Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк поставя под съмнение членството на Пеевски в ДПС

Снимка: БГНЕС

"Всички процесуални действия, които трябва да бъдат извършени, ще бъдат осъществени. Абсурдно е един административен орган да не регистрира политическа сила, зад която стоят 400 хил. български гласоподаватели. Волята на българските граждани стои много по-високо от идеята на административния орган да ограничи тяхното право на глас. Правото на гласуване е скрепено в българската Конституция". 
Това заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк, който е част от фракцията, вярна на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Коментарът му бе във връзка с указанията от ЦИК - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата лагера в Движението подадоха заявления за предсрочните парламентарни избори.
ДПС е едно, няма две ДПС-та, категоричен бе Кючюк. И постави под въпрос членствените отношения на Делян Пеевски в ДПС:
ъде членува той? Неговото отношение към ДПС като член на партията също е продукт на една фалшификация. Оттам започнаха и всички проблеми на ДПС. Къде е член Пеевски? Ние досега не сме разбрали къде е член. Не знам. Вероятно може някъде да се изфабрикува и да се каже, че е член от 3 или 5 години. Всички знаехме, че г-н Пеевски през годините е гражданската квота на ДПС. По устава на партията - да си член някъде, означава да подадеш заявление за членство по местожителство. Досега не съм видял неговите членствени отношения - някъде да е декларирал, че е член в местна организация. Ако има противна информация, може би щях да разбера за нея".
Много фалшиви неща се случиха в последно време в ДПС и това беше една от фалшификациите, обясни евродепутатът. 
"Когато през различни механизми се обещават невъзможни неща, се стига до тук - отслабва колективния дух. Когато отслабне колективният дух, се получава това, защото партиите работят на база на доверие".
ДПС е партия на правовия ред, ние не раздаваме правосъдие, напомни той и подчерта, че има контролна комисия. "Тя трябваше да бъде сезирана, защо не е? Ако решението на контролната комисия не облагодетелства дадената страна, тя може да потърси своята справедливост и през съда". 
В предаването "Неделя 150" Илхан Кючюк бе категоричен, че каузата стои много по-високо от личното его и интерес на когото и да било:
"ДПС не може да е разпределително дружество за интересите на един или друг. Изборът е между това да бъдеш свободен или това да бъдеш държан с нещо. Аз предпочитам да бъда свободен. Отпорът ще бъде много сериозен. Никой не е успял да застане срещу свободния дух на хората. И Пеевски няма да успее". 
Късно разбрахме, че имаме проблем с Пеевски, призна той и отбеляза тяхната вина за това. "Този страх, когато не беше при нас, ние не го усещахме, а той е съществувал в една не малка част от обществото", коментира евродепутатът. 
Според него обаче за създаването на "феномена" Пеевски не само ДПС може да бъде държано отговорно. По думите му той е продукт на политическа власт, която е генерирана в България. 
"Ние с нашите 12-13%-14% не можем да бъдем държатели на цялата власт. Избирателят на ДПС не може да бъде обвиняван, че е прекомерничил с властта си. На нас не ни трябва власт, извън легитимната. Противното означава да се създаде паралелна реалност, която е извън нас и нашето разбиране за демократичност и контрол на инситуциите по един легитимен начин". 
"Не ми се иска да вярвам, че Върховният съд може да е пленен до такава степен, но данните, които се изнасят в НС, в ресорната комисия, ако се потвърдят - това е зловещо. Имам, за съжаление, някакво лошо предчувствие - че такова влияние може да бъде осъществявано или е осъществявано, като слушам аватарите на Пеевски как свободно казват "Този въпрос ще се реши във ВАС, защото ние там сме силни и държим нещата", изрази съмнение Илхан Кючюк. А правилният път срещу това, според него, е борба. По думите му те са наясно за това, пред което са изправени. Според него обаче това не е проблем само на ДПС.
Вярвал съм, че България има своя вътрешнополитически ресурс да се справя с тези проблеми, без да се обръща към международната общност, но за съжаление съм грешал, констатира той. Според Илхан Кючук, все повече ще трябва да се опираме на международните ни партньори, когато трябва да се коригират основни положения в демократичното функциониране на държавата



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Старши комисар Николай Вълчев получи званието Почетен гражданин на Хасково

В празничния 8 септември ст. комисар Николай Вълчев получи  званието Почетен гражданин на Хасково На тържествено заседание на Общински съвет Хасково ст. комисар Николай Вълчев- дългогодишен директор на РДПБЗН Хасково, получи най-високото признание - званието Почетен граждани на Хасково. Николай Вълчев е професионалист с богат опит, но преди..

публикувано на 08.09.24 в 15:01

Заместник областният управител на Кърджали с доклад за решаване на проблема с безводието

Доклад с обобщена информация, както и с предприетите мерки за решаване на проблема с безводието в населени места от област Кърджали изпрати в Министерски съвет заместник областният управител Кадир Муарем по искане на премиера Димитър Главчев. Това стана след проведеното заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, където беше..

публикувано на 08.09.24 в 14:42

В България расте интересът към курса по турски език, организиран от Министерството на образованието на Турция.

Курсовете по турски език за деца от 5 до 16 години са започнали миналата година, цитира Анадолската агенция  аташето по образователните въпроси на посолството на Република Турция у нас. През миналата година 150 деца от България са се записали на курса по турски.

публикувано на 08.09.24 в 14:30
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева обжалва решението на ЦИК за назначаване на РИК Кърджали

Областният координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева  обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК за назначаване на Районна избирателна комисия в Девети изборен район – Кърджалийски за изборите за народни представители на 27 октомври.  Административният акт е постановен в противоречие с материалния закон и процесуалните правила..

публикувано на 08.09.24 в 13:54

ДПС-Доган е оттеглило жалбата си срещу ЦИК

Коалицията "Демокрация, права и свободи- ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, е оттеглила съдебната си жалба срещу Централната избирателна комисия, съобщиха източници на БНР. Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК Става дума за искането на ЦИК двете крила в ДПС да докажат,..

публикувано на 08.09.24 в 13:19

На Шипка отбелязват 60 години от обявяването на "Мила Родино" за Химн на България

С концерт на връх Шипка на Военния оркестър при 61 Стрямска механизирана бригада, под диригентството на капитан Йордан Илиев, Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“, организира отбелязването на 60 години от обявяването на песента „Мила Родино“ за български национален Химн.  В програмата ще прозвучат популярни военни маршове и мелодии,..

публикувано на 08.09.24 в 11:42

Нериман Сали: За здравни вноски, които не са направени в срок, се начислява лихва

Всички зрелостници плащат здравноосигурителните си вноски сами, за своя сметка, за периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или до започване на работа на трудов договор. Вноската е в размер на 37.32 лв. на месец. Това припомни за слушателите на Радио Кърджали директорът на офиса в Кърджали на Националната приходна..

публикувано на 08.09.24 в 10:51