Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селище в Италия има трима олимпийски шампиони от Игрите в Париж

Снимка: RAINEWS

Италианско селище има трима олимпийски шампиони от Олимпийските игри в Париж, които приключиха вчера. Това е уникален и единствен случай в светa.

Това е Ронкаделе до град Бреша в област Ломбардия. Има 9400 жители и трима олимпийски шампиони. Това са каноистът Джовани Де Дженаро, джудистката Аличе Беланди и капитанът на волейболния отбор Ана Данези. Този факт направи селището известно в целият свят. Случва се за първи път едно малко селище да има толкова златни медалисти от Олимпийски игри и този рекорд е голямата изненада от Игрите в Париж. 

Кметът на Ронкаделе Роберто Гропели нареди камбаните да звънят празнично и за медиите каза, че за него "е чест да има граждани, доказали се като шампиони в спорта и в живота". Той уточни, че удовлетворението на хората е огромно и нямат търпение да посрещнат и да празнуват заедно с тримата златни олимпийци този исторически успех. 

Ежедневникът "Il fatto quotidiano" е установил, че ако Ронкаделе се впише в официалното класиране по медали, ще заеме 28-о място изпреварвайки редица големи държави. За медиите Ронкаделе е Ронкарекорд - световната столица на спорта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицаи се събират на протест в София

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите, които се срещнаха с нея.  Той заяви след..

публикувано на 12.08.24 в 09:28

Честваме Международния ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта, отбелязан за първи път на 12 август 2000 година. В България се чества от 2007 година. Чрез различни обществени и художествени прояви денят насочва вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното участие в световните инициативи за опазване на околната среда, развитието на лидерските им умения и..

публикувано на 12.08.24 в 09:16
33-те летни олимпийски игри бяха закрити на

Летните олимпийски игри в Париж вече са история

Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри в Париж. 270 артисти и изпълнители по време на спектакъла. Церемонията започна в градините Тюйлери, където бе поставен Олимпийският огън по време на Игрите. Звездата на Франция в плуването, Леон Маршан, се приближи до Олимпийския огън с фенер и го..

публикувано на 12.08.24 в 07:12

Прогнозата е за слънчево и горещо време

Слънчево време обещават за първия ден от новата седмица синоптиците. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. В Кърджали ще бъде слънчево с температури между 18 и 35 градуса. За Хасково синоптиците предвиждат също слънце и по-високи температури - между 20 и 37 градуса...

публикувано на 12.08.24 в 06:56

Голям пожар избухна край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня

Голям пожар се запали до Атина. Горят и къщи. Огнеборците спасяват хора, обкръжени от огъня. До четвъртък включително страната е с много висок риск от пожари, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка.  Големият пожар, избухнал във вилна зона до Атина, в района на Варнава, достигна до къщи, а пожарникарите спасяват хора, които са обкръжени..

публикувано на 11.08.24 в 21:17

Концерт събира обичани артисти и изпълнители на Арена "Спартак"

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ ще се проведе тази вечер в Кърджали от 20 часа на Арена "Спартак". Той ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта в парк "Простор" имаше фен среща с известни инфлуенсъри и тиктокъри. Двете прояви събират средства за лечението на Каран и Рени. Каран е на..

публикувано на 11.08.24 в 17:12

НИМХ: Жълт кода на 12 август, температури между 34° и 39°

Жълт код за високи температури издаде за утре, 12 август, Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за цялата страна. Според прогнозата на НИМХ през нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В понеделник времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури..

публикувано на 11.08.24 в 14:09