната, защото съм още много млад“, не избягва трудните отговори Едис. С едно щракване на пръсти държавата няма да се оправи. „Нужни са години и доста целенасочени реформи, а не само някакви празни обещания. Нужни са и силите, и подкрепата от предишните поколения – да покажат на младите поколения предишните грешки, така че да не ги повтарят“, разсъждава мъдро младежът.

Все пак, за да не е съвсем отчайващо, обяснява, че не са малко връстниците му, които възнамеряват да се завърнат в бащината къща, след като се изучат в чужбина.

Цялото интервю, в което можете да чуете как разсъждават младите умни хора на България, е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Кабинет ще има само при политическо чудо

Липсата на желание да се гласува е най-големият враг на демокрацията, „защото, ако ние не искаме да определяме кой да ни управлява, тогава кой ще определя кой да ни управлява“. Това коментира в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов. По думите му в момента българските елити не са в състояние да си изпълнят основната..

публикувано на 27.06.24 в 22:03

Помогнете на 8-годишната Никол да има красиво и щастливо детство!

".... с натежало сърце и скам да кажа, че Никол е едно прекрасно дете с много добро  сърце и с много големи мечти ,  дете, на което за съжаление се наложи да порасне твърде бързо  и да преживее кошмар, т върде страшен за нейната малка душичка .  Призовавам всеки да помогне и да подкрепим Никол и нейното  семейство в тази..

публикувано на 21.06.24 в 17:01

Осемгодишната Марина Николова спечели първо място на Национално състезание по художествена гимнастика

Марина Николова е едно талантливо и амбицирано дете от Кърджали, което печели първа награда на национално състезание по художествена гимнастика заедно с отбора си. С нея заедно бяха нейната майка Боряна Николова и 10-месечната й сестричка Фифи. Ето какво разказва тя за себе си и за това как е тръгнала по пътя на изкуството на художествената..

публикувано на 20.06.24 в 18:24

Какво трябва да знаем за портативните радиостанции?

Портативните радиостанции, познати повече като уоки-токи, са за безплатна комуникация за свободното време или професионални дейности. Лесни за използване по време на лов, водни и планински спортове, колоездене и други.  Какво трябва да знаем, преди да си закупим радиостанция? Кои модели са за свободно ползване и за кои трябва да имаме..

публикувано на 20.06.24 в 13:06

Милко Багдасаров: Едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси

Това разделение в момента, което го има и във всичките процеси, които текат в България, едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси, които видимо няма на този етап как да се получат . Въпреки че те са задължителни, ако искаме нещо да постигнем, да се направят компромиси от всички. Това коментира за Радио Кърджали..

публикувано на 20.06.24 в 11:15

Слави Василев: Президентът е на ход

Петдесетото народно събрание не започна с необходимата доза оптимизъм, че изведнъж нещата ще се отпушат и ние ще тръгнем по едно светло политическо бъдеще. Констатацията направи в ефира на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев. „ Попарата", която политическата класа си е надробила, дойде ред да бъде изядена и много често, тя не се..

публикувано на 20.06.24 в 01:33

Нова книга разказва за лечебни и ритуални практики и защитни накити от Източните Родопи

В четвъртък, 20 юни, от 17.30 ч., в Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде представена книгата "Лечебни и ритуални практики. Символи и апотропеи."  Сборникът разглежда научно, но в същото време и достъпно, някои устояли във времето лечебни практики, традиции и ритуали в Източните Родопи. Автори на статиите са Лидия Кирилова, уредник в отдел..

публикувано на 18.06.24 в 14:57