Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Свиленградско е унищожил вече над 73 000 дка

Снимка: Христо Христов

Само 3 къщи са спасени в свиленградското село Равна гора от пожара, който избухна вчера следообед. Пламъците са унищожили всичко. При спасителните работи има ранен пожарникар.

Пламъците в Свиленградско са унищожили вече над 73 000 дка. Приблизително 18 хил. дка са горски фонд и 55 хил. селскостопански фонд са унищожени.

Днес в борбата с огнената стихия в района на Свиленград се включват 2 хеликоптера. Другите два големи пожара в Хасковска област в  Тополоврадско и  Ивайловградско са локализирани.

 „Пожарът продължава да се развива в посока Щит и Михалич, като е обхванал нов горски масив, пожарът е върхов. Към момента няма опасност за населени места. Съсредоточаваме автомобилите основно към двете села, за да запазим живота и здравето на хората. Като същевременно ще опитаме да ликвидираме този фронт. Очакваме включването на двата хеликоптера и ако не се увеличи вятъра предполагам, че ще локализираме нещата“, каза директорът на хасковската пожарна Митко Чакалов.

„Причината за пожара най-вероятно е нерегламентирано почистване на трева в орехови насаждения. Констатирани са три лица, които са почиствали терена. Инцидентът е станал малко след 9 часа. Самият уред към трактора не е отговаря на изискванията.“, обясни Михаил Михайлов, директор на горското стопанство в Свиленград. 

Директорът на Главна дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението”, главен комисар Александър Джартов, който е на терен в Хасковска област съобщи, че огънят върви към Турция и ако застрашително наближи южните ни съседи ще бъдат уведомени веднага.

Общо за страната през миналото денонощие са гасени над 200 пожара, включително в областите Стара Загора, Пловдив и Хасково.

Сериозен пожар избухна вчера следобед и в старозагорското село Остра могила. Там изгряха стопански постройки. Огънят е тръгнал от постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседните ниви и райни със сухи треви и храсти. Късно вечерта пожарът е овладян, в района остават дежурни пожарни автомобили, за да избегнат повторно запалване. Голям пожар гасиха вчера и в село Гранит, нанесени са щети по няколко постройки, евакуирани са хора.

От пожарната припомнят, че в старозагорска област има издадена заповед на областния управител, с която се забранява стопанска дейност след 10 часа. От началото на месеца в областта огнеборците са реагирали на над 300 пожара, което е над три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Снощи беше локализиран и пожарът между селата Гранитово и Мелница в Елховско. В района и през нощта останаха дежурни два противопожарни екипа и горски служители, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ямбол.

Огънят обхвана 8000 декара - низова горска растителност и сухи тревни площи. В потушаването се включиха десетки огнеборци, военни, гранични и горски служители, доброволци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Готвят Илинденски събор в кв. Веселчане

За трета поредна година читалище "Родопски фар" - Кърджали организира Илинденски събор в кв. Веселчане на 20 юли. Празникът вече е част от културните празници на община Кърджали. Това съобщи председателя на читалището Иван Узунов. "Тази година сме поканили млади тракийци от Стара Загора, които ще свирят. Съборът започва от 18 часа и някъде до 23.30..

публикувано на 14.07.24 в 12:00

Гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за сигурност. Причината..

публикувано на 14.07.24 в 11:10

Започна велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и лична..

публикувано на 14.07.24 в 10:52

Спортни прояви и ретро автомобили във втория ден от Дни на Приятелството

Продължава фестивалът Дни на приятелството в Кърджали. Днешният ден е посветен на спортните прояви и ретро автомобили. Това съобщи з ам.-кметът Веселина Тихомирова. "Програмата започва от 10 часа с шахматен турнир, който ще се проведе в сградата на Бизнес инкубатора. От 11 часа Кърджали ще бъде домакин на ретро авто парад, той ще се проведе на..

публикувано на 14.07.24 в 09:56

Леко се понижават цените на някои основни хранителни стоки

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата отстъпи с..

публикувано на 14.07.24 в 08:55

Слънчево и горещо ще е днес

Пореден предупредителен оранжев код за високи температури издаде Националният институт по метеорология и хидрология. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 35° и 40°, в Кърджали и Хасково - около 36°-39°, в Смолян - 29° . В..

публикувано на 14.07.24 в 08:22

Тежка остава ситуацията в Хасковска област

Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман и заместникът му  Митко Петров са на терен при пожарът в с.Левка, заедно с директорът на Главна дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението”, главен комисар Александър Джартов и заместник- кметът на община Свиленград Анелия Георгиева, за да обсъдят тежко развилата се ситуация с..

публикувано на 13.07.24 в 19:31