Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Руменова: Търговците на морските ни курорти са длъжни да пишат цените на стоките


Най-честото нарушение на морските ни курорти са необявени цени на храни, като така потребителят не може да вземе информирано решение дали да си купи стоката. Краткото време за реакция също насочва към нелоялна търговска практика. Друго нарушение е ограничението за плащане с карта, както и поднасяне на отворени алкохолни и безалкохолни напитки. По тези въпроси, и за абсурдната такса "Климатик" разговарях с Габриела Руменова от "Ние, потребителите": 
До какво води липсата на цена на стоките: "Това може да доведе до други нарушения, включително и до различен тип нелоялни търговски практики. Защото когато няма цена в курортите, особено знаете, че много често всичко е няколко пъти по-скъпо, клиентите научават устно от търговеца колко струва това, което са си избрали. И трябва да вземат решение дали да го купят, въпреки че го държат в ръцете си или да се откажат от тази покупка за много, много кратко време, буквално за секунди, а и това ги притиска. Понякога не взимат рационално решение и това води до нарушаване на техните икономически интереси, особено когато те имат и малки деца и трябва да им обяснят, че няма да им купят това, защото е по-скъпо, отколкото са очаквали. Законът не случайно казва изрично, че до всяка стока в непосредствена близост трябва да е поставена нейната цена, която да е четливо, ясно изписана и да не въвежда потребителите в заблуждение. И също така е много важно да отбележим и търговците да чуят, цената задължително трябва да е и в български лева, дори когато те очакват да имат клиенти от други националности".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатни изследвания за хепатит организира РЗИ Кърджали

Безплатни изследвания за хепатит Б и хепатит С провежда от 29 юли до 2 август Регионалната здравна инспекция в Кърджали.  Кампанията е посветена на Световния ден за борба с хепатита, който се отбелязва на 28 юли.  Всеки, който желае, може да си направи изследване за двата вида хепатит - Б и С, в лабораторния блок на Здравната инспекция в Кърджали в..

публикувано на 29.07.24 в 16:56

Консултантският център за работещи в чужбина българи с приемна в Смолян, Неделино и Златоград

Консултантският център към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за трудово-правна помощ за българи, работещи в Австрия и Германия, организира изнесени приемни в общините Смолян, Неделино и Златоград, съобщиха от регионалната структура в Смолян. Инициативата е съвместно с Регионален съвет – Бургас и кметовете на трите общини...

публикувано на 29.07.24 в 16:43

Напусналите ПГ на ДПС ще разговарят с ИТН, Пеевски призова да върнат папката

Парламентарната група на ДПС няма да участва в преговори за съставяне на кабинет с третия мандат, не защото не вярваме в необходимостта от това България да има стабилно и отговорно правителство, а напротив - защото не приемаме с евтин популизъм и клишета да се губи ценно политическо време на страната. Това се посочва в позиция на един от председателите..

публикувано на 29.07.24 в 15:57

ИТН получи третия мандат

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори..

публикувано на 29.07.24 в 15:51

И Общинският съвет на ДПС в Кърджали свали плаката на Пеевски

Месец след разцеплението в ДПС и Общинският съвет на партията свали снимката на Делян Пеевски от витрината на офиса си в Кърджали. Областният съвет на партията махна плаката още преди месец, но общинската структура се колебаеше досега дали да свали или не портрета на Пеевски. Слушатели на Радио Кърджали съобщиха, че махането на..

публикувано на 29.07.24 в 13:03

Александър Симов: БСП затваря всички фронтове срещу левите партии

Социалистите от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за страната Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хилядите симпатизан участваха в националния политически митинг. В навечерието на събора..

публикувано на 29.07.24 в 12:34
гр.Златоград

Златоград ще е домакин на Международната академия „Огънят на Орфей”

Майсторски класове за оперно пеене, цигулка, цугтромбон, гъдулка,  камерни и брас ансамбли, литературно творчество, гайда и народно пеене са включени в програмата на XVIII Международна лятна академия за изкуство и млади таланти „Огънят на Орфей”. Златоград отново е домакин на академията, която предстои от 4 до 14 август. Кметът на Златоград..

публикувано на 29.07.24 в 10:54