Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се отбелязва Денят на железничаря

Снимка: БДЖ

Днес се отбелязва Денят на железничаря, съобщават от БДЖ.

Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията за неговото честване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.

"Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. Днешните български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред", се посочва в съобщението. 

И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг и достойно отстояване на престижа на железничарската професия. От началото на 2024 г. до настоящия момент за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия са наградени редица локомотивни машинисти, работници по ремонта в локомотивните депа, служители на превозни бригади в пътнически влакове и служители по експлоатация на товарните превози, се отбелязва в съобщението. 

"Управленският екип на БДЖ благодари на всички бивши и настоящи служители от дружествата в системата на Холдинга за всеотдайността и професионализма при изпълняване на служебните им задължения, за решителността при справянето с предизвикателствата и готовността за работа в полза на обществото - качества, които са за пример и правят достойна за уважение железничарската професия!", заявяват от БДЖ. 

Независимо от трудностите и проблемите всеки достоен железничар е отдал своят личен принос и усилия за развитието на железницата като надежден, удобен и екологичен транспорт на пътници и товари.

"По повод днешния празник ръководството на БДЖ поднася своите благопожелания към всички български железничари за здраве, професионална удовлетвореност и лично щастие! През 2024 г., когато цяла Европа стимулира развитието на железопътния транспорт като най-екологичен, имаме увереността, че и занапред ще продължи съвместната работа за подобряване на качеството на предоставяните услуги и модернизирането на железопътния транспорт в България", допълват от БДЖ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените животни

Броят на заразените с чума кози и овце в Гърция достигна 37. Над 14 хиляди животни са умъртвени, за да се спре пренасяне на заболяването. В двете ферми - в Драма и до Комотини, където бе установена заразата, днес бяха унищожени животни, съобщават санитарните власти. Районът до границата с България се счита за рисков поради положителни резултати от..

публикувано на 04.08.24 в 11:47

Рудозем ще отбележи 90 години от обявяването си за град

Рудозем ще отбележи на 14 август 90 години от обявяването си за град, съобщи за БТА кметът на общината Недко Кулевски. Традиционно празникът ще бъде обединен с Деня на миньора, който е на 18 август. Тържествата ще започнат със спортни занимания за деца и лятно кино на 13 август и ще продължат до 17 август. Предвидени са фолклорна фиеста в изпълнение на..

публикувано на 04.08.24 в 10:11

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС за 2024 година. Страната ни е втора след Кипър по данни на Европейската информационна система за горски пожари, цитирани от Асоциация "Общински гори". От там посочват, че са необходими незабавни действия за справяне с институционалните неуспехи в борбата с горските пожари, които в голяма..

публикувано на 04.08.24 в 10:03
Снимка Община Крумовград

Плувното лято в Крумовград приключва през август

Организираните спортните дейности по Спортен календар на общината продължават и през месец август През месец юли стартираха летните спортни игри за деца и юноши, организирани по Спортния календар на общината. Уроците по плуване на басейн „Оазис“ продължават до края на месец август с демонстрации на уменията, придобити под ръководството на..

публикувано на 03.08.24 в 14:34

Майстори на траханата се събират в Плевун

В Ивайлоградското село Плевун се провежда първи празник на траханата. Празникът е по идея на Теменужка Матева,  подкрепен от община Ивайловград.  Теменужка Матева, съорганизатор на първия празник на траханата в село Плевун: " Всъщност сме поканили гости от всички райони на България , включително и гости от чужбина ще имаме. Всеки от тях ще..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори . След продължила над 2 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат.  По думите на депутата от ГЕРБ Деница Сачева, този парламент е фрагментиран, има 38 независими депутати, като това създава  риск за стабилността на..

публикувано на 03.08.24 в 14:14

Санират пет многофамилни жилища в Хасково

Пет многофамилни жилищни сгради са одобрени за енергийна ефективност по етап II по Националния план за възстановяване и устойчивост. Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви резултатите. Пет проектни предложения от Община Хасково са одобрени за финансиране и предстои подписване на договори между МРРБ и Общината. Одобрените..

публикувано на 03.08.24 в 14:09