Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Работещите пенсионери" се увеличиха с 15 хиляди души

Снимка: Ани Петрова

Почти 351 000 пенсии са преизчислени служебно от Националният осигурителен институт, считано от 1 април тази година, като е взет предвид допълнителния стаж, придобит през миналата година. Спрямо 2023 г. броят на т. нар. "работещи пенсионери" се увеличава с почти 15 хиляди души. 

На служебно преизчисляване ежегодно подлежат пенсиите на хората, които продължават да работят след отпускането на пенсия за стаж и възраст, пенсия поради общо заболяване или такава за трудова злополука.

Автоматичното преизчисляване се извършва дори при един ден допълнителен стаж през предходната година.

Действителният месечен размер на преизчислените пенсии за осигурителен стаж и възраст се увеличава средно с около 15 лева, а при тези отпуснати за общо заболяване с 10 лева. Най-голямото регистрирано увеличение в абсолютна стойност е нарастване с 297 лв. и 70 ст.

Данните на НОИ сочат, че между 1 и 10 лева увеличение са получили една четвърт от преизчислените пенсии, като за 33 хиляди допълнително зачетен осигурителен стаж е под 1 месец.

Между 10 и 20 лева увеличение получават  66 хиляди, а други 44 хиляди над 20 лева .

С до 1 лев или стотинки допълнително са получили 3700 от работещите пенсионери. 

Въпреки извършеното служебно преизчисляване и увеличаване в  действителния размер на пенсията, изплащаният при 103 000 остава без промяна. При по-голямата част от тях това се дължи на обстоятелството, че действителният размер и след преизчисляването остава под минималния за съответната пенсия.

Най-често се преизчисляват пенсии отпуснати между 2021 и 2023 година - те са 120 000 от всички, следват тези отпуснати между 2015 и 2020 година те са 111 000.

Извън служебното преизчисляване с допълнителен стаж, почти 80 хиляди пенсионери са поискали преизчисляване на пенсиите и с осигурителния доход,  като са заявили това еднократно с подадена декларация. Обикновено това са хора, които получават доход, по- висок от този преди пенсионирането и при тях ефектът е по-голям отколкото, само ако се вземе предвид допълнителният стаж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рибните пазари в Одрин привличат българските туристи с евтини цени

Рибата е най-купуваната стока от българските туристи, които се стичат на одринските пазари заради евтините цени. Паламудът се продава на брой с тегло между 300-400 грама на цена от 125 турски лири. Сумата по курса на деня се равнява на около 6 български лева. Според търговци, българските туристи печелят от високия курс на лева поради девалвацията..

публикувано на 13.10.24 в 15:44

Зачестяват инцидентите с тротинетки

Само за летните месеци – юни, юли, август и септември, през 2024 г., са възникнали 277 произшествия с участие на тротинетки, докато през 2023 г. са били 105, седем души са загинали. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция” в предаването "Събуди се” по Нова телевизия. По думите му около два и половина до три пъти се е повишил..

публикувано на 13.10.24 в 12:33

Затопляне днес, очакват се температури между 18° и 23°

Днес ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще бъде почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 18 и 23°, в София - 20°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, следобед - с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб северозападен, следобед - югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 18 и 20°. Температурата на..

публикувано на 13.10.24 в 11:02
Лили Иванова

Лили Иванова ще пее на сцената на Театрално-музикалния център в Кърджали

Примата на българската естрада - Лили Иванова, ще зарадва със своите песни жителите на Кърджали тази вечер от 20:00 часа в залата на Театрално-музикален център - Кърджали. Последно тя бе в родопския град точно преди 13 месеца – на 13 септември 2023 г., когато на сцената на Арена „Спартак“ вдигна на крака няколкохилядната публика. Тази вечер с Лили..

публикувано на 13.10.24 в 10:06

Повишение на цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите

Минимално повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната се наблюдава и през тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро..

публикувано на 13.10.24 в 09:52

Глиган албинос постави началото на ловния сезон в Родопите

Край село Любча в родопската община Доспат е бил отстрелян уникален екземпляр – глиган албинос. Невероятният улов се случил още в първия ден от новия ловен сезон, съобщиха от местната ловна дружинка. Става дума за тригодишен мъжки екземпляр, който е чисто бял, включително и клепачите му. Всъщност това е рядко срещана аномалия при животните, която не е..

публикувано на 13.10.24 в 09:21

Жителите на три села протестираха заради безводието

Жителите на селата Александрово, Константиново и Поляново протестираха заради липса на редовно водоподаване. Населените места, които са на територията на три общини - Хасково, Симеоновград и Харманли се снабдяват от общ 30-годишен водопровод,  който не е ремонтиран и непрекъснато е в аварии.  "Искаме вода, искаме вода" - скандираха  протестиращите..

публикувано на 12.10.24 в 16:30