Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Богородичният пост

Снимка: БТА

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август. 

Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на свейд Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено усърдни в края на земните ѝ дни, когато се подготвяла за своето успение. 

Като израз на голямата почит към нея, Богородичният пост се отличава със своята строгост. Употребява се само растителна храна. Риба се позволява на празника Преображение Господне, 6 август. 

За духовна подкрепа на вярващите е установено през делничните дни на поста в храмовете да се чете Молебен канон към света Богородица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Очаква ни отново горещ летен ден

Отново горещ ще бъде и последният ден на юли с температури около 33-34 градуса за Кърджали и Хасково и 27-28 за Смолян, прогнозират синоптиците от НИМХ. Около 9.30 сутринта температурата в Кърджали беше 23 градуса, а в Хасково - 24.  Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури..

публикувано на 31.07.24 в 10:14
снимката е илюстративна

Търси се собственикът на изгубени пари

Изгубени пари, чийто собственик не е установен, са били предадени в Областната дирекция на МВР в Кърджали, съобщиха оттам.  Две жени намерили разпилени банкноти на ул. „Сан Стефано“ в Кърджали на 27 юли. Парите ще бъдат предадени на собственика, след като съобщи сумата, която е изгубил, и направи описание на номинала на банкнотите, уточняват от МВР.

публикувано на 31.07.24 в 09:39
Лидерът на

В Техеран е убит лидерът на "Хамас" Исмаил Хания

Лидерът на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, съобщи палестинската ислямистка групировка. По-рано израелската армия обяви, че при атака с изтребители в района на Бейрут е загинал най-висшият военен командир на ливанската групировка "Хизбула" Фуад Шукр. От "Хамас" официално потвърдиха, че..

публикувано на 31.07.24 в 08:35

Отменят Вкус Фест на 3 август

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата "Вкус фест" няма да се проведе по предварителният план в с.  Широко поле на 3 август.  Причината е заболяване на организатора.  Остават непроменени следващите дати за провеждане на фестивала. Съобщават от  НЧ „Обединение 1913“. Поредното издание на "Вкус фест" ще се проведе в с. Кобиляне на 24 август..

публикувано на 30.07.24 в 17:45
Тошко Йорданов от ИТН

ИТН не получиха подкрепа в разговорите за кабинет

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие". Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха подкрепили кабинет с последната папка.  Само един депутат от шестимата поканени от..

публикувано на 30.07.24 в 17:00

До края на юли фирмите отчитат наличните си средства

До 31 юли регистрираните по Закона за ДДС предприятия трябва да декларират данни от текущата си счетоводна отчетност за наличните парични средства в касите. Това напомни  Божана Илиева, Главен експерт в Дирекция "Комуникации" на НАП Хасково. В това число се включват и  предоставени заеми от собственици, физически лица, работници, служители, лица, наети..

публикувано на 30.07.24 в 16:44
Любо Полихронов

Почина Любо Полихронов

Напусна ни големият музикант Любен Полихронов. Тъжната вест съобщи с пост във фейсбук дъщеря му Алекс Полихронова.  Освен един от знаковите музиканти на Кърджали, а и на България, Полихронов беше създател и на първата частна ефирна телевизия в Родопите. Ще го запомним с неговите неотменни усмивка и духовитост, бохем, енциклопедист в музиката, голям..

публикувано на 30.07.24 в 16:04