Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се отложи с година новата методика за изчисление на такса смет, предлагат от ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда отлагане с една година на влизането в сила на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Това обяви пред журналисти депутатът Николай Нанков:

"За българските граждани това означава, че от 1 януари 2025 г. при сега действащите текстове на закона такса "битови отпадъци" щеше да поскъпне между 3 и 10 пъти във всяка община, тъй като има нова методика за изчисляване не на база данъчните оценки на имотите, а на обитаващите по постоянен и настоящ адрес жилищата".

Едногодишното отлагане е необходимо за синхронизиране на нормативната база с държавните институции заедно с местната власт и прецизиране на методиката, за да е справедлива за българските граждани, допълни Нанков.

Измененията, внесени от ГЕРБ, предвиждат и отчисленията по закона за управление на отпадъците да остават в общините, а да не се прехвърлят към Регионалните еко инспекции, съобщи още депутатът Теменужка Петков.

Всички законодателни инициативи са по искане на Националното сдружение на общините, уточниха от ГЕРБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С около 200 първокласници по-малко започва учебната година в област Кърджали

Демографската криза сви броя на учениците, които за първи път ще прекрачат школския праг в област Кърджали на 16 септември. Първокласниците през новата учебна година ще са с близо 200 по-малко в сравнение с миналата, каза за Радио Кърджали Ангелина Костова - директор на Регионалното управление по образование: "Прогнозният брой на първокласниците е..

публикувано на 10.09.24 в 15:30

В Гърция се очакват бури, властите съветват да се избягват пътувания

Важна информация за всички, избрали да почиват в Гърция идните дни! Гръцките власти предупреждават да се избягва пътуване и влизане в морето заради буря. Министърът на климатичните кризи предупреди в извънредно съобщение, че лошото време ще продължи няколко дни. Не са изключени наводнения в някои райони. Интензивни дъждове засегнаха вече островите в..

публикувано на 10.09.24 в 14:44
Задържаната недекларирана валута

Валута на стойност 400 хиляди лв. задържаха митничарите на "Капитан Андреево"

Опит за пренасяне на недекларирани 200 000 евро с левова равностойност 391 166 лева предотвратиха митническите служители на МП "Капитан Андреево" при проверка на автобус, пътуващ от Румъния през България за Турция, съобщиха от пресцентър на Агенция "Митници".  Случаят е от неделя. В автобуса с турска регистрация и управлявано от турски гражданин,..

публикувано на 10.09.24 в 13:50
Снимката е илюстративна, архив

Полицията проверява случаи на насилие и хулиганство

Полицията в Кърджали и Джебел е започнала проверки по случаи на хулиганство и насилие, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В един от случаите в Кърджали 45-годишен мъж е нанесъл телесна повреда на 44-годишна жена в условията на домашно насилие.  Друга от проверките е за хулиганство срещу двама мъже от село Прилепци, които..

публикувано на 10.09.24 в 13:43

От януари най-ниската заплата в армията става 2300 лв.

От януари догодина най-ниската заплата в армията става 2300 лева. Това е посочено в писмен отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос на депутата Христо Гаджев. Увеличението на заплатите ще е по-голямо при войниците – 47%. При висшите офицери увеличението ще е 27%. Така от януари догодина заплатата за войниците ще е до 2370..

публикувано на 10.09.24 в 11:43

Пожарните служби отвориха врати за граждани

Ден на отворените врати се провежда днес, 10 септември, във всички пожарни служби на територията на област Кърджали и в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали. Проявата е част от мероприятията в Седмицата на пожарната безопасност и е посветена на професионалния празник на огнеборците - 14 септември. В рамките на..

публикувано на 10.09.24 в 11:09

Три общински съвета на ДПС снеха доверието от областния си лидер и един депутат

С решения на свои заседания, общинските структури на Движението за права и свободи в Черноочене, Кърджали и Джебел, които са близки на Делян ППеевски, снеха доверието си от областния председател на партията Ресми Мурад, от народния представител от ДПС (без Пеевски и група) Павлин Кръстев и от други членове на партията. Това потвърди за БТА-Кърджали..

публикувано на 10.09.24 в 09:29