Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийци от Кърджали спечелиха злато и сребро в Световния шампионат по фолклор

6
Снимка: Лиичен архив

Тракийци от Кърджали спечелиха златни медали в XIV-ия Световен шампионат по фолклор „World folk 2024", който се проведе в Несебър и курортното селище „Свети Влас“ в дните между 28 август и 1 септември т.г.

Съставът на фолклорна певческа група за автентичен фолклор  ,,Тракийка“,  при тракийско дружество „Димитър Маджаров” и солистите от народно читалище „Тракия 2009” се завърнаха  с медали от Световния шампионат по фолклор „World folk 2024", съобщи председателят Яни Янев. Два златни медала спечелиха представителите на тракийското дружество, а тези на читалището – златен и сребърен.

Злато бе присъдено на група „Тракийка” за трите песни от Беломорска Тракия „Сачанлийските момчета”, „Киряко бяло момече” и „Руска си вода налива”. Другият златен медал за дружеството спечели солистът Димитър Вълков за изпълнението му на песента „Отдолу иде кервана”.

Със злато се окичи солистката от читалището Албена Каралиева за изпълнението на песента „Бяло Раде”. Сребро получи Веска Георгиева за изпълнението на песента „Манол на дюкян седеше”.

На участниците бяха връчени и диплом започетно представяне на XIV-ия Световен шампионат по фолклор "World folk 2024", както и диплом за достойно участие с висока артистична стойност и за съществен принос за съхраняване и развитие на световното традиционно фолклорно изкуство.

Припомняме, че кърджалийските тракийци достигнаха до състезанието след класирането им на Европейския шампионат по фолклор през 2023 г. за следващия етап, а именно световното първенство.

Събитието е със състезателен характер, част от шампионатната система по фолклор с ранг Световен шампионат и е модерна форма за популяризиране и опазване на културното наследство. Оценките на участниците, явили се в конкурсните програми, са валидни за класиране в Световната ранглиста по фолклор /World ranking list of folklore/.

Организатори на XIV-ия Световен шампионат по фолклор "World folk 2024", проведен  под мотото “Зад нас е паметта на дедите ни, пред нас са очите на децата ни”, бяха Euro Folklore Academy, Община Несебър, Кметство Свети Влас и Европейската асоциация на фолклорните фестивали - EAFF - ICH, в партньорство с ЮНЕСКО, IOV-WORLD и CID-UNESCO.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Представят кулинарно шоу на празника на плодородието в Кирково

С Фестивал на плодородието пограничната община Кирково за пореден път ще отбележи края на селскостопанската година. Празникът ще бъде на 14 септември, каза в сутрешния блок на Радио Кърджали  заместник-кметът на Кирково Валентина Димитрова. “ Подготвили сме много богата музикална програма, която включва много изпълнители от различни жанрове, както..

публикувано на 11.09.24 в 14:05

Отбелязват 100 годишнината от рождението на Станислав Сивриев

В рамките на "Делювите празници", в Златоград ще бъде отбелязана 100 годишнината от рождението на Станислав Сивриев. Тогава ще бъде връчена и национална литературна награда на името на поета и писателя. Това съобщи директорът на Етногравския комплекс в Златоград Александър Митушев. Предвидено е и литературно чете на текстове от книгата на..

публикувано на 04.09.24 в 15:58

Кърджалийски поети с творческа изява в Северна Македония

Трима кърджалийски творци четоха свои стихове в градовете Струга и Битоля, Република Северна Македония. Добре познатите в региона стихотворци Вилдан Сефер, Божидара Ангелова и Петър Хаджинаков бяха част от творческа представителна група, представляваща България в югозападната ни съседка. Заедно с изявени майстори на перото като поетите Нико Стоянов,..

публикувано на 31.08.24 в 14:53

Три дни лятно автокино в Хасково

Хитови български киноленти ще бъдат прожектирани на 6, 7 и 8 септември в лятно автокино в Хасково. “Пулсът на танца”, “Уроци по немски” и “Опасни шматки” са българските ленти, които ще бъдат подарък за хасковалии, част от програмата на Общината по повод празника на града - 8 септември - Ден на Хасково. Мястото на прожекция е на паркига на магазин..

публикувано на 31.08.24 в 10:00
Първите открити златни накити в момента на вдигането от гроба

Тракийският аристократ от Тополовградско прославя България по света

Тракийският аристократ, в чийто гроб край тополовградското село Капитан Петко Войвода бяха разкрити уникални находки, ще прослави България в Европа и света. В това са вече убедени специалистите, открили изключителните артефакти в могилата на война. Датирани са около началото на I-ви век, сл. Хр. Погребението беше разкрито от екипа на..

публикувано на 30.08.24 в 12:28

„Вкус фест“ пристига с кулинарни и културни изненади в село Кобиляне

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус фест“ се оказва изключително популярен даже зад пределите на област Кърджали, изненадващо дори за създателите му от народно читалище „Обединение 1913“. Това сподели в ефира на Радио Кърджали секретарят на читалището и един от основните „мотори“ на събитието Камелия Чолакова. В събота от 10..

публикувано на 23.08.24 в 11:20

„Светулки зад решетките“ е най-търсената книга през месец юли в библиотеката в Кърджали

„Светулки зад решетките“ на журналистката Мира Добрева е най-търсената книга през месец юли в отдела за възрастни в Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“. През лятото хората предпочитат по-леки четива, каза за Радио Кърджали Елисавета Кехайова, директор на библиотеката. По думите й в детския отдел най-заеманата книга е „Под игото“ на..

публикувано на 20.08.24 в 10:34