Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Техеран е убит лидерът на "Хамас" Исмаил Хания

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, съобщи палестинската ислямистка групировка.

По-рано израелската армия обяви, че при атака с изтребители в района на Бейрут е загинал най-висшият военен командир на ливанската групировка "Хизбула" Фуад Шукр.

От "Хамас" официално потвърдиха, че ръководителят на политическото бюро Хания е убит в Техеран, където е бил за церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан. Групировката обвини Израел за смъртта на лидера си Исмаил Хания. Властите в Техеран Техеран заявиха, че разследват случая.

Израел засега няма официално становище за случилото се, но израелски министър от крайната десница написа в социалната мрежа Х, че смъртта на Хания "превръща света в по-добро място".

Хания (62 г.) бе смятан за най-високопоставен лидер на "Хамас" и е виден член на групировката от 1980 г.

Той за кратко бе палестински премиер, поел поста през 2006 г., но отстранен година по-късно, след като "Хамас" изтласкаха съперниците си от "Фатах" от Ивицата Газа след седмица смъртоносно насилие.

През 2017 г. той бе избран за ръководител на политическото бюро на "Хамас", а през 2018 г. Държавният департамент на САЩ го включи в списъка с терорист.

През последните няколко години Хания живееше в Катар.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Очаква ни отново горещ летен ден

Отново горещ ще бъде и последният ден на юли с температури около 33-34 градуса за Кърджали и Хасково и 27-28 за Смолян, прогнозират синоптиците от НИМХ. Около 9.30 сутринта температурата в Кърджали беше 23 градуса, а в Хасково - 24.  Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури..

публикувано на 31.07.24 в 10:14
снимката е илюстративна

Търси се собственикът на изгубени пари

Изгубени пари, чийто собственик не е установен, са били предадени в Областната дирекция на МВР в Кърджали, съобщиха оттам.  Две жени намерили разпилени банкноти на ул. „Сан Стефано“ в Кърджали на 27 юли. Парите ще бъдат предадени на собственика, след като съобщи сумата, която е изгубил, и направи описание на номинала на банкнотите, уточняват от МВР.

публикувано на 31.07.24 в 09:39

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на свейд Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено усърдни в..

публикувано на 31.07.24 в 08:46

Отменят Вкус Фест на 3 август

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата "Вкус фест" няма да се проведе по предварителният план в с.  Широко поле на 3 август.  Причината е заболяване на организатора.  Остават непроменени следващите дати за провеждане на фестивала. Съобщават от  НЧ „Обединение 1913“. Поредното издание на "Вкус фест" ще се проведе в с. Кобиляне на 24 август..

публикувано на 30.07.24 в 17:45
Тошко Йорданов от ИТН

ИТН не получиха подкрепа в разговорите за кабинет

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие". Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха подкрепили кабинет с последната папка.  Само един депутат от шестимата поканени от..

публикувано на 30.07.24 в 17:00

До края на юли фирмите отчитат наличните си средства

До 31 юли регистрираните по Закона за ДДС предприятия трябва да декларират данни от текущата си счетоводна отчетност за наличните парични средства в касите. Това напомни  Божана Илиева, Главен експерт в Дирекция "Комуникации" на НАП Хасково. В това число се включват и  предоставени заеми от собственици, физически лица, работници, служители, лица, наети..

публикувано на 30.07.24 в 16:44
Любо Полихронов

Почина Любо Полихронов

Напусна ни големият музикант Любен Полихронов. Тъжната вест съобщи с пост във фейсбук дъщеря му Алекс Полихронова.  Освен един от знаковите музиканти на Кърджали, а и на България, Полихронов беше създател и на първата частна ефирна телевизия в Родопите. Ще го запомним с неговите неотменни усмивка и духовитост, бохем, енциклопедист в музиката, голям..

публикувано на 30.07.24 в 16:04