Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът предлага на ЦИК допълнителни гаранции за прозрачността на изборите

Снимка: БГНЕС

Кабинетът предлага на ЦИК допълнителни гаранции за прозрачността на изборите, особено в частта за машинното гласуване, става ясно от съобщение на правителството.

Служебното правителство очаква за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити от Печатницата на БНБ и да се унищожи останалата от предишни избори хартия.

По този начин се гарантира доверието в гражданите, партиите, неправителствените организации, както и външните наблюдатели, за честен и демократичен изборен процес. 

"Важно е да се спазят и процедурите за унищожаване на останалата от предходни избори хартия, за да не остава съмнение за злоупотреби", се отбелязва още в писмото, изпратено до председателя на ЦИК от министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Правителството предлага да бъде оптимизирана процедурата по член 213б от Изборния кодекс, който регламентира правилата за прозрачност и сигурност на машинното гласуване. 

"Представителите на служебната изпълнителна власт  притежават необходимите знания и компетенции, с които да надградят посочената процедура с цел повишаване на доверието в изборния процес", изтъква в писмото си министър Карадимов.

Друго предложение е да се разшири процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване (ТУМГ), като се добави и софтуерът за параметризация и съответствието на флашпаметите, тъй като те са вид периферно устройство и представляват неразделна част от ТУМГ по време на машинното гласуване.

Предлага се също доставката на пломбите за запечатване на отделението с двата броя флашпамети, в които се съдържа най-чувствителната и въобще цялата информация от изборите, както и гарантиращи идентифициране на опити за отваряне на корпуса за машините за гласуване, да се осигурява от независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване.

Кабинетът препоръчва също да се води регистър на пломбите, в който ясно да е отбелязано кой номер пломба на кое място, предназначено за запечатване, е поставена (напр. номер на пломбата за отделението с флашпаметите, номер на пломбата на корпуса). Номерата на пломбите следва да бъдат част от приемо-предавателния протокол за машините между СИК и изпълнителя, който доставя машините до секциите.

В писмото до ЦИК министър Росен Карадимов подчертава още необходимостта от стриктно спазване на разпоредбите, произтичащи от чл. 213в на Изборния кодекс

Министър Росен Карадимов посочва също така, че държавната администрация има готовност да подпомогне ЦИК при изпълнението на чл. 213б от Изборния кодекс при необходимост и да осигури експерти, със съответния професионален опит и експертиза от държавната администрация, които да подпомогнат процеса на проверка преди експедиция, както на предходните избори, се казва още в прессъобщението на Министерския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Байрам Байрам след решението на ВАС: Новото начало е факт

Новото начало вече е факт.  Това коментира народният представител от ДПС-Пеевски Байрам Байрам след вчерашното решение на Върховният административен съд за незабавното регистриране на коалицията ДПС-Ново начало. Според него страстите в ДПС донякъде са се успокоили. „Работата на ЦИК продължава. Мисля, че съдебната битка ще продължи и във ВАС...

публикувано на 12.09.24 в 10:52

Септемврийската реколта от диворастящи гъби в Смолянско е изобилна

От началото на септември се наблюдава изобилие от диворастящи гъби в Смолянска област, след като през лятото гъбената реколта бе изключително оскъдна, информират гъбари и търговци от пунктовете за изкупуване. Около 12 лв. се изкупува килограм първокачествена манатарка тази седмица. Гъбарите вече тръгнаха из горите край Доспат, намирайки доста гъби,..

публикувано на 12.09.24 в 09:48

ВАС гледа жалба на ДПС-Доган

Върховният административен съд ще заседава по жалба на Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу решението на ЦИК за отказ от регистрация за вота на 27 октомври. Вчера изтече срокът за подаване на документи за регистрация, но до 21 септември съдът може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказала. Независимо от..

публикувано на 12.09.24 в 09:25

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите na 27 октомври

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври до 17 ч., когато изтече крайният срок. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на така наречената "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за..

публикувано на 11.09.24 в 18:21

Кърджали се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

Община Кърджали се присъединява към националната кампания  „Да изчистим България заедно“. Тази година тя ще се проведе на 14 септември - събота - под надслов „Да преобърнем играта!“. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Служители от Общинска администрация ще почистят нерегламентирано сметище до втория етап на парк „Арпезос Север“. Сборният..

публикувано на 11.09.24 в 18:14

Първокласниците в Смолянско с около 30 по-малко в сравнение с миналата година

С едно закрито основно училище и с по-малко първокласници ще започне новата учебна година в Смолянска област. Към момента в 14 училища и 5 детски градини все още текат ремонтни дейности. Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, коментира: " От тези 14 училища в 6 ще продължат ремонтите и след учебната година, тъй..

публикувано на 11.09.24 в 17:15

С 420 студенти започва новата учебна година във филиал "Любен Каравелов" на Пловдивския университет в Кърджали

Със 100-процентов прием на студенти бакалаври започва новата учебна година във филиал "Любен Каравелов" на Пловдивския университет в Кърджали. 120 са първокурсниците, които започват обучението си в 7 специалности, в 3 акредитирани професионални направления. Учебната година откри директорът на филиала доц. Елисавета Семерджиева, която..

публикувано на 11.09.24 в 15:35