Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусналите ПГ на ДПС ще разговарят с ИТН, Пеевски призова да върнат папката

Снимка: БТА

Парламентарната група на ДПС няма да участва в преговори за съставяне на кабинет с третия мандат, не защото не вярваме в необходимостта от това България да има стабилно и отговорно правителство, а напротив - защото не приемаме с евтин популизъм и клишета да се губи ценно политическо време на страната.

Това се посочва в позиция на един от председателите на ДПС - Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на партията във връзка с връчения днес трети проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ".

"Празното говорене на ИТН, което показва политическата им немощ, и напъните на временния обитател на “Дондуков“ 2 са имитация на политика и отсъствие на отговорност пред хората. Освен това ние сме категорични - не можем да работим с проруската партия "Възраждане" и това за нас е единствената, непристъпна червена линия", се посочва още в позицията. 

С оглед изразените позиции на основните партии, заявките за опит за съставяне на правителство с третия мандат не са нищо друго, освен протакане и реализиране на нерегламентирана предизборна кампания, от която излъгани и подведени ще бъдат българските граждани.

Отговорното политическо поведение изисква от представителите на ИТН единствено да върнат мандата веднага, за да има възможност Радев, между два задгранични полета, да изпълни задълженията си по Конституция и да насрочи парламентарните избори, коментира още Пеевски. 

Очаква се обаче утре представителите на "Има такъв народ" да проведат разговори с нечленуващите в парламентарна група депутати, напуснали парламентарната група на ДПС. 

По-рано беше обявено, че депутатите, които се обявиха за единство на ДПС, начело с почетния председател д-р Ахмед Доган, ще отидат на разговори с "Има такъв народ" за намирането на общи цели и приоритети за сформиране на правителство.

Това каза за Тимур Халилов, който заедно с колегите си, напуснали парламентарната група на ДПС под ръководството на Делян Пеевски, още миналата седмица изпратиха своята принципна позиция, с която декларираха готовност за разговори с представителите на ИТН. 

В позицията си от миналата седмица, заявена от Джевдет Чакъров, председател на ДПС, се посочва, че това е принципен разговор, в който ще се търсят общи цели и приоритети за стабилизация и развитие на страната. В нея се изтъква, че шансът за съставяне на правителство, в рамките на този парламент е минимален, но такива разговори биха били полезни в бъдеще.

Същевременно от ИТН изпратиха покана за разговор с независимите народни представители от ДПС за утре от 16:00 часа в зала 1 на Народното събрание. 

"БСП за България" ще отиде на среща с "Има такъв народ" при официална покана за разговори за третия мандат за съставяне на правителство, заяви Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на БСП.

Неофициално сме имали разговори с ИТН. БСП приемаме третия мандат като мандат на парламента и се надяваме, че той ще бъде използван за връщане на диалога между политическите партии и да се стигне до пресечна точка за приоритети за развитието на страната ни", добави Гуцанов.

По думите му не е нормално за три години шест пъти да се отива на предсрочни избори. Дано да има тази воля за мъдрост и държавническо мислене и за диалог, за да се стигне до един редовен кабинет и до нормализиране на отношенията в политическото пространство, добави Гуцанов.

Социалната политика, здравеопазването, мирът и енергетиката за "БСП за България" са ключово важни теми, посочи Гуцанов. По думите му при финализиране на разговорите за бъдещ кабинет ще бъде свикан и Националният съвет на левицата. 

Гуцанов посочи, че за тях кабинетът трябва да е експертен, надпартиен, кабинет на националното спасение. Великото Народно събрание неслучайно е направило така, че първият и вторият мандат да се дават на кандидат за министър-председател, а третият мандат е на парламентарна група.

Той е общ на целия парламент и тази мъдрост в момента е много важно дали ще надделее. Диалог е ключовата дума, заяви Гуцанов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатни изследвания за хепатит организира РЗИ Кърджали

Безплатни изследвания за хепатит Б и хепатит С провежда от 29 юли до 2 август Регионалната здравна инспекция в Кърджали.  Кампанията е посветена на Световния ден за борба с хепатита, който се отбелязва на 28 юли.  Всеки, който желае, може да си направи изследване за двата вида хепатит - Б и С, в лабораторния блок на Здравната инспекция в Кърджали в..

публикувано на 29.07.24 в 16:56

Консултантският център за работещи в чужбина българи с приемна в Смолян, Неделино и Златоград

Консултантският център към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за трудово-правна помощ за българи, работещи в Австрия и Германия, организира изнесени приемни в общините Смолян, Неделино и Златоград, съобщиха от регионалната структура в Смолян. Инициативата е съвместно с Регионален съвет – Бургас и кметовете на трите общини...

публикувано на 29.07.24 в 16:43

ИТН получи третия мандат

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори..

публикувано на 29.07.24 в 15:51

Габриела Руменова: Търговците на морските ни курорти са длъжни да пишат цените на стоките

Най-честото нарушение на морските ни курорти са необявени цени на храни , като така потребителят не може да вземе информирано решение дали да си купи стоката . Краткото време за реакция също насочва към нелоялна търговска практика. Друго нарушение е ограничението за плащане с карта, както и поднасяне на отворени алкохолни и безалкохолни..

публикувано на 29.07.24 в 15:46

И Общинският съвет на ДПС в Кърджали свали плаката на Пеевски

Месец след разцеплението в ДПС и Общинският съвет на партията свали снимката на Делян Пеевски от витрината на офиса си в Кърджали. Областният съвет на партията махна плаката още преди месец, но общинската структура се колебаеше досега дали да свали или не портрета на Пеевски. Слушатели на Радио Кърджали съобщиха, че махането на..

публикувано на 29.07.24 в 13:03

Александър Симов: БСП затваря всички фронтове срещу левите партии

Социалистите от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за страната Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хилядите симпатизан участваха в националния политически митинг. В навечерието на събора..

публикувано на 29.07.24 в 12:34
гр.Златоград

Златоград ще е домакин на Международната академия „Огънят на Орфей”

Майсторски класове за оперно пеене, цигулка, цугтромбон, гъдулка,  камерни и брас ансамбли, литературно творчество, гайда и народно пеене са включени в програмата на XVIII Международна лятна академия за изкуство и млади таланти „Огънят на Орфей”. Златоград отново е домакин на академията, която предстои от 4 до 14 август. Кметът на Златоград..

публикувано на 29.07.24 в 10:54