Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Автор:
Калин Стоянов
Снимка: БГНЕС

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгарания. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов, който отново е на мястото на инцидента. Към 7:45 ч. той заяви пред медиите:

"Очакваме хеликоптера, който е на военните, също да облети, за да кажат и те тяхното мнение дали има опасност за хората. Все още има гърмежи от склада. Цяла вечер, в рамките на всеки час, се извършваше облитане и с наши дронове, с които наблюдавахме цялата ситуация. Хубавото е, че складът, за който се очаква, че има около 2 тона тротилов еквивалент, не е засегнат. Покрай него е горяло, но все още той е в цялост. Но, колегите казват, че има много силно горене в центъра на складовата база, което продължава. Трябва да се знае, че всички действия в на местопроизшествието ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж. Просто няма възможност да се започне по-рано да се работи на самото произшествие.

Тук е мястото да кажа нещо друго. От вчера вечерта и днес сутринта започнахме да слушаме така доста изказвания, анализи, коментари и така нататък. Единият от коментарите са включванията на кмета на община Елин Пелин, който си позволява да коментира какво и как е трябвало да стане! Този човек, по наша информация, е някъде дълбоко в Гърция, вероятно на някой прекрасен плаж. Съветвам го да продължава да си пие узото там, да се маже по- често със слънцезащитни мазила и да ни остави да си свършим работата. И нека не си нарушава почивката с всичко това, което се случва тук.

Освен двамата човека, които са в болницата, нашата информация е, че вътре има двама човека. Става въпрос за сина на собственика - момче на 22 години - и друг гражданин, който е на 60 години".

Рано тази сутрин отново се е възпламенил един от складовете на голяма хранителна верига.
"Колегите от пожарната докладваха, че докато са гасили вътре, реално от покрива са падали пиротехнически изделия. Може да се представяте за какво разстояние става въпрос, каква е била тази сила, за да може върху покрива на хранителната верига да има пиротехнически изделия".
По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задържан е 62-годишен мъж, който е срязал вратата към двора на съселянин

За повреда на входна врата на къща 62-годишен е задържан в Районното управление в Кирково. Около 18 часа вчера в село Шумнатица мъжът срязал метална врата към двора на 76-годишен местен жител. По първоначални данни спор, свързан с имота, е мотив за деянието. Група „Охранителна полиция“ в РУ – Кирково извършва проверка с оглед на чл.216, ал.1 от..

публикувано на 26.07.24 в 10:00

Изтича срокът за покриване на част от производствените разходи на стопани

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на за тази година. Бюджетът ѝ е до 13 млн. лв.,..

публикувано на 26.07.24 в 09:40

Времето: Предимно слънчево

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Преди обяд в Североизточна България все още ще на отделни места ще превалява. След обяд главно над североизточната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните..

публикувано на 26.07.24 в 08:13

Проф. Дайнов: Това правителство е на пряко подчинение на Пеевски

С тези смени и още едно-две такива неща, ако направя т, това правителство се самолишава от всяка една легитимност, доверие и правото да съществува . Така коментира рокадите политологът проф. Евгений Дайнов. Дайнов коментира и възможно ли е ГЕРБ да управлява ДПС , ще има ли ДПС-2 и как реагира електорът на Движението на силовите методи, упражнявани..

публикувано на 25.07.24 в 17:33

Министерски съвет: Опитите да се внушава пристрастност на служебното правителство са несъстоятелни

Във връзка с медийни запитвания относно назначените областни управители в рамките на вчерашното правителствено заседание напомняме, че съгласно чл. 143 ал. 2 от Конституцията на Република България областните управители се назначават от Министерския съвет.   Това посочват от Правителствената информационна служба във връзка с медийни публикации, в..

публикувано на 25.07.24 в 16:29

Кметът на Златоград предлага създаване на фонд в подкрепа на децата в риск

Кметът на Златоград Мирослав Янчев е представил пред Общинския съвет предложение за създаване на общински фонд в подкрепа на децата в риск, съобщи пред БТА Мирослав Янчев.   Според него подобен фонд може да окаже навременна финансова помощ за деца, нуждаещи се спешно от операции и лечение.  В Златоград е организирана през лятото благотворителна..

публикувано на 25.07.24 в 16:06

Никола Чанев: Връщам се към обичайните си задължения

Никола Чанев пое за трети път доскорошните си функции от Ресми Мурад, който заемаше длъжността областен управител през последния месец. Двамата обсъдиха актуалната политическа ситуация в страната и си пожелаха институционална стабилност и по-малко турбуленции на кормилото на държавата. Никола Чанев: „Връщам се към обичайните си..

публикувано на 25.07.24 в 14:52