Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зачестяват инцидентите с тротинетки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само за летните месеци – юни, юли, август и септември, през 2024 г., са възникнали 277 произшествия с участие на тротинетки, докато през 2023 г. са били 105, седем души са загинали. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция” в предаването "Събуди се” по Нова телевизия.

По думите му около два и половина до три пъти се е повишил броят на произшествията с тротинетки. Затова и контролът по отношение на водачите на тези превозни средства е завишен. 

Лъчезар Близнаков обясни, че тротинетките не могат да се движат в парка. Могат да се движат по велосипедната инфраструктура, ако няма изградена такава – те са равноправни участници в движението и трябва да се движат по пътното платно.

Пътници на тротинетка не се превозват, забранен е превозът, посочи още той. Лица до 18 години задължително трябва да са с каска. До 14 години децата нямат право да управляват тротинетки. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч, разясни още главният инспектор от "Пътна полиция“.

В София инцидентите с пешеходци са много чести, коментира още Лъчезар Близнаков. По думите му около една трета от тежките произшествия са свързани с пешеходци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рибните пазари в Одрин привличат българските туристи с евтини цени

Рибата е най-купуваната стока от българските туристи, които се стичат на одринските пазари заради евтините цени. Паламудът се продава на брой с тегло между 300-400 грама на цена от 125 турски лири. Сумата по курса на деня се равнява на около 6 български лева. Според търговци, българските туристи печелят от високия курс на лева поради девалвацията..

публикувано на 13.10.24 в 15:44

Затопляне днес, очакват се температури между 18° и 23°

Днес ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще бъде почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 18 и 23°, в София - 20°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, следобед - с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб северозападен, следобед - югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 18 и 20°. Температурата на..

публикувано на 13.10.24 в 11:02
Лили Иванова

Лили Иванова ще пее на сцената на Театрално-музикалния център в Кърджали

Примата на българската естрада - Лили Иванова, ще зарадва със своите песни жителите на Кърджали тази вечер от 20:00 часа в залата на Театрално-музикален център - Кърджали. Последно тя бе в родопския град точно преди 13 месеца – на 13 септември 2023 г., когато на сцената на Арена „Спартак“ вдигна на крака няколкохилядната публика. Тази вечер с Лили..

публикувано на 13.10.24 в 10:06

Повишение на цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите

Минимално повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната се наблюдава и през тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро..

публикувано на 13.10.24 в 09:52

Глиган албинос постави началото на ловния сезон в Родопите

Край село Любча в родопската община Доспат е бил отстрелян уникален екземпляр – глиган албинос. Невероятният улов се случил още в първия ден от новия ловен сезон, съобщиха от местната ловна дружинка. Става дума за тригодишен мъжки екземпляр, който е чисто бял, включително и клепачите му. Всъщност това е рядко срещана аномалия при животните, която не е..

публикувано на 13.10.24 в 09:21

"Работещите пенсионери" се увеличиха с 15 хиляди души

Почти 351 000 пенсии са преизчислени служебно от Националният осигурителен институт, считано от 1 април тази година, като е взет предвид допълнителния стаж, придобит през миналата година. Спрямо 2023 г. броят на т. нар. "работещи пенсионери" се увеличава с почти 15 хиляди души.  На служебно преизчисляване ежегодно подлежат пенсиите на хората, които..

публикувано на 13.10.24 в 09:19

Жителите на три села протестираха заради безводието

Жителите на селата Александрово, Константиново и Поляново протестираха заради липса на редовно водоподаване. Населените места, които са на територията на три общини - Хасково, Симеоновград и Харманли се снабдяват от общ 30-годишен водопровод,  който не е ремонтиран и непрекъснато е в аварии.  "Искаме вода, искаме вода" - скандираха  протестиращите..

публикувано на 12.10.24 в 16:30