Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Процесите, които вървят в политическия живот и у нас, както в други държави, са оздравителни

| Интервю
2
Евгений Дайнов
Снимка: БГНЕС

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът.

По думите му политическите и обществените процеси се "запушиха" от т. нар. модел „Борисов-Пеевски“, „при който са запушени основните процеси в едно общество, като процесите на справедливост и равноправие особено в полето на бизнеса и на властта. А когато нямаш справедливост, всичко блокира – хората се отказват и обезверяват“.

Лошата новина е, че много държави са в такава ситуация, в тази криза. Добрата новина е, че все някой някъде ще намери решението.

„При нас решението се вижда какво е - постепенно, емблематичните носители на модела „Борисов-Пеевски“ влизат в процес на загиване или загниване. След тях могат да идват някакви крайни фашистки настроени популисти или преосмислили своите послания и политика съвременни европейски политици“, каза проф. Дайнов.

Той е оптимист, че у нас обикновено „накрая побеждават добрите“. Победният им ход няма да се случи лесно. Не е възможно и да се извърши от една партия в този момент, убеден е политологът.

Според него ситуацията в ДПС е оздравителна за държавата. „Пеевски се опита, както винаги с един гълток да изяде нещо, което все не му се получаваше. Той изяждаше нещата, които след това изчезваха – КТБ, „Булгартабак“, да не ги изреждаме. Той умееше да превзема, но не умееше да управлява. Опита се да погълне ДПС, за да погълне след това изпълнителната власт в държавата“, а това да е аргумент пред американските власти за изваждането от „Магнитски“, допусна Дайнов. „Това не му се получи. Това показва, че България няма да се даде, да падне в ръцете на хищници“, коментира политологът.

По думите му в момента в ДПС върви „единоборство на хората срещу хищниците“.

В ДПС има „гражданска реакция от страна на гласоподавателите и на членовете, което е много здравословно“. Това е началото на добър процес, но е много важно как ще завърши, каза още проф. Дайнов. „Решението което ще бъде постигнато в ДПС ще бъде с помощта, по инициатива на хората отдолу, най-невидимите хора. Като гледам са тръгнали да си спасяват партията“, коментира той.

Битката, която тече в ДПС тече в цяла България и тя е между два модела на управление. Пеевски няма да надделее, Движението ще се отърси от неговото присъствие, „след което ДПС няма да бъде същото, не може да бъде същото, ще трябва да се реформира, ще трябва да се осъвремени“, каза професорът. Този процес на отърсване ще премине и през цялата политика в България, убеден е той.

Според него хората, които следват Пеевски, както и Борисов, го правят заради личен интерес. „По същия начин, по който Борисов държеше българските елити – част са зависими, т.е. правят, каквото им се каже, защото ще стане по-лошо, на част са им дадени пари, но на повечето е обещано великолепно тяхно бъдеще и те са повярвали на Пеевски, че може да им го осигури. Същото правеше и Борисов. Вижда се обаче, че Борисов се „спихна“ последната година-две, вече не е онзи, който беше, защото неговите методи за контрол над хората не работят. Сега много по-бързо този процес удари по Пеевски. При него много по-бързо стана процесът на срутване. Пеевски ще изчезне преди Борисов, но по същите причини, че мнозинството от хората, от които зависи неговата власт не се припознаха в неговите обещания за бъдещо великолепие. Буквално в следващите часове ще си проличи какво е съотношението на силите. То не е в полза на Пеевски“, категоричен е проф. Дайнов.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Славейно чества 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя ( 3 и 4 август) ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелата на знаменосеца Кольо Шишманов. Това съобщи един от организаторите на събитието -  доц. Георги Митринов от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин”. Честването е установено през..

публикувано на 30.07.24 в 12:00

Габриела Руменова: Търговците на морските ни курорти са длъжни да пишат цените на стоките

Най-честото нарушение на морските ни курорти са необявени цени на храни , като така потребителят не може да вземе информирано решение дали да си купи стоката . Краткото време за реакция също насочва към нелоялна търговска практика. Друго нарушение е ограничението за плащане с карта, както и поднасяне на отворени алкохолни и безалкохолни..

публикувано на 29.07.24 в 15:46

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде..

публикувано на 25.07.24 в 16:20