Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Есенно изобилие в чиния - разядка от сушени тикви и манатарки с картофи


Благодатна е тази есен, а лятото сякаш няма край, защото температурите са все още високи. Вече навдига глава зелето, а морковите, камбите и керевизът пък берем от дълго време. Карфиол също има отдавна, както и тикви, праз и целина. Заради топлото време, реколтата подрани. От плодовете зреят дюлите и зимните круши. Всичко това - и духът на есента, и витамините може да уловим в определени кулинарни ястия, разядки и десерти. Така например може да си изсушим последните домати на слънце, а пък от гъбите, които скоро ще надигнат пънчета, може да направим хубаво печено с картофи. Повече хрумки за есенната трапеза, ни дава шеф Пеньо Иванов, който се е отделил от градската суета от няколко години и вече предпочита артистичния псевдоним само "Васко":
ИЗСУШЕНИ ДОМАТИ НА СЛЪНЦЕ

"Това, което аз правя, е от различни видове домати. .....това е, което аз искам да са - различни видове домати, за да имам различни видове вкусове домати. ...моите сушени домати, да, пак ги суша на слънце, след това с чесън и каквито билки има в момента в градината... В момента имам маточина. Розмарин имам. Лавандула, мащерка всичките тези неща, в различни количества и пропорции с чесън, зехтин и сушени домати. След това ги разбърквам, овкусявам със сол на вкус, слагам някакъв оцет, аз имам мой винен оцет и слагам от него. Мога да сложа и малко лимонов сок, за да получа още още вкус различен....Така да се затвори и да се обогати вкуса, и след това ги стерилизирам. Това е, което аз правя за себе си, и ми се получава чудесно. 

"А може ли да се сложи черен пипер? "...ако хората обичат черен пипер да слагат..... има няколко продукти, които аз съм чел, че са дразнители за организма. В това число черен пипер, в това число горчица и в това число нашите любими български люти чушки. Те по някакъв начин са дразнители, защото пък има люти чушки, които са повече лекарства. Именно затова миналата година садих кайен пипер, защото той е малко повече лекарство. Всеки може сам да прецени как да си запазва нещата. Факт е, че времето в България позволява да се суши всичко и факт е, че може би нашите прароднини са преценили, че могат да сушат повече плодове и това на тях им е окейФакт е обаче, че и много чушки са сушилиТова със сигурност е така. Сега, за домати, аз наистина нямам спомен някои мои баби и прабаби да съм ги виждал да сушат домати.

РАЗЯДКА СЪС СУШЕНИ ТИКВИ

"Но аз пък си зададох въпроса защо пък да не се сушат тикви. И си бях направил едни торби тук, пълни със сушена тиква. След това направих разядка от тях, накиснах ги с червено вино.  След това сложих малко концентриран домат, каквото реших там като подправки, сложих малко свинска мас. .....понеже в доматите има едни мастноразтворими неща, които са полезни за човешкото здраве и по-специално за простатата и така нататък, за да можете мазните неща да се разтворят в тази мас. И след това имах една чудесна разядка. Сложих и люти чушки вътре и с малко зехтин, става чудесно". 

За тази разядка шеф готвачът използва и  бяла обикновена тиква, и така наречените цигулки. Тя се реже на продълговати парчета, изсушава се за няколко дни и след това имаш дълго време разядка.

За повече рецепти и комбинации от есенни вкусове, чуйте разговора на Радка Петкова с шеф готвач Васко.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..

публикувано на 13.04.25 в 17:39

В неделя с Радка Петкова, на Цветница!

Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено.  Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..

публикувано на 13.04.25 в 17:11

Ро̀са Соколова: Да добротворим, тогава и небето ще е по-благосклонно!

Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия.  Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..

публикувано на 13.04.25 в 16:51

Даян Шаер за пътя си от книгата до белия лист

Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..

публикувано на 09.04.25 в 12:45
салами колбаси месо

Бойко Синапов: Ядем колбаси със замразено вносно месо

Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди".  Голяма част от..

публикувано на 09.04.25 в 12:15
Снимката е илюстративна

Кметът на Перперек: В махала Дар дере не плащат такса смет затова тънат в боклуци

Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..

публикувано на 08.04.25 в 00:10
Един от красивите мостове над Лоара в град Блоа

Франция, мон амур! Еп.48

В епизод 48 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" водещият Нурай Садулов представя, след дълга обиколка из долината на Лоара, последния департамент в регион Център Вал дьо Лоар, а именно Лоар е Шер. Ще чуете: Откъде идва името на департамента? Коя песен допринася за известността на департамента във Франция? Кои са..

публикувано на 06.04.25 в 18:10