Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара. А Пепи и Вили представиха парчетата от него за първи път на кърджалийската публика, когато гостуваха на Кърджали джаз фест.
"Особеното на музиката (в албума, бел.р.) е, че хем е авторска музика, хем е вдъхновена много от боса нова стилистиката. Пепи не крие колко е слушал Жуау Жилберту, колко много го вдъхновяват композициите на Антониу Жобим, а специфичното е, че е на български с много красиви текстове, които Пепи написа и мисля, че това е една симбиоза, която е нова и различна" - така Вилизар обясни какво прави различна тяхната музика. Освен текстовете, и музиката е дело на Петър Терзиев. 

Вдъхновението за него се оказват "доста силни турболентни лични преживявания, които по такъв начин са описани в текстовете, че всичко се разбира, няма скрито покрито. Така че тази музика е като едно оголване. Затова всеки път, когато я свирим на живо е доста специално изживяване, понеже  наистина са изключително лични историите, които са разказани в нея", коментира Пепи.

Любовта, раздялата, търсенето на светлина и възможните пътища, по които човек да поеме след една загуба са в основата на дебютния албум на Пепи и Вили. Двамата обаче нямат намерение да се разделят като дует, въпреки че учат в различни държави и се събират да свирят заедно през лятото, когато наваксват с концерти и участия. Приятели са повече от десет години.

"Това е едно много интересно приятелство, което дава много и на музиката и чисто личностно", казва Вилизар и уточнява, че са се "намерили" в Испанската гимназия, където и двамата са учили в един випуск и свирили в двора на училището, в кварталните градинки, дори в близките пицарии.

Музиката, освен споделеност и приятелство, им дава и свобода: "Тъй като ние сме избрали една такава музика, какъвто е джазът, който по принцип е музика на свободата и за мен това е най-ценното", казва Пепи.

Но не е само джаз единственото, което свирят. Тази година Вилизар експериментира с приятели в рокендрол проект с музика за буги-вуги танци. "Дотогава най-често бях свирил джаз, но мога да кажа, че погледът, който ми даде джазът като стил, въобще като начин на живот, присъства винаги, независимо от това какво свиря и по някакъв начин ме обогатява и ми позволява винаги да търся отвъд музиката. Така че го пазя, независимо какво свиря, а пък приемам всяка нова група и нов стил като експеримент и търся къде съм аз", разказва Вили. И уточнява, че времето, в което са творили групите, които интерпретират, рокът и джазът са били доста близки стилове, а доста джаз барабанисти например са станали легендарни барабанисти в рокендрол банди.

Пепи приема джаза не толкова като стил, а по-скоро като отношение към музиката - по-импровизационно, по-креативно, по-богато на идеи мелодически и хармонически. "През последната година, две години даже ми доставя голямо удоволствие композирането на музика и освен тази програма, която написах за този дует, правя и по-различна авторска музика, която е без текст, в която гласът изпълнява малко по-различна функция, като инструмент и въобще всички тези посоки на мен са ми страшно интересни и ми дадоха да разбера, че определено искам да се развивам като композитор, освен като изпълнител", коментира Петър.

В момента той учи в Барселона в Испания и следващите години ще се концентрира върху това да се образова музикално. Вилизар също е насочил поглед към учението. След българската музикална академия, наесен ще отпътува към Рим, Италия, където ще изкара магистратура като Еразъм-студент.


повече може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09