Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дайнов: Това правителство е на пряко подчинение на Пеевски

Борисов мълчи и се надява ДПС да пречупи зловещата власт и да почне да диша по-спокойно, коментира политологът


С тези смени и още едно-две такива неща, ако направят, това правителство се самолишава от всяка една легитимност, доверие и правото да съществува. Така коментира рокадите политологът проф. Евгений Дайнов. Дайнов коментира и възможно ли е ГЕРБ да управлява ДПС, ще има ли ДПС-2 и как реагира електорът на Движението на силовите методи, упражнявани от Пеевски.

"Хора на ГЕРБ бяха сменени с хора на ДПС под влиянието на Делян Пеевски. Тези двамата областни управители обаче застанаха до почетния председател Ахмед Доган и бяха сменени отново с онези предишните от ГЕРБ. Това ....разбира се, че не е сериозно, но това ни казва няколко неща. Първо, това правителство не е, както се подозираше на Бойко Борисов, не е под влиянието на Бойко Борисов, а на пряко подчинение на Делян Пеевски, каквото каже Делян Пеевски, това веднага за случва. Второто, което ни казва е, че Делян Пеевски продължава да няма абсолютно никакво разбиране за политиката, защото такива резки движения в политиката не се правят, защото правещия ги олеква в очите на хората, престава да бъдат схващан, като сериозен фактор за каквото и да било. С тези смени, още 1-2 такива неща, ако направят, това правителство се лишава от всякаква легитимност, доверие и правото да съществува. Тоест, онова разтърсване в българската политика, което тръгна от ДПС продължава и вече обхваща и изпълнителната власт. А това не е зле. Това даже е добре, защото подобни разтърсвания разхлабват видимо феодалния модел, който Борисов и Пеевски наложиха върху страната и извадиха от модерния свят".

ДАЛИ ГЕРБ СЕ ГОТВЯТ ДА УПРАВЛЯВАТ С ДПС
"Аз мисля, че е очевидно, че Бойко Борисов се покри и не коментира тези неща, защото се надява някак си с вътрешна мобилизация ДПС да  пречупи онази зловеща власт на Делян Пеевски, която очевидно се разпростира и върху ГЕРБ, и върху самия Борисов. Така че аз съм убеден, че той се надява, и пали свещи, и стиска палци, вътрешнопартийните бури в ДПС да вземат главата на ДПС най-сетне да го освободят от очевидната зависимост".
"....ако Делян Пеевски утре се регистрира за участието в изборите от името на ДПС, никой няма да гласува за него". Борисов "не мисли толкова напред". Според политолога той само "стиска палци главата на Пеевски да бъде взета и той най-сетне да започне да диша по-спокойно".
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват паметник на Капитан Петко войвода в Стойките

Бюст-паметник на Капитан Петко Войвода  открива тази събота в  смолянското село Стойките.  Катализатор на  идеята и дарител е родолюбецът Наско Гелимачев  от Ивайловград. Досега той е помогнал да се изградят  25 паметници на воеводата,  в това число в родното място на  Капитан Петко Войвода - Есими  . А на какво може да научите националния  герой..

публикувано на 26.07.24 в 11:02

Задържан е 62-годишен мъж, който е срязал вратата към двора на съселянин

За повреда на входна врата на къща 62-годишен е задържан в Районното управление в Кирково. Около 18 часа вчера в село Шумнатица мъжът срязал метална врата към двора на 76-годишен местен жител. По първоначални данни спор, свързан с имота, е мотив за деянието. Група „Охранителна полиция“ в РУ – Кирково извършва проверка с оглед на чл.216, ал.1 от..

публикувано на 26.07.24 в 10:00

Изтича срокът за покриване на част от производствените разходи на стопани

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на за тази година. Бюджетът ѝ е до 13 млн. лв.,..

публикувано на 26.07.24 в 09:40
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгарания. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов, който отново е на мястото на инцидента. Към 7:45 ч. той заяви пред медиите: Продължават взривовете в..

публикувано на 26.07.24 в 08:45

Времето: Предимно слънчево

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Преди обяд в Североизточна България все още ще на отделни места ще превалява. След обяд главно над североизточната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните..

публикувано на 26.07.24 в 08:13

Министерски съвет: Опитите да се внушава пристрастност на служебното правителство са несъстоятелни

Във връзка с медийни запитвания относно назначените областни управители в рамките на вчерашното правителствено заседание напомняме, че съгласно чл. 143 ал. 2 от Конституцията на Република България областните управители се назначават от Министерския съвет.   Това посочват от Правителствената информационна служба във връзка с медийни публикации, в..

публикувано на 25.07.24 в 16:29

Никола Чанев: Връщам се към обичайните си задължения

Никола Чанев пое за трети път доскорошните си функции от Ресми Мурад, който заемаше длъжността областен управител през последния месец. Двамата обсъдиха актуалната политическа ситуация в страната и си пожелаха институционална стабилност и по-малко турбуленции на кормилото на държавата. Никола Чанев: „Връщам се към обичайните си..

публикувано на 25.07.24 в 14:52