"Това, което аз правя, е от различни видове домати. .....това е, което аз искам да са - различни видове домати, за да имам различни видове вкусове домати. ...моите сушени домати, да, пак ги суша на слънце, след това с чесън и каквито билки има в момента в градината... В момента имам маточина. Розмарин имам. Лавандула, мащерка всичките тези неща, в различни количества и пропорции с чесън, зехтин и сушени домати. След това ги разбърквам, овкусявам със сол на вкус, слагам някакъв оцет, аз имам мой винен оцет и слагам от него. Мога да сложа и малко лимонов сок, за да получа още още вкус различен....Така да се затвори и да се обогати вкуса, и след това ги стерилизирам. Това е, което аз правя за себе си, и ми се получава чудесно.
"А може ли да се сложи черен пипер? "...ако хората обичат черен пипер да слагат..... има няколко продукти, които аз съм чел, че са дразнители за организма. В това число черен пипер, в това число горчица и в това число нашите любими български люти чушки. Те по някакъв начин са дразнители, защото пък има люти чушки, които са повече лекарства. Именно затова миналата година садих кайен пипер, защото той е малко повече лекарство. Всеки може сам да прецени как да си запазва нещата. Факт е, че времето в България позволява да се суши всичко и факт е, че може би нашите прароднини са преценили, че могат да сушат повече плодове и това на тях им е окей. Факт е обаче, че и много чушки са сушили. Това със сигурност е така. Сега, за домати, аз наистина нямам спомен някои мои баби и прабаби да съм ги виждал да сушат домати.
РАЗЯДКА СЪС СУШЕНИ ТИКВИ
"Но аз пък си зададох въпроса защо пък да не се сушат тикви. И си бях направил едни торби тук, пълни със сушена тиква. След това направих разядка от тях, накиснах ги с червено вино. След това сложих малко концентриран домат, каквото реших там като подправки, сложих малко свинска мас. .....понеже в доматите има едни мастноразтворими неща, които са полезни за човешкото здраве и по-специално за простатата и така нататък, за да можете мазните неща да се разтворят в тази мас. И след това имах една чудесна разядка. Сложих и люти чушки вътре и с малко зехтин, става чудесно".
За тази разядка шеф готвачът използва и бяла обикновена тиква, и така наречените цигулки. Тя се реже на продълговати парчета, изсушава се за няколко дни и след това имаш дълго време разядка.
За повече рецепти и комбинации от есенни вкусове, чуйте разговора на Радка Петкова с шеф готвач Васко.
Създател на Националната инициатива "Детско здраве-Пирогов" е д-р Асен Меджидиев, началник на клиниката по УНГ в Пирогов, председател на Столична лекарска колегия и бивш служебен министър на здравеопазването. С него разговарях за важността за високоспециализираната диагностика и за значимостта на подобни събития. Д-р Меджидиев за кампанията..
В дома на фолклорен ансамбъл "Тракия", в Пловдив, звучаха песните на тракийската певица Кичка Савова. Под ръководството на народната певица Дарина Славова, шест деца от страната разучаваха песните на Кичка Савова в майсторски клас. Те са лауреати от МФФ "С песните на Кичка Савова", който се провежда в Сладун. Майсторският клас е организиран от..
Във втората част на предаването ще ви запозная с поредната инициатива на лекари от "Пирогов", община Златоград и Столичната лекарска колегия за прегледи на деца от малките населени места. В сезона на грипа и респираторните заболявания, необходимостта особено от добър специалист по "Уши, нос и гърло" нараства, а това беше една от..
Росица Генчева получи грамота от конкурса "Пазител на традициите" в раздел "Кулинария". Всеки е пазител на традициите, казва организаторът Пеньо Иванов. Изключително трудно над 15-членното жури отличи само някои от 32-те силни номинации на заслужили и талантливи българи. Да бъдат част от журито в седемте категории имаха честта редица..
Ерол Мюмюн: Следвам мисията си - да превърнем Кърджали в нашия приятен дом за живеене За да работят общините е нужно да има по-скоро редовно правителство. Това каза Ерол Мюмюн, кметът на община Кърджали, който се отказа от депутатското място в 51 НС. Припомням, че той бе водач на листата на ДПС Ново Начало в Кърджали, където формацията бе победител на..
"Майка ми беше от хората, които оцеляват с обич и доброта. Живееше в прошка. Тя не си отиде преди повече от 20 години, остана, за да ни пази. В размисъл съм за хляба-змия , който се прави за Сирни Заговезни. За очите на змията, за наричането, за разчупването и за раздаването, за прошката, за искането и моженето, за търсенето и..
Във втората част на предаването Ви отвеждаме на пазара в Бишкек, Киргизстан, където пазарлъкът е нещо свещено. За това ни разказва Магдалена Гигова. Нурай Садулов ще ни отведе в страната на любовта и виното , Франция с рубриката "Франция, Мон Амур"! Очакват ни още изненади, само останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478