Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ДПС има криза в механизма на взимане на решения, смята Хасан Адемов

Снимка: БГНЕС

Случващото се в ДПС е криза в механизма за вземане на решенията, заяви в интервю за БНР Хасан Адемов - член на Централното оперативно бюро на Движенето.

По думите му основен проблем е, че решенията не се вземат от колективните органи на партията:

"Политиката е колективно занимание и индивидуалните решения винаги срещат някаква съпротива. /…/ Сега доминират индивидуалните решения. Доминира силовият подход и затова се създава определено напрежение. /…/ Ние, в ДПС, през годините сме заседавали 3-5-6 часа, дори и повече, преди да подкрепим или да не подкрепим бюджет, преди да подкрепим или не съответно правителство. Според мен скърца механизмът за вземане на решения в ДПС. Централното оперативно бюро не е заседавало от националната конференция до сега". 

Известно е разбирането, че безспорният лидер на ДПС е Ахмед Доган, напомни Адемов. Оперативното ръководство се извършва от двама съпредседатели, които имат ясно разписани ангажименти, права и задължения, посочи той и обясни:

"Двамата съпредседатели имат съвършено различен профил. Единият от тях идва от бизнес средите, където едноличните решения винаги водят до определени резултати и отговорността е на този, който ги взема. Профилът на другия съпредседател е академичен. Той разчита на диалогичността, на вземането на решения, които са достатъчно добре аргументирани, разчита на диалога, на колективните решения".

Въпреки всичко, според Хасан Адемов, партията е в добра форма. Независимо от различните внушения, ДПС има силите и имунния отговор на структурите да реши собствените си проблеми, изказа мнението си той в интервю за предаването "12+4".

По думите му обстановката в и извън страната изисква да се положат максимум усилия за съставяне на редовно правителство. Хасан Адемов допълни, че при връчването на втория мандат за съставяне на правителство председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски трябва да отиде при президента Румен Радев с решение, което е взето от колективните органи на Движението, а не еднолично.

Той обяви, че за днес е предвидено заседание на oбластните председатели на Движението за права и свободи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Хасково търсят да назначат 152-ма полицаи

Конкурс за назначаване на 152 старши полицаи в Хасковска област обявиха от МВР. Две от вакантните длъжности са за водачи на служебни кучета. Свободните места са в районните полицейски управления, пише "Хасково инфо". Сред изискванията към кандидатите са да са само български граждани, да не са осъждани за умишлено престъпление, да не са..

публикувано на 31.07.24 в 11:06

Три пожара потушиха кърджалийски огнеборци

10 огнеборци от Пожарната в Кърджали са потушили 3 пожара във вторник.  Вследствие на небрежност при боравене с открит огън са горели сухи треви и отпадъци в Кърджали и сухи треви и храсти в землището на село Вишеград. Няма материални щети, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В Пловдивско са овладени пожарите край град Баня и..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

"Възраждане" посочиха проблемите на Кърджали, обсъждани на последната сесия

Актуализацията на капиталовите разходи на община Кърджали, изграждане на съоръжения за достъп на деца с увреждания до детските площадки,  както и въпросът за допълнителни заграждения за домашни любимци в парковете „Горубсо“ и „Арпезос“, как ще функционира Посетителският център в подножието на Перперикон  са част от темите ,  които засегнаха днес на..

обновено на 30.07.24 в 17:44

КНСБ: Близо милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената..

публикувано на 30.07.24 в 16:06

"Коалиция за климата": Страната ни се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила, че 1 евро,..

публикувано на 30.07.24 в 14:10

Потушаването на пожара в планината Славянка е прекратено заради експлозии

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите е..

публикувано на 30.07.24 в 11:49

Момчилград беше домакин на най-големия в Източните Родопи парад на ретро автомобили

Парад на ретро автомобили върна назад във времето жители и гости на Момчилград. Събитието се проведе в градския парк "Нури Адалъ". В продължение на няколко часа всички желаещи имаха възможност да разгледат класическите автомобили, паркирани в алеите на парка. Близо 60 участници от цяла България се включиха традиционния трети парад на ретро автомобили и..

публикувано на 27.07.24 в 17:00