Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита св. Марина, символ на небесния огън

Снимка: БГНЕС

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни.

Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и осъдена на смърт заради вярата си. 

За българите света Марина е символ на небесния огън, покровителства жътвата и сеитбата. 

Според вярванията Света Марина има лечителска дарба и поради тази причина много лечебни заведения в страната, носят нейното име. Денят в народния календар се нарича "Маринден" и е последният от трите поредни най-горещи дни през годината. 

Светицата се приема за пазителка на водите и е закрилница на Южното Черноморие.
В деня на света великомъченица Марина Созопол чества празника на града. Новият Сливенски митрополит Арсений ще отслужи тържествена Света литургия в храма "Света Марина" в града. В програмата са още плувен маратон и освещаване на празнична трапеза. Кулминацията на честването е  концерт в летния театър "Аполония", на който ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Борбата с пожарите продължава, частично бедствено положение в Болярово

На фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна продължава борбата с пожарите на различни места в страната. Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и..

публикувано на 17.07.24 в 08:14

Червен код за опасни горещини в цялата страна, температури до 43 градуса

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес за цялата страна Националният институт по метеорология и хидрология. Към тази сутрин в сила е червен код за горещини и за утрешния ден. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево. След обяд на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще..

публикувано на 17.07.24 в 08:00

Как се пекат яйца на слънце?

Днес в Кърджали бе нагорещено, утре е обявен червен код за опасно време в цялата страна. Отец Петър Гарена показа нагледно колко точно е горещо, като сготви яйца на слънце.   

публикувано на 16.07.24 в 17:12

КНСБ иска 10 % увеличение на заплатите в обществената сфера

КНСБ ще настоява в  бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение от 10 процента на всички работни заплати в обществената сфера. Това обяви в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че ще искат в някои сектори, като култура, столичен транспорт, БНР и др., увеличението да по-голямо, а заплатите в образованието трябва..

публикувано на 16.07.24 в 16:11

Деца придобиват умения по каране на велосипед

15 деца на възраст от 7 до 14 години от Момчилград се включиха в инициативата "Безопасно колоездене - 2024". Тя се организира от о бщина Момчилград, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Центъра по обществена подкрепа. До края на месеца малките велосипедисти ще се обучават от инструктора Жельо..

публикувано на 16.07.24 в 14:36
Снимката е илюстративна

18-годишен катастрофира в Ивайловградско, загина пътничка на 14 години

Пътничка в автомобил е загинала след произшествие на пътя между село Хухла и Ивайловград. Днес половин час след полунощ  е подаден сигнал за инцидента, станал с лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от 18-годишен от града . Младият водач е загубил контрол над автомобила и на десен завой се е ударил в изкуствена преграда. Колата се е преобърнала и е..

публикувано на 16.07.24 в 13:51
Пламен Димитров

КНСБ проведе над 100 срещи в предприятия в Кърджали и Смолян

Кърджали и Смолян са последните две области , в които КНСБ провежда своята кампания на терен за по-високи заплати в индустрията . От месец април досега ръководството на синдиката е посетило и осъществило срещи в над 100 предприятия от този бранш в Кърджали, освен във водещи предприятия, срещи са извършени и с представители на местната..

публикувано на 16.07.24 в 13:47