Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръшни хора, песни и танци на селищния празник в Падина


В  ардинското село Падина се проведе селищен събор, организиран от местното кметство и читалище „Митко Палаузов”. На празника се стекоха падинци, разпръснати из страната и чужбина.
 15 падинци са подпомогнали финансово осъществяването на мероприятието. Богатата празнична програма започна с рецитал и изпълнения на деца от група за песни и танци „Дъга“ и танцова група „Родопски букет“ към читалище „Митко Палаузов“ с. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха фолклорна група ,,Родопчанка“ към читалище „Родопска искра“ – Ардино , оркестър ,,Родопски полъх“ от Кърджали , мъжката битова група в Жълтуша. С китка от популярни родопски песни и неделински двуглас фолклорна група „Елит“ от Неделино обра аплодисментите на присъстващите.
Гост-изпълнители на събитието бяха фолклорните певци Валентин Велчев и Анастасия Баткова и поп-фолк група от Враца. Кулминацията на празничния ден бе концертната програма на известният фолклорен певец
Хамид Имамскки. Той беше заедно със своя оркестър „Гласът на Родопите“. В центъра на Падина се извиха кръшни хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За първи път ще се проведе „Хасково скейт 2024“ - състезание за скейтбордисти

Поредица от спортни събития подготвя община Хасково по повод празника на града - 8 септември. За първи път ще се проведе „Хасково скейт 2024“ - състезание за скейтбордисти. На 04.09.2024 г. от 10:00 ч. на скейтборд площадката в парк „Десети пехотен Родопски полк“. Състезателите ще бъдат разделени в три възрастови групи. Записването ще започне от 9:00 ч...

публикувано на 19.08.24 в 15:53

За четвърти път се провежда събор в село Дружинци

Станалият вече традиционен събор в Дружинци се провежда всяка последна събота и неделя на месец август, каза организаторът Севдалин Огнянов. Отпускарският месец не е избран случайно, целта е присъстващите да могат да се видят със своите родители, близки и приятели. Тази година обхвата е разширен, добави Огнянов: "В продължение на една седмица ще има..

обновено на 19.08.24 в 15:30
Снимката е илюстративна

Огнеборци гасиха 10 пожара през уикенда, спасиха сгради и стотици декари гора

36 пожарникари са гасили 10 пожара през почивните дни.  Около 18 часа вчера е горяла горска постеля в землището на село Щерна, като огънят обхванал около 2 декара площ. Екип на пожарната в Джебел и 8 горски служители локализирали и загасили пожара и благодарение на бързите им действия е спасен 500 декара горски масив.  На 16 юли около 15,30 часа е..

публикувано на 19.08.24 в 14:42
Тимур Халилов

Тимур Халилов: Присвояването на ДПС няма да се случи

"Този модел трябва да бъде приключен. Както ДПС трябва да се развива без Пеевски, така и България трябва да се развива без Пеевски ." Това каза пред БНР Тимур Халилов, независим народен представител от групата на ДПС, която е под ръководството на единия съпредседател на партията - Джевдет Чакъров. " ДПС е едно , създадено е от Ахмед..

публикувано на 19.08.24 в 13:51

МВР Кърджали: 722 клипове за превишена скорост при полицейска операция в областта

1005 моторни превозни средства са били проверени в специализирана операция на територията на областта за времето от 16 август до 18 август с цел контрол на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотици, спазване на скоростните режими. 1030 са установените нарушения, от които 722 са клиповете за превишена скорост, за които ще бъдат издадени..

публикувано на 19.08.24 в 13:00

Полицията залови трима да шофират след употреба на алкохол

Три бързи производства са образувани за управление на автомобили след употреба на алкохол.  На 16 август около 20 часа в село Комунига е била извършена проверка на 53-годишен. Направеният тест за алкохол отчел 1,93 промила. Издаден е талон за медицинско изследване, но била отказана кръвна проба за химически анализ. Водачът е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 19.08.24 в 12:26
Президентът Румен Радев

Изборите се отлагат. Няма да има кабинет "Кожарева"

 Президентът Румен Радев по време на срещата си с номинирана за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева заяви, че изборите се отлагат. Държавният глава заяви, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината –..

публикувано на 19.08.24 в 11:39