Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бариста Иван Парнаров: Кафето трябва да се приготвя със знание

По време на бариста шампионата с авторския кафе коктейл
Снимка: личен архив

Силно участие със запомнящ се кафе коктейл, но без класиране в призовата тройка, записа Иван Парнаров от Кърджали на провелия се в София Бариста шампионат, организиран от една от най-популярните марки италианско кафе, които се предлагат в България. Кърджалийският бариста не успя да вземе титлата заради наказателни точки за просрочено време за изпълнение на напитката, но заслужи овациите и поздравленията на своите конкуренти и на съдиите.

Състезанието протече в два дни. В първия участниците приготвяха италианско еспресо и капучино по стандарт. Най-добрите продължиха във втори кръг, където имаха за задача да приготвят мокачино, по собствена рецепта, и освен традиционните съставки - кафе, шоколад или какао на прах и мляко, да добавят творчество и да обогатят самата рецепта по собствен начин.
"Състезанието мина прекрасно. Организаторите вече имаха натрупан опит - три пъти подред го организират. Аз самият не бях се състезавал може би от шест години. Последните няколко години бях от другата страна, бях канен за технически съдия на няколко състезания", разказа Иван Парнаров. Въпреки наказателните точки, които го отпращат на седмо място, той е доволен от представянето си и от напитката, която приготвя - четирислоен разноцветен кафеено-алкохолен коктейл, който включва три вида мляко, три кофеинови съставки, четири вида алкохол, три сухи съставки и няколко техники за изработка. Една от съставките е изключително рядък чай от листа и цвят на кафе, сорт Кент, произход Килиманджаро. Друга е саморъчно направен кафеен ликьор, трета - оцветено синьо мляко с пеперуден прах. Розовият цвят на първия слой е получен от драконов плод, който Иван е прибавил към към кондензирано мляко и мляко от грах. А тайната съставка на коктейла е розова ракия от рози от село Розово, открита и доставена от Велислав Панчев, управител на фирмата, в която Иван Парнаров работи към момента.
Въпреки че изглежда сложна, рецептата е приложима и в реалността, всичко е въпрос на подготовка и заготовки, казва Иван.

Той е доволен, че има млади хора, които проявяват интерес към професията на баристата и искат да се развиват. И даде за пример 20-годишната Елис от Кърджали, която не спира да предизвиква себе си и в момента работи за водеща компания в София и вече се готви да преподава в курсове за баристи.

Повечето състезания са национални, регионални засега никой не се наема да организира. Самият той има желание и казва: "Аз лично съм организирал над четири състезания, като последното беше за 65 обекта като 10 бяха в Румъния, 30 бяха в столицата и над 20 бяха в провинция. Изисква много време много усилия. Засега никой  не се е ангажирал да направи нещо такова на местно ниво. Аз самия имам желание, просто ми трябва малко подкрепа, не говоря за финансова, не говоря за ноу хау подкрепа. Трябва ми подкрепа от млади хора, които да кажат "да". Ако има нещо такова, ще участвам."

Иван Парнаров групира водещите днес тенденции в направата на кафеената напитка в две направления - по-доброто оборудване и по-доброто образование на баристите и в знанието им какво приготвят и какво предлагат на хората. "Това е тенденцията, натам трябва да вървим и това е правилният път, защото всеки един от нас, като отиде да си купува дори един хляб гледа опаковката какъв е - заводски ли е, типов ли. И се интересува от състава и къде е печен. Хубаво е крайният консуматор малко да се образова и да иска човека, който приготвя кафето, да е образован", казва той.

Промяна има и във вкусовете - все повече хора избират да пият арабика. Донякъде това става случайно или под "ударите" на реалността, тъй като цената на сортовете робуста скочи в последните години и "някои робусти надминаха дори колумбийски арабики и то с така доста добра разлика от 2 до 3 $ на килограм, което респективно води до повишение на цените на кафетата. Цената винаги е водеща, но когато един човек има правото да избира за горе-долу близка цена качествена арабика или робуста, вече все повече хора избират арабиката", казва Иван.

Иначе наблюденията му са, че "хората, когато им е студено - примерно сега, зимата, обичат по-сладки напитки с повече шоколад с повече карамел, лятото са по-склонни да пият чисти кафета".

Що се отнася до цената на кафето, не е оптимист. Смята, че няма да падне, напротив - тенденцията е за повишаване, тъй като няма реколта, а ако има - тя не е качествена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Спойката „страх“ ще задържи правителството за по-дълго време

Кабинетът ще се задържи известно време, защото в противен случай две от партиите рискуват да се маргинализират,  коментира пред радио Кърджали политологът доц. Иво Инджов. Той смята, че правителството няма да се разпадне след няколко месеца, защото има една основна спойка – страхът от предсрочни избори. Според политологът, предсрочните..

публикувано на 17.01.25 в 12:57
Иво Инджов

Кабинетът "Желязков": Коалиция на страха или компромис в името на България

След девет месеца без редовен кабинет и седем парламентарни избора, България отново има правителство. Кабинетът "Желязков", съставен от коалиция между ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", "Обединена левица" и "Има такъв народ", бе подкрепен и от Демокрация, права и свободи - ДПС, които ще участват в парламентарното мнозинство, но..

публикувано на 17.01.25 в 10:29

Радослав Милев: Кабинетът "Желязков" няма да изкара дълго

Предложеното правителство на Росен Желязков няма да изкара дълго време, смята областният председател на Демократична България в Кърджали Радослав Милев. Според него противоречията и несъвместимостите в това, което предлагат политическите формации, са твърде големи, за да съществува този кабинет за дълъг период от време. "Струва ми се, че малко..

публикувано на 15.01.25 в 17:37
Иво Маев, политолог

Иво Маев: Не съм оптимист за живота на това правителство

Като единствено възможен в тази ситуация на крайно политическо противопоставяне определи проекта за кабинет политологът Иво Маев в ефира на Радио Кърджали. "От гледна точка на идеологическия профил не бих казал, че това е най-добрия избор. По-скоро това е единственият възможен избор в такава ситуация на крайно политическо..

публикувано на 14.01.25 в 13:47

Четири села в Кърджалийско със смущения в електрозахранването

Две са селата със смущения в електрозахранването в община Крумовград - Ручей и Лимец, и две в община Кърджали – Орешница и Мургово. Това каза в ефира на Радио Кърджали Петър Костадинов, говорител на ЕВН. Той обясни, че  около 70 екипа на дружеството работят средно  на терен към момента.  Достатъчно са и аварийните екипи, и техника, но..

публикувано на 14.01.25 в 13:20

Билял Чауш: Трудоемко е да се отглеждат пчели

Билял Чауш от село Токачка отглежда над 100 кошера пчели, от които добива до 1 тон мед годишно. Но, както сам споделя, пчеларството е всичко друго, но не и лесна работа.   Освен с пчели, той се занимава и с дърводелство, изработвайки кошери както за собствените си нужди, така и за продажба. Какви са тайните на този занаят и какво изисква той, ще..

публикувано на 14.01.25 в 12:23

Ресторантьорите настояват за запазване на 9% ставка в бранша

Цените в ресторантите няма да бъдат повишени засега. Това обясни Кадир Мустафов, председател на местната структура на Българската асоциация на заведенията в Кърджали по повод връщането на 20 процента ДДС в бранша oт 1 януари.  Косвеният налог беше намален заради Covid-пандемията и запазен няколко поредни години. По думите му от Българската..

публикувано на 07.01.25 в 11:05