Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как куркуминът и маслото от черен кимион могат да бъдат полезни при ставни болки

| обновено на 24.07.24 в 11:12

Куркуминът и маслото от черен кимион са две мощни природни вещества, които имат множество здравословни ползи сами по себе си. Когато се комбинират, тези две съставки създават синергия, която може да предложи още по-значителни ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме какви са връзките между куркумин и масло от черен кимион и как те могат да работят заедно, за да подобрят вашето здраве и благополучие.


В стремежа към по-добро здраве и благополучие, много хора се обръщат към натурални хранителни добавки, които предлагат множество ползи за организма. Две такива добавки, които заслужават специално внимание, са куркуминът и маслото от черен кимион. Те не само подпомагат здравето на ставите, но и предоставят редица други ползи. 


Какво е Куркумин?

Куркуминът е основната активна съставка на куркумата, която придава характерния й жълт цвят. Той е мощен антиоксидант и има противовъзпалителни свойства, които го правят изключително полезен за здравето.


Ползи от Куркумин за Ставите


1. Спомага при борбата със възпалението:Куркуминът е известен със своите мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в ставите. Това е особено полезно за хора, страдащи от артрит или други възпалителни заболявания на ставите.

2. Спомага за облекчаване на болката: Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за облекчаване на болката, свързана с възпалителни състояния на ставите. Той действа като естествен аналгетик, което го прави отлична алтернатива на синтетичните болкоуспокояващи.


Други Ползи от Куркумин


1. Спомага за подобрение на храносмилането: Куркуминът подпомага производството на жлъчка, което може да подобри храносмилането и да намали симптомите на подуване и газове.

2. Подкрепа за имунната система: Благодарение на своите антиоксидантни свойства, куркуминът помага за укрепване на имунната система и предпазва клетките от оксидативен стрес.

3. Антиканцерогенни свойства: Някои проучвания показват, че куркуминът може да има антиканцерогенни свойства, като инхибира растежа на раковите клетки и предотвратява разпространението им.


Какво е масло от черен кимион?

Маслото от черен кимион се извлича от семената на растението Nigella sativa. То е известно със своите мощни лечебни свойства и се използва в традиционната медицина от хиляди години.


Ползи от масло от черен кимион за ставите


1. Антивъзпалителни Свойства: Маслото от черен кимион съдържа активното вещество тимохинон, което има мощни антивъзпалителни свойства. То спомага при борбата с възпалението и  облекчаване на ставните болки

2. Подобряване на Подвижността: Редовната употреба на масло от черен кимион може да подобри подвижността на ставите и да намали сковаността, особено при хора с остеоартрит.


Други ползи от масло от черен кимион


1. Подкрепа за имунната система: Маслото от черен кимион е известно със своите имуностимулиращи свойства. То помага за укрепване на имунната система и повишава устойчивостта на организма към инфекции.

2. Подобряване на храносмилането: Маслото от черен кимион подпомага храносмилателната система, като намалява подуването, газовете и болките в стомаха.

3. Здраве на кожата и косата: Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, маслото от черен кимион може да подобри състоянието на кожата и косата, като намалява акнето, екземата и стимулира растежа на косата.


 Как да включите куркумин и масло от черен кимион в ежедневието си



- Хранителни добавки: Куркуминът се предлага под формата на капсули, таблетки и прах или дъвчащи таблетки. За по-добра абсорбция, търсете добавки с добавен черен пипер (пиперин), който увеличава бионаличността на куркумина. 

Маслото от черен кимион се предлага в капсули или в течна форма. Приемайте го според указанията на опаковката или препоръките на вашия лекар.

-Храни: Добавяйте куркума към вашите ястия, супи и смутита, за да се възползвате от нейните ползи.

- Външно Приложение: Маслото от черен кимион може да се нанася директно върху кожата и косата за подобряване на тяхното състояние.


Обобщение


Куркуминът и маслото от черен кимион са две мощни природни добавки, които могат да подобрят здравето на ставите и да предоставят редица други ползи за организма. Включването им в ежедневната ви рутина може да помогне за намаляване на възпалението, облекчаване на болката и подобряване на общото здраве и благополучие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Вътрешният министър Калин Стоянов дава брифинг в сградата на ОД на МВР в Пловдив - 13 август 2024 г.

Калин Стоянов за акцията срещу Гайтански: Казус, по който МВР не е пряко отговорно

Вътрешният министър Калин Стоянов предположи ,че Румен Гайтански и Стоян Мавродиев ще бъдат обявени официално за издирване във връзка с разследването , в което МВР оказва съдействие на антикорупционата комисия. Стоянов допълни, че МВР работи по случая само въз основа на постановления ,които са постъпили официално. "Продължаваме да оказваме съдействие..

публикувано на 15.08.24 в 13:53

Медикаменти от Турция са задържани на ГКПП "Капитан Андреево"

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ спряха контрабанда на лекарствени продукти от Турция, съобщиха от отдел „Връзки с обществеността“ на Агенция „Митници“. От там уточниха, че акцията е част от съвместната операция между органите на Агенция "Митници", Главна дирекция (ГД) "Борба с организираната..

публикувано на 15.08.24 в 11:50

По-високи цени на пазара в Кърджали в сравнение с миналата година

В разгара на летния сезон купувачи на кърджалийския пазар не липсват. Избрали са ранните часове преди обяд, за да избягат от жегата и да си напазаруват плодове и зеленчуци. За пазаруващите стоките са скъпи, за търговците – нормални. Част от клиентите споделят, че цените в сравнение с големите градове на страната са по-ниски. Други пък..

публикувано на 14.08.24 в 17:12

Заменят печки с климатици в Смолян

Над 2000 домакинства ще бъдат финансирани по проекта за подмяна на горивната база в община Смолян.  В края на месец септември т.г. ще се обяви нов прием, а първите уреди ще бъдат монтирани в края на годината. Заявления за участие досега са подали над 1470 домакинства  като по проекта се очаква да бъдат финансирани над 2000, посочи..

публикувано на 14.08.24 в 16:49

Дават на концесия езерото в парк Кенана в Хасково

Община Хасково откри процедурата за определяне на концесионер за строителство, експлоатация и поддържане на обект – публична общинска собственост в местност Кенана за Обществен извънселищен горски парк. Пълният набор от документи и приложения са приложени към публикуваното днес на сайта на Община Хасково уведомление. Желаещите да участват в..

публикувано на 14.08.24 в 16:49
Снимката е илюстративна

Задържаха шофьор, употребил наркотик

Шофьор, употребил наркотик и спътника му са задържани в РУ – Кърджали след опит за избягат от полицейска проверка. Около 23 часа полицейски патрул подал стоп палка на шофьор на лек автомобил „Фолксваген“. Последвало неподчинение и бягство в посока към село Йончево. След преследване в селото водачът и спътникът му слезли от колата и побягнали към гората...

публикувано на 14.08.24 в 12:23

Обсъдиха общия устройствен план на Хасково

Публично обсъждане на Общ устройствен план на Община Хасково - фаза Предварителен проект и Доклад за Екологична оценка към него се проведе в зала „Хасково“. „Удовлетворен съм, че стигнахме до този етап на обществено обсъждане на Предварителен проект на Общия устройствен план на Хасково. Благодарение експертите на Община Хасково и на екипа,..

публикувано на 14.08.24 в 11:02