Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

9
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката част на Родопите, сред които Ардин връх, Ком, Снежанка, Голям Перелик.

Двама млади мъже  - Данаил Хаджиев и Аделин Голев, са в основата на седемгодишното изграждане на панорамната вишка - от идеята до последното болтче на металната 19-метрова пирамида. Всъщност височината й е 23 метра до върха на знамето, което се вее от площадката на върха й, уточнява Аделин Голев.

Историята има и предистория. Двамата приятели решават да си останат в родната Могилица, вместо да обикалят чужбина или големите градове. Една от идеите им е да направят опит да възродят селото, да привлекат повече хора и да показват природните красоти на Могилица. Затова през 2017 г. възраждат и Туристическото дружество „Крепостта – Могилица“.

Как стигат до идеята за панорамната вишка, разказва Данаил Хаджиев:

„Това се зароди като идея преди седем години да направим подобна панорамна вишка точно на това място. Първо, защото мястото ни е любимо, второ, защото наистина е стратегическо, въпреки че до момента нямаше никакви посетители, тук не е имало достъп много дълго време. Но решихме по някакъв начин да го облагородим, за да можем да водим хора тук и вече в последствие започнаха да ни идват една по една различни идеи, докато се спрем на този финален вариант за панорамна вишка, която да се извисява над дърветата на връх Лиса гора.“

Данаил казва, че възраждат и името на върха, който доскоро е бил безименен и само малцина възрастни хора от село Бориково знаели, че се казва Лиса гора.

Един от хората, които оставят сърцето си на връх Лиса гора и даряват стотици часове труд, е дядото на Данаил - Димитър Димитров. Той сам е предложил да помага, но не съжалява и за миг, въпреки че признава, че е било доста трудно.

Преди да започнат работата по вишката, двамата с Аделин са в основата и на изграждането на Панорамната площадка „Върхът“, която е на около 250-300 метра под новата атракция и която е изградена по идея на кметовете на Могилица и Арда.

Освен поглед отвисоко, туристите в района могат да посетят и пещера „Надарска“, която е в района на село Могилица. „Това е неблагоустроена пещера, в която се влиза с каски и челници. Тя е малка, но  въпреки това е една от най-наситените на пещерни образования. Наистина е много красива“, разказва Данаил Хаджиев.

Той уточнява, че наоколо има още атракции за туристите – гробът на Руфинка от популярната родопска песен, тракийски надпис, интересна църква в село Кремене, разходка с лодка в каньона Горло и разнообразни пешеходни маршрути.

Усилията, които положихме и трудностите, които срещнахме, бяха много големи, обаче супер си заслужаваше, категоричен е и Аделин Голев.

„Повечето хора ни посрещаха с отворени обятия. На практика и местните хора страшно много са ни  помогнали, защото ние двамата сме инициатори. Да, обаче, ако нямахме заварчик, нямаше да се  справим, ако нямахме друга физическа помощ, когато сме вдигали железата по конструкцията, пак нямаше да се справим с това. Винаги сме виждали подкрепа - имаме си едно ядро в Могилица, Арда, Горна Арда и Смилян от хора, които са откликвали“, връща се назад в спомените си за изминалите седем години Аделин.

Той казва, че имат и много нови идеи, но, но гледат и да поддържат това, с което са се захванали като основни двигатели на туристическото дружество в Могилица. А то не е никак малко – само туристическите маршрути, за които се грижат, са дълги над 70 км.

В деня на откриването на панорамната вишка на Лиса гора и Данаил, и Аделин, и дядо Митко си пожелаха здраве и повече туристи, които да си тръгват омагьосани от гледката от върха.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Юксел Йозкан: Разцеплението в ДПС ще стимулира избирателите в Турция

Според проф. Юксел Йозкан, бивш депутат в турския Меджлис и бивш дългогодишен председател на изселническа организация "Балгьоч" , разцеплението в ДПС ще стимулира изселниците и те ще са по-активни на предстоящите избори. „Разцеплението в ДПС ще задълбочи политическата криза в страната. Разбира се, това пък от своя страна ще се отрази и на..

публикувано на 15.08.24 в 11:25

Владимир Чукич: Новият лукс е не петзвезден хотел, а спокойствието

Истинският лукс е не хотел с пет звезди и всички екстри, а естествената обстановка и добро отношение. За това художникът Владимир Чукич все повече е привлечен от гръцкото море и го предпочита. Иначе пази много свежи и носталгични спомени от детството си, когато баща му го е водил на Созопол и бил в "принудителна ваканция" на море по..

публикувано на 14.08.24 в 13:24

Строят модерно стрелбище в землището на Жинзифово

Съюзът на ловците и риболовците-Кърджали строи стрелбище в землището на Жинзифово на площ от 7.5 дка, близо до язовира. То ще бъде модерно и ще отговаря на всички европейски изисквания. Това се случва след 10 години бюрокрация, преобразуване на земи и различни други спънки , обясни председателят на Сдружението инж. Васил Дончев.  В..

публикувано на 13.08.24 в 12:04

Мнение: Сезонните инфекции стават целогодишни

Наблюдава ли се край на сезонността на инфекциите, какви са най-честите вирусни инфекции в момента, различават ли ги лесно лекарите и как се справят в Момчилград, където в момента липсва педиатър. Нека чуем разсъжденията на д-р Невин Садъков: „Вече някак се разми сезонността с появата на вирусите. Според мен почти целогодишно хората боледуват и..

публикувано на 12.08.24 в 15:11
Преплуването на яз.

Силен е интересът към преплуването на яз. "Кърджали" седмица преди събитието

В събота, 17 август, за 11-ти път ще се проведе традиционното преплуване на язовир "Кърджали". Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант "Емона" на залива край Енчец. След инструктаж и загрявка ще бъде даден старт на преплуването. То се организира от треньора по водна топка Величко Карабоюков, съвместно със спортен клуб по водна..

публикувано на 12.08.24 в 09:40

Слаб интерес към конкурсите за директори на училища в област Кърджали (ОБНОВЕНА)

Изключително слаб е интересът към конкурсите за директори на училища в област Кърджали. Едва няколко са подадените документи десет дни преди крайния срок, който изтича на 19 август. 25 са обявените директорски позиции. Те са за пет професионални гимназии, 14 основни училища и пет средни училища. Това съобщи за Радио Кърджали..

публикувано на 09.08.24 в 10:13

Георги Кулов: Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та

Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та. Това прогнозира в ефира на Радио Кърджали журналистът Георги Кулов. Според него само ако се случи чудо Движението може да се запази като единна партия.  "Най-реалистичното след този конфликт и размяна на писма и обръщения е създаването на две ДПС-та в България. Натам вървят нещата, освен ако..

публикувано на 08.08.24 в 13:46