Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с пожарите продължава, частично бедствено положение в Болярово

Снимка: Ива Антонова

На фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна продължава борбата с пожарите на различни места в страната.

Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас. Прокарани са просеки, за да се ограничи разпространението на огъня.

Ликвидиран е пожарът в района на село Горска поляна, каза директорът на противопожарната служба в Ямбол комисар Кольо Гяуров

Пожарът се разпространява извън населеното място в гориста местност посока Воден и Малко Шарково.

Кметът на общината Христо Христов обяви частично бедствено положение. От огъня са засегнати няколко необитаеми къщи в землището на Горска поляна, унищожени са кошери, селскостопански постройки и масиви с различни видове насаждения. Към момента няма опасност огънят да засегне газокомпресорната станция Странджа, в близост до границата с Турция.

Продължава борбата с големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите в селото, заяви Васил Димов - директор на пловдивската дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. И днес в помощ на огнеборците и служители на Горското стопанство ще се включат военнослужещи, а в случай на необходимост, ще се използват и хеликоптери. Очаква се да се присъединят и доброволци. Сборният пункт е в 7 часа в центъра на Отец Паисиево.

Две къщи изгоряха при пожар в свищовското село Ореш. Полицаи и пожарникари са евакуирали хора, няма пострадали.

Хеликоптери се включиха и в гасенето на огъня край Стара Загора.

Силният вятър разпали наново пожара край Симеоновград. Огненият фронт се развива в голяма близост до село Константиново. Направени бяха просеки преди селото.

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Късно вчера, единият фронт на огъня, в посока Стрелча , бе локализиран. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи и през нощните часове. Към момента все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето се участват всички противопожарни екипи  от областта, с подкрепление и от София. Наложи се и използването на хеликоптер.

Труднодостъпният терен затрудни противопожарните екипи, но овладяването на пожара продължи до късно през нощта.

През нощта температурите са ниски и по-лесно можем да го локализираме, каза директорът на регионалната противопожарна служба  комисар Ангел Ангелов. До късно снощи, на терен беше и областният управител Валентина Кайтазова

Днес ще се включат нови подразделения от доброволци. Стилиян Хараканов от Националната асоциация на доброволците коментира:

"Тази сутрин имаме организация доброволци на терен от София, Пловдив, Пазарджишка област. Фронтът на пожара е около 5 км".

Опустошителният пожар в Сакар е под контрол. На мястото са противопожарни екипи, които обхождат терена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Червен код за опасни горещини в цялата страна, температури до 43 градуса

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес за цялата страна Националният институт по метеорология и хидрология. Към тази сутрин в сила е червен код за горещини и за утрешния ден. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево. След обяд на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще..

публикувано на 17.07.24 в 08:00

Църквата почита св. Марина, символ на небесния огън

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е..

публикувано на 17.07.24 в 07:56

Как се пекат яйца на слънце?

Днес в Кърджали бе нагорещено, утре е обявен червен код за опасно време в цялата страна. Отец Петър Гарена показа нагледно колко точно е горещо, като сготви яйца на слънце.   

публикувано на 16.07.24 в 17:12

КНСБ иска 10 % увеличение на заплатите в обществената сфера

КНСБ ще настоява в  бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение от 10 процента на всички работни заплати в обществената сфера. Това обяви в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че ще искат в някои сектори, като култура, столичен транспорт, БНР и др., увеличението да по-голямо, а заплатите в образованието трябва..

публикувано на 16.07.24 в 16:11

Деца придобиват умения по каране на велосипед

15 деца на възраст от 7 до 14 години от Момчилград се включиха в инициативата "Безопасно колоездене - 2024". Тя се организира от о бщина Момчилград, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Центъра по обществена подкрепа. До края на месеца малките велосипедисти ще се обучават от инструктора Жельо..

публикувано на 16.07.24 в 14:36
Снимката е илюстративна

18-годишен катастрофира в Ивайловградско, загина пътничка на 14 години

Пътничка в автомобил е загинала след произшествие на пътя между село Хухла и Ивайловград. Днес половин час след полунощ  е подаден сигнал за инцидента, станал с лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от 18-годишен от града . Младият водач е загубил контрол над автомобила и на десен завой се е ударил в изкуствена преграда. Колата се е преобърнала и е..

публикувано на 16.07.24 в 13:51
Пламен Димитров

КНСБ проведе над 100 срещи в предприятия в Кърджали и Смолян

Кърджали и Смолян са последните две области , в които КНСБ провежда своята кампания на терен за по-високи заплати в индустрията . От месец април досега ръководството на синдиката е посетило и осъществило срещи в над 100 предприятия от този бранш в Кърджали, освен във водещи предприятия, срещи са извършени и с представители на местната..

публикувано на 16.07.24 в 13:47