Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На летище Пловдив изпратиха спасителните екипи от Испания и Чехия

Снимка: Радио Пловдив, Стоян Терзиев

Вътрешният министър Калин Стоянов се срещна на летище Пловдив с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари.

"В близките два дни няма опасност пожарът в Гърция да премине нашата граница. Ако това се случи, ще се гаси само с летателна техника, за да не бъде изложен животът на българските спасители на опасност. Повечето ресурси от Ямбол са пренасочени вече в района на Сандански. Направени са просеки, които обграждат територията с мините в планината Славянка. Там човешки крак няма как да стъпи", заяви на пловдивското летище вътрешният министър Калин Стоянов.

„Като техника са ни необходими поне два хеликоптери или един самолет за гасене на пожари в много спешен порядък. Сега ни отпускат 2,5 млн. с които основно ще отремонтираме техниката“ – заяви министър Стоянов.

На аеропорта министър Стоянов награди чешките и испанските пожарникари, включили се с 2 хеликоптера и 2 самолета в гасенето на големите пожари в Ямболско, в старопланинската местност Беклемето и край село Отец Паисиево, Община Калояново. 

26 испански и 19 чешки огнеборци отпътуват днес за родните си страни.


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Времето за 24 юли: Облачно и дъждовно

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с..

публикувано на 23.07.24 в 17:00

Турнир по спортна стрелба се проведе в Момчилград

В рамките на 15-ата Международна среща на момчилградчани под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми” се проведе турнир по спортна стрелба. Надпреварата се състоя в стрелбището край село Прогрес и протече в една състезателна дисциплина – гладкоцевно оръжие - индивидуално и отборно. Победител в отборното класиране е Ловна дружинка „Птичар“. На второ..

публикувано на 23.07.24 в 16:30

12-годишен откраднал колело и го пуснал за продажба

Полицаи от Районното управление в Момчилград са разкрили кражба на велосипед в града. Колелото било откраднато от партер на жилищен блок. След подадена жалба в хода на започналата проверка било установено, че 12-годишен е извършил кражбата. Колелото било оставено за продажба, намерено е и иззето. Група „Криминална полиция“ и инспектор от Детска..

публикувано на 23.07.24 в 15:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение на..

публикувано на 23.07.24 в 13:38

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН. Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът все още не е..

публикувано на 23.07.24 в 11:27
бул.

Движението по бул. "Беломорски" е затруднено заради рамонт

Заради ремонт, част от пътя по бул. "Беломорски" в Кърджали се отклонява и стеснява с конуси.  На място, за да регулират движението са служители на Пътна полиция.  Ремонтираната отсечка е до светофара на Областното пътно управление.  Рехабилитацията на пътя е заради ремонт на ВиК тръба преди дни.

публикувано на 23.07.24 в 11:18

Проектът за обходния път на Кърджали зацикли

Заради лоша оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) идейният проект за обходния път на град Кърджали зацикли . Това съобщи областният управител на Кърджали Ресми Мурад. Причината за лошата оценка, Мурад посочи, че проектът за обходния път предвижда преминаването през територията на две фирми - Горубсо и Хвостохранилището:  "Самият проект е..

публикувано на 23.07.24 в 10:49