Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: За нас изказването на Джевджет Чакъров представлява груба намеса в работата на Агенцията

Снимка: БГНЕС

От Националната агенция за приходите определиха изявлението на Джевдет Чакъров, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на ДПС, като "груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции".

"Приходната администрация не прави проверки под политически натиск и такива не са разпореждани, поради което всеки опит за политическа намеса и въвличането на Агенцията в политически сюжети с цел извличане на дивиденти считаме за абсолютно недопустим," се казва в позицията на НАП.

Ето и цялото становище на НАП: 

Във връзка с медийно изявление на съпредседателя на ДПС г-н Джевдет Чакъров, Националната агенция за приходите изразява следната позиция: 

По повод изявлението на Джевдет Чакъров за оказван натиск върху членове на ДПС, категорично заявяваме, че Национална агенция за приходите е независим и политически неутрален орган, чиито функции произтичат от стриктното спазване на законите на Република България и са свързани с администрирането на данъци и осигурителни вноски, осъществяване на надзор върху хазартната дейност и други. При осъществяването на дейността си Агенцията не служи на чужди интереси, а само на интересите на държавата. Приходната администрация не прави проверки под политически натиск и такива не са разпореждани, поради което всеки опит за политическа намеса и въвличането на Агенцията в политически сюжети с цел извличане на дивиденти считаме за абсолютно недопустим. 
За нас изказването на г-н Чакъров представлява груба намеса в работата на Агенцията поради внушението, което създава – а именно, че НАП действа „по поръчка“ срещу когото и да било, в случая - срещу представители на точно определена политическа сила. Считаме, че това е груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции, откъдето следва и рушене на доверието в държавността сред обществото. Поради това, НАП заявява, че категорично отхвърля обвиненията на г-н Чакъров, публикувани в медиите, за „скрининг“ на народни представители от страна на приходната агенция. Това, освен невярно, е и манипулативно внушение, на което НАП остро се противопоставя, като препотвърждава категоричния си отказ да участва в скандали, разчистване на политически сметки и опити за намеса в дейността й, както досега, така и за в бъдеще.
Никой, освен закона, не може да повлияе на решенията и дейността на служителите в НАП. Агенцията служи на интересите на държавата и никой няма право с лека ръка да я замесва в евтини сензационни политически интриги.



По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 18:00

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди симпатизанти участват в националния политически митинг, който се провежда в този час. В навечерието на..

публикувано на 27.07.24 в 14:12

Три са отворените оферти за ремонт на пътя Джебел - Рогозче - Фотиново

Три са отворените оферти за проектиране и строителство /инженеринг/ за възстановяване и укрепване на деформиран пътен участък с дължина около 240 метра от път III-508 Джебел – Рогозче - Фотиново, съобщи Агенция пътна инфраструктура. Компрометираното трасе е при 19-и км на третокласния път, в близост до село Овчево. Целта е трайното възстановяване на..

публикувано на 27.07.24 в 14:06
Хасково

ОбС на Хасково даде съгласие за изграждане на частна поликлиника

След дебати Общинският съвет на Хасково даде предварително съгласие за изграждане на поликлиника от веригата „Сърце и мозък“ в областния град, предаде БТА.  От присъствалите общински съветници, 29 гласуваха "за" докладната на кмета по заявеното в местната администрация инвестиционно намерение от "Търговска Лига-Глобален Аптечен Център".  То беше..

публикувано на 27.07.24 в 12:30

С ретро парад и голям концерт закриват 15-ата среща на момчилградчани

Днес, в последния ден на празника "Момчилград винаги в сърцето ми" се провежда парад на ретро автомобили.  Организатори на ретро парада е община Момчилград, местния автомобилен ретро клуб и Българската федерация за исторически превозни средства. Класическите автомобили ще могат да се разгледат в продължение на няколко часа, а след това ще преминат по..

публикувано на 27.07.24 в 12:00

Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. : Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди директорът на..

публикувано на 27.07.24 в 10:30

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години.  "Очакват се около 20 000 души да дойдат на събора. Очакват се да дойдат представителите на другите леви..

публикувано на 27.07.24 в 09:59