Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите се отлагат. Няма да има кабинет "Кожарева"

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

 Президентът Румен Радев по време на срещата си с номинирана за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева заяви, че изборите се отлагат.

Държавният глава заяви, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври.

Причината – оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста.

Преди това Радев даде време до 15 часа на Грънчарова да смени името на министъра на вътрешните работи.

"Взела съм убедено решение Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи", настоя Кожарева пред държавния глава, но той отсече, че утре клетва няма да има, а работата на служебното правителство на Димитър Главчев продължава. 

Президентът призова и депутатите да допопълнят и т.нар. домова книга, от която може да избира потенциални служебни премиери. 

Минути преди това, при влизането ѝ в залата, Кожарева обяви, че политическата нестабилност в България не е преодоляна. 

"Затова изключително важно е днес да бъде намерен диалог между институциите, които управляват държавата. Вярвам, че спазването на конституционния принцип за разделение на властите е основна предпоставка за намаляване на напрежението. Честата смяна на правителства засилва усещането на нестабилност. България, хората и бизнесът нямат време някой да навлиза в ресора си, затова взех решение основна част от министрите да останат. Всички членове на новия служебен кабинет се ползват с доверието ми".

С тези думи посочената за служебен министър-председател изчете пред Румен Радев състава и структурата на Министерския съвет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кръшни хора, песни и танци на селищния празник в Падина

В  ардинското село Падина се проведе селищен събор, организиран от местното кметство и читалище „Митко Палаузов”. На празника се стекоха падинци, разпръснати из страната и чужбина.  15 падинци са подпомогнали финансово осъществяването на мероприятието. Богатата празнична програма започна с рецитал и изпълнения на деца от група за песни и танци „Дъга“ и..

публикувано на 19.08.24 в 14:00
Тимур Халилов

Тимур Халилов: Присвояването на ДПС няма да се случи

"Този модел трябва да бъде приключен. Както ДПС трябва да се развива без Пеевски, така и България трябва да се развива без Пеевски ." Това каза пред БНР Тимур Халилов, независим народен представител от групата на ДПС, която е под ръководството на единия съпредседател на партията - Джевдет Чакъров. " ДПС е едно , създадено е от Ахмед..

публикувано на 19.08.24 в 13:51

МВР Кърджали: 722 клипове за превишена скорост при полицейска операция в областта

1005 моторни превозни средства са били проверени в специализирана операция на територията на областта за времето от 16 август до 18 август с цел контрол на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотици, спазване на скоростните режими. 1030 са установените нарушения, от които 722 са клиповете за превишена скорост, за които ще бъдат издадени..

публикувано на 19.08.24 в 13:00

Полицията залови трима да шофират след употреба на алкохол

Три бързи производства са образувани за управление на автомобили след употреба на алкохол.  На 16 август около 20 часа в село Комунига е била извършена проверка на 53-годишен. Направеният тест за алкохол отчел 1,93 промила. Издаден е талон за медицинско изследване, но била отказана кръвна проба за химически анализ. Водачът е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 19.08.24 в 12:26
Горица Грънчарова–Кожарева

Кожарева остави основната част от стария кабинет. Калин Стоянов - начело на МВР

Политическата нестабилност в България не е преодоляна. Затова изключително важно е днес да бъде намерен диалог между институциите, които управляват държавата. Вярвам, че спазването на конституционния принцип за разделение на властите е основна предпоставка за намаляване на напрежението. Честата смяна на правителства засилва усещането на..

публикувано на 19.08.24 в 11:22

Рокери от Хасково с послание за толерантност на пътя и искаве за модерна мотописта

За трета поредна година хасковският клуб HASKOVO RIDERS MCC (ХАСКОВО РАЙДЪРС ЕМ СИ СИ) организира мотообиколка на Хасково. Стотици мотористи, любители на високите скорости и техните приятели от клубове от цялата страна се събраха по повод рождения ден на хасковския рокерски клуб. Празникът има и своя кауза: да съсредоточи общественото внимание върху..

публикувано на 19.08.24 в 11:21

Рязка промяна на времето в Гърция - дъждове, градушки и наводнения

Рязка промяна на времето започна в Гърция от северните части на страната. Обилните дъждове вече предизвикаха наводнения.  Същевременно остава предупреждението за опасност от пожари. Промяната на времето започна тази нощ. Силни дъждове с градушка наводниха улиците на градовете Янина, Козани, Верия и Солун. Има наводнени приземни..

публикувано на 19.08.24 в 10:34