Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летните олимпийски игри в Париж вече са история

33-те летни олимпийски игри бяха закрити на "Стад дьо Франс"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри в Париж. 270 артисти и изпълнители по време на спектакъла.

Церемонията започна в градините Тюйлери, където бе поставен Олимпийският огън по време на Игрите. Звездата на Франция в плуването, Леон Маршан, се приближи до Олимпийския огън с фенер и го запали. С него той се отправи към "Стад дьо Франс".

Президентът на МОК Томас Бах и президентът на Франция Еманюел Макрон, бяха посрещнати от хората по трибуните.

Последва изпълнението на "Марсилезата" по аранжимент на Виктор льо Масне. След това бе време за парада на нациите, като всички знаменосци излязоха заедно. Българското знаме бе развято гордо от Боряна Калейн и Семен Новиков. Атлетите продължиха да се забавляват по време на парада, като чухме хитове като "Les Champs-Elysées" от Жо Дасен, "Freed From Desire" и великата песен на Queen "We Are the Champions".

По традиция на церемонията по закриването обикновено се състои награждаване за медалистите в маратона. Обикновено това е за призьорите в мъжкия маратон, но този път дамите имаха честта да получат отличията си на "Стад дьо Франс", за да се подчертае "Женския марш във Версай" прези1789. Сифан Хасан, Тигст Асефа и Хелън Обири получиха медалите си. След това бе обърнато на маратон, който се проведе в Париж на 10-ти август. Над 20 000 се включиха в събитието. Този масов маратон "Маратон за всички" (Marathon Pour Tous) се провежда за първи път на Олимпийски игри.

Нямаше как и доброволците да не получат заслужените аплодисменти. Бяха представени и четиримата новоизбрани членове на Комисията на спортистите към МОК - Алисън Феликс, Ким Буи, Джесика Фокс и Маркъс Даниел. Те връчиха подаръци на представителите на доброволците.

След това последва и артистичната част от церемонията. От небето се появи златен пътешественик. Този герой е вдъхновен от препратки към френската история.Гръцкото знаме бе издигнато и прозвуча националният химн на страната в знак на признание за ролята й старта на Олимпийските игри. Тук видяхме много оригинален начин за спазване на традицията, като бяхме пренесени по стъпките на Пиер дьо Кубертен в края на XIX в., когато той възражда древните Олимпийски игри.

Нике, богинята на победата, която е изобразена на всеки олимпийски медал, се появи в средата на сцената.

На трибуните LED гривни, раздадаени на зрителите, създаваха изображения на спортисти, нарисувани върху керамика, след това гълъби на мира и накрая - олимпийските пръстени.

Във впечатляващ хореографски балет златният пътешествник откри олимпийските пръстени. През това време френският оперен певец Бенжамен Бернхайм изпя "Химна на Аполон". През това време Ален Рош свиреше на пиано, докато е окачен вертикално във въздуха.

Спортистите се качиха на сцената, която е подредена така, че представлява картата на света. За музикалната част от шоуто първа на сцената се качи групата Phoenix, а в един момент се присъедини Анжел. Kaminsky, Air, и Vannda също се включиха.

В края на церемонията Леон Маршан се появи с олимпийския огън на "Стад дьо Франс". Той заедно с Томас Бах и още шестима известни спортисти символично угасиха пламъка. Това бяха представител на олимпийския отбор на бежанците Синди Уинър Джанкеу Нгамба (бокс, бронзов медал), от Азия Сун Инша (тенис на маса, три златни и два сребърни медала), от Африка Елиуд Кипчоге (лека атлетика, два златни, един сребърен и един бронзов медал) от Америка Михаин Лопес (борба, пет златни медала), от Европа френската звезда в джудото Теди Ринер (пет златни и два бронзови медала), от Океания Ема Маккиоун (плуване, шест златни, три сребърни и пет бронзови медала).

Накрая песента "My Way" беше изпълнена от френската певица Yseult, подчертавайки връзките между Франция и САЩ и символичното преминаване от настоящите в следващите игри в Лос Анджелис през 2028 година.

Прекрасно светлинно шоу закри церемонията в Париж, а Олимпиадата във френската столица ще остане като една от най-запомнящите се в съвременната спортна история.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицаи се събират на протест в София

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите, които се срещнаха с нея.  Той заяви след..

публикувано на 12.08.24 в 09:28

Честваме Международния ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта, отбелязан за първи път на 12 август 2000 година. В България се чества от 2007 година. Чрез различни обществени и художествени прояви денят насочва вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното участие в световните инициативи за опазване на околната среда, развитието на лидерските им умения и..

публикувано на 12.08.24 в 09:16

Селище в Италия има трима олимпийски шампиони от Игрите в Париж

Италианско селище има трима олимпийски шампиони от Олимпийските игри в Париж, които приключиха вчера. Това е уникален и единствен случай в светa. Това е Ронкаделе до град Бреша в област Ломбардия. Има 9400 жители и трима олимпийски шампиони. Това са каноистът Джовани Де Дженаро, джудистката Аличе Беланди и капитанът на волейболния отбор Ана Данези...

публикувано на 12.08.24 в 07:38

Прогнозата е за слънчево и горещо време

Слънчево време обещават за първия ден от новата седмица синоптиците. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. В Кърджали ще бъде слънчево с температури между 18 и 35 градуса. За Хасково синоптиците предвиждат също слънце и по-високи температури - между 20 и 37 градуса...

публикувано на 12.08.24 в 06:56

Голям пожар избухна край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня

Голям пожар се запали до Атина. Горят и къщи. Огнеборците спасяват хора, обкръжени от огъня. До четвъртък включително страната е с много висок риск от пожари, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка.  Големият пожар, избухнал във вилна зона до Атина, в района на Варнава, достигна до къщи, а пожарникарите спасяват хора, които са обкръжени..

публикувано на 11.08.24 в 21:17

Концерт събира обичани артисти и изпълнители на Арена "Спартак"

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ ще се проведе тази вечер в Кърджали от 20 часа на Арена "Спартак". Той ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта в парк "Простор" имаше фен среща с известни инфлуенсъри и тиктокъри. Двете прояви събират средства за лечението на Каран и Рени. Каран е на..

публикувано на 11.08.24 в 17:12

НИМХ: Жълт кода на 12 август, температури между 34° и 39°

Жълт код за високи температури издаде за утре, 12 август, Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за цялата страна. Според прогнозата на НИМХ през нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В понеделник времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури..

публикувано на 11.08.24 в 14:09