Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пика на Персеидите сме. Очаква се "дъжд" от над 50 метеора в час

2
Снимка: Уикипедия

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори.

Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час, а потокът ще продължи до 1 септември. Източникът на Персеидите е отломка от кометата 109P/Суифт-Тътъл.

Интересен факт е, че метеорният поток е явление, при което малки частици от кометата навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки, но се движат със скорост от около 60 километра в секунда.

Най-добра гледка към Персеидите ще има в Северното полукълбо, макар че в България той ще настъпи към 16:00 ч. и ще продължи до 19:00 ч. (при еклиптична дължина на Слънцето λ = 140.0° до 140.1°)

Следващият голям метеорен поток са Орионидите, които ще достигнат своя пик в средата на октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Почти всеки втори шофира с превишена скорост в област Кърджали

Почти всеки втори водач е управлявал с превишена скорост, сочи статистиката от проведената в област Кърджали между 5 и 11 август специализирана операция, съобщиха от пресцентъра на институцията. Засилените проверки по пътищата бяха с цел подобряване на безопасността на движението, установяване на неправоспособни шофьори, употребили алкохол и наркотични..

публикувано на 12.08.24 в 13:20
Снимката е илюстративна

Пожарникари помогнаха на две жени, спасиха от огъня 15 сгради, овошки, лозе и гора

Четири са пожарите през последните три дни в областта, два от които с материални щети, съобщиха от пресцентъра на полицията в Кърджали. Около 100 декара площ обхванал пожар в село Мургово, възникнал на 10 август около 11 часа вследствие на небрежна работа с огън. Осем пожарникари от службата в Кърджали с три противопожарни автомобила локализирали и..

публикувано на 12.08.24 в 12:50
Снимката е илюстративна, архив.

Пет са катастрофите през уикенда

Разследване е започнато в РУ – Кърджали след пътнотранспортно произшествие в Кърджали около 6 часа на 10 август, съобщават от пресцентъра на полицията в Кърджали. 27-годишен водач на Мерцедес“ загубил контрол над управлението и блъснал паркирани автомобил и ремарке, след което напуснал мястото на произшествието. Нанесени са значителни материални щети...

публикувано на 12.08.24 в 12:30

Търсят се учители

Малко повече от месец преди началото на новата учебна година има обявени свободни места за учители, съобщават от Бюрото по труда в Кърджали. Търсят се преподаватели по география, математика, физика, химия и биология, български език и литература, инструктор на водачи на моторно превозно средство. Отново има недостиг на лекари. Обявените свободни..

публикувано на 12.08.24 в 11:08

Д-р Невин Садъкова: Вирусни инфекции ни атакуват целогодишно

Някои инфекции ни атакуват вече целогодишно, сочат наблюденията на личния лекар д-р Невин Садъкова. „Вече някак се разми сезонността с появата на вирусите. Според мен почти целогодишно хората боледуват и от ентеровируси, и от аденовируси. Имам чувството, че понякога има коклюш на вълни. Понякога има болни от ковид, но просто няма как да го докажем,..

публикувано на 12.08.24 в 10:41

Приключи традиционният шахматен турнир в Дните на Ардино

Приключи традиционният вече шахматен турнир, който се провежда в Дните на Ардино. И тази година организаторите отчитат сериозен интерес към древната логическа игра. В надпреварата се включиха 36 участници от областта. Срещите се проведоха в спортна зала „Юнак“. Никога не се знае откъде ще се появи поредният шампион, оттук, от тази зала са..

публикувано на 12.08.24 в 10:31

Полицаи се събират на протест в София

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите, които се срещнаха с нея.  Той заяви след..

публикувано на 12.08.24 в 09:28