Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валута на стойност 400 хиляди лв. задържаха митничарите на "Капитан Андреево"

Задържаната недекларирана валута
Снимка: Пресцентър Агенция "Митници"

Опит за пренасяне на недекларирани 200 000 евро с левова равностойност 391 166 лева предотвратиха митническите служители на МП "Капитан Андреево" при проверка на автобус, пътуващ от Румъния през България за Турция, съобщиха от пресцентър на Агенция "Митници". 

Случаят е от неделя. В автобуса с турска регистрация и управлявано от турски гражданин, са пътували петима пътници. Всички те заявили, че не пренасят парични средства, които да декларират. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия след демонтаж на пластмасов панел от тапицерията зад вратата на автобуса се установява, че във фабрични кухини са укрити еврови банкноти. Установените пари са 200 000 евро с левова равностойност 391 166 лева. 
По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура – Хасково- Териториално отделение – Свиленград.

Това е пореден случай на опит за контрабанда на митническия пункт. Само през месец август са предотвратени седем случая на недекларирана валута, предимно щатски долари и евро, на обща стойност близо 2 000 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С около 200 първокласници по-малко започва учебната година в област Кърджали

Демографската криза сви броя на учениците, които за първи път ще прекрачат школския праг в област Кърджали на 16 септември. Първокласниците през новата учебна година ще са с близо 200 по-малко в сравнение с миналата, каза за Радио Кърджали Ангелина Костова - директор на Регионалното управление по образование: "Прогнозният брой на първокласниците е..

публикувано на 10.09.24 в 15:30

В Гърция се очакват бури, властите съветват да се избягват пътувания

Важна информация за всички, избрали да почиват в Гърция идните дни! Гръцките власти предупреждават да се избягва пътуване и влизане в морето заради буря. Министърът на климатичните кризи предупреди в извънредно съобщение, че лошото време ще продължи няколко дни. Не са изключени наводнения в някои райони. Интензивни дъждове засегнаха вече островите в..

публикувано на 10.09.24 в 14:44

Да се отложи с година новата методика за изчисление на такса смет, предлагат от ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда отлагане с една година на влизането в сила на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Това обяви пред журналисти депутатът Николай Нанков: "За българските граждани това означава, че от 1 януари 2025 г. при сега действащите текстове на закона такса "битови..

публикувано на 10.09.24 в 13:58
Снимката е илюстративна, архив

Полицията проверява случаи на насилие и хулиганство

Полицията в Кърджали и Джебел е започнала проверки по случаи на хулиганство и насилие, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В един от случаите в Кърджали 45-годишен мъж е нанесъл телесна повреда на 44-годишна жена в условията на домашно насилие.  Друга от проверките е за хулиганство срещу двама мъже от село Прилепци, които..

публикувано на 10.09.24 в 13:43

От януари най-ниската заплата в армията става 2300 лв.

От януари догодина най-ниската заплата в армията става 2300 лева. Това е посочено в писмен отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос на депутата Христо Гаджев. Увеличението на заплатите ще е по-голямо при войниците – 47%. При висшите офицери увеличението ще е 27%. Така от януари догодина заплатата за войниците ще е до 2370..

публикувано на 10.09.24 в 11:43

Пожарните служби отвориха врати за граждани

Ден на отворените врати се провежда днес, 10 септември, във всички пожарни служби на територията на област Кърджали и в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали. Проявата е част от мероприятията в Седмицата на пожарната безопасност и е посветена на професионалния празник на огнеборците - 14 септември. В рамките на..

публикувано на 10.09.24 в 11:09

Три общински съвета на ДПС снеха доверието от областния си лидер и един депутат

С решения на свои заседания, общинските структури на Движението за права и свободи в Черноочене, Кърджали и Джебел, които са близки на Делян ППеевски, снеха доверието си от областния председател на партията Ресми Мурад, от народния представител от ДПС (без Пеевски и група) Павлин Кръстев и от други членове на партията. Това потвърди за БТА-Кърджали..

публикувано на 10.09.24 в 09:29