Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолянско вече са наясно с машините за вота, често гласуваме

Таня Светлинова
Снимка: Личен архив

По-малко избиратели по предварителни списъци, по-малко бюлетини и по-малко замени, дни преди вота на 27 октомври, сочат наблюденията на ръководството на Районната избирателна комисия в Смолян.

По предварителни списъци броят на избирателите в 29-и многомандатен избирателен район, Смолян е 95 748. Това съобщи секретарят на РИК Таня Светлинова.

Утвърдени са 267 секции, в 6 от които ще се гласува с подвижна кутия. В 129 секции пък ще има възможност да се гласува и с хартиена бюлетина, и с машина. „Общият брой бюлетини, които получихме е 93 000. Този път са по-малко, но пък и броят избиратели също са по-малко спрямо предходните избори,  и 260 ролки със специализирана хартия“, допълни секретарят на РИК.

Към момента в РИК са получени 4 жалби, като едната е била свързана с отказ от страна на комисията за регистрация на кандидатска листа, поради подаване на документите след изтичане на крайния срок. „Съответно беше подадена жалба и срещу нашето решение, но не беше уважена“, уточни Светлинова. Останалите жалби са били свързани с разпределението на секционните избирателни комисии.

„Замените не са толкова много, колкото бяха предходния път“, каза секретарят на РИК-Смолян.

Според оценката ѝ не е липсвал интерес към обученията от членовете на СИК, въпреки че няма промени в изборните правила. „Мога да кажа, че има спад на интереса на разяснителната кампания с машинно гласуване, която беше проведена за избирателите. Предполагам, че това е така, защото хората вече знаят как се гласува с машина, често сме на избори, за съжаление. Дори на места имахме и с нулев интерес“, уточни Светлинова.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
секция в генералното консулство в Истанбул

Разлики в активността в Турция

Нежелание за гласуване, слаба активност в традиционно натоварени секции, но повече гласували на места, които преди са били с по-малко избиратели. Това сочат за момента данните за изборите за Народно събрание от Турция. Същата или малко по-висока от тази през юни се очертава активността в Турция след приключване на изборния ден. По информация на БНР в..

публикувано на 27.10.24 в 21:18

Кои влизат в НС със свои депутати?

Ето какви са резултатите към 19:00 часа според екзитпола на водещите социологически агенции. "Алфа рисърч": ГЕРБ-СДС - 26,4%; ПП-ДБ - 14,9%; "Възраждане" - 12,9%; ДПС - Ново начало - 8,9%; Алианс за права и свободи - 8,7%; БСП - 7,8%; ИТН - 6,2%; "Величие" под чертата с 3,8% МЕЧ също e под чертата с 3,7%. "Тренд": ГЕРБ-СДС - 26,1%;..

публикувано на 27.10.24 в 20:14

Без очаквания, но с надежда за правителство живеят в Боровица

В ардинското село Боровица на хората не им се говори много за избори. Проблемите на делника и противоречията в една от политическите сили, които са традиционно силни тук, допринасят за минорното настроение на жителите на Боровица.  Без очаквания, но с надежда за правителство, което да пребори корупцията посреща поредните предсросчи..

публикувано на 27.10.24 в 19:10

Слаба е избирателната активност до обяд в Златоград

Слаба е избирателната активност в Златоград до обяд. 10108 са имащите право на глас. От тях 1335 души са упражнили правото си на вот към 13 часа. 21 секции са секциите за гласуване на територията на общината, няма разкрити подвижни. Машините за гласуване са 15. Хората в Златоград са обезверени, че ще настъпи промяна след изборите. В една от..

публикувано на 27.10.24 в 16:20

В Турция гласуват предимно с машини, но от малък брой хора

Няма информация за сериозни проблеми при гласуването в Турция. Масово се гласува с машини, но от малък брой хора – така можем да се опише протичането на вота в югоизточната ни съседка. Засега единствената информация за повече гласуващи дойде от Бурса, но това, което знаем за Истанбул, Одрин, Тракия, Измир е за нормално протичане на изборния ден, без..

публикувано на 27.10.24 в 16:04

Гласуването в Момчилград върви нормално

В изборния ден, в Момчилград е спокойно. Не се усеща напрежение сред хората.  Има такива, които са избрали да поседнат на въздух в градския парк.  Питаме ги имат ли надежда, че след днешния вот, България ще има правителство. „Правителство чакаме, коя нация прави толкова често избори. Президентска държава трябва да има или военно положение“...

публикувано на 27.10.24 в 13:16

Преминахме към зимно часово време

В 4 часа сутринта преминахме към зимно (астрономическо) часово време. Стрелките на механичните часовници трябваше да се завъртят с час назад и да показват 3 часа. Повечето компютри и мобилни телефони направиха това автоматично. Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март.  Лятното часово време се..

публикувано на 27.10.24 в 08:03