Сензационно клинично проучване може да подобри драстично профилактиката на деменциите

Акад. Лъчезар Трайков: Разполагаме с най-съвременни методи за ранна диагностика на деменциите

Акад. Лъчезар Трайков е сред най-изтъкнатите ни невролози.
Снимка: http://www.mu-sofia.bg

Клинично проучване върху 630 души в продължение на година и половина показва, че за 18 месеца 81% от хората, при които е приложено лечение, изчистват 100% от „лошия белтък“ в мозъка, който се смята за основна причина за деменциите. Това съобщи в предаването "Нощен хоризонт" неврологът акад. Лъчезар Трайков. Данните, които ученият определи като сензационни, са от Световния конгрес по деменции в Чикаго и са били потвърдени на последващ конгрес в Барселона тази година. Добрите резултати по стопирането на отлагането на лошия белтък в мозъка, са все още от експериментален етап на проучването, но дават надежда, че пътят до пациентите може да се съкрати до 3 години, вместо обичайните 5-6 години.  

Акад. Лъчезар Трайков е доктор на медицинските науки, завежда отделение в Неврологичната клиника на Александровска болница, ръководител е на Катедрата по неврология в Медицинския университет и е член е на консорциума на експертните центрове в Европа.

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция, поясни акад. Трайков: "Деменцията не е диагноза. Деменцията е един сбор от симптоми и ако трябва най-общо да го дефинираме, това е нарушение на интелектуалните способности на човек, които достигат такава степен, че той не може сам да се справя с ежедневните си дейности, което значи, че деменцията сама по себе си е малко късна проява на една болест като Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер всъщност представлява 50 на сто - половината от всички деменции по света".

Всеки трети човек след 65-годишна възраст страда от някаква форма на деменция

До 65-годишна възраст болестта на Алцхаймер се среща сравнително рядко, а под 50 години е изключителна рядкост. Между 50 и 65 години боледува не повече от 2% от населението. Във възрастовата група между 65 и 85 години обаче честотата скача от 2-3% до 30 на сто, което означава, че всеки трети човек на земята страда от някаква форма на деменция. Учените вече са наясно с механизмите, по който възниква болестта на Алцхаймер, тоест поредицата явления, които увреждат мозъка.

"В основата на всички тези явления или на тези промени стои образуването на един белтък, който нормално го няма в мозъка. Този белтък се оказва, че след появата си бавно и постепенно разрушава нервната клетка. Процесът започва почти незабележимо, неусетно и както разбрахме в последните години - започва 10-15 години преди класическата форма, която довчера само наричахме "Болест на Алцхаймер".

Средиземноморската диета, движението, творческите дейности и добрият сън се борят с патологичното мозъчно стареене

Възможна ли е профилактика на Алцхаймер? Допреди 4-5 години това е било научна фантастика в тази област, обясни специалистът. Има определени фактори, които доказано подпомагат намаляването на риска. Това са средиземноморската диета, чаша червено вино, социалните контакти, които не бива да затихват след 65-тата година, творчески дейности и четене. На Запад е много развито хора в пенсионна възраст да се учат да свирят на музикален инструмент, записват се на курсове по рисуване или в театрални трупи, защото всички тези дейности се оказват протективни за мозъка. Към това учените добавят проста разходка в парка няколко пъти седмично от 40 минути до 1 час и поне 7 часа сън, защото мозъкът има нужда от сън и то в правилните часове. Според някои учени, сънят дори е на второ място протективните функции, независимо от общоприетото схващане, че с напредването на възрастта можем да спим по-малко. Съчетаването на повече дейности води и до по-добър ефект. 

Акад. Трайков посъветва да наблегнем повече на зеленчуците, зехтина и рибата, да понамалим вкуса към свинското месо и мазните храни и посочи, че у нас се прекалява с концентратите, а виното остава на заден план. Освен това, за да се предпазим от деменции, с възрастта трябва да намалим калориите и да не допускаме груби отклонения в телесното тегло. Четенето има основна, много важна роля в протекцията на мозъка, защото обогатява нашите невронни мрежи, изтъкна специалистът - „четенето във всичките му форми, като дейност, като активност на мозъка". 

Вече има и различен вид софтуер за мозъчна стимулация, като подобни сеанси се препоръчват поне 4 пъти седмично по един час, разказа още Лъчезар Трайков и даде пример с финландска програма за профилактика, в която прилагането на подобен софтуер е било сред четирите водещи метода за изследване на хора в рисковите групи. 

Профилактиката трябва да започне още в средната възраст, защото "лошият белтък" действа безсимптомно

Когато говорим за профилактика, трябва да се обърнем към средната възраст, „да се насочим към хората, при които „лошият белтък“ е в начален стадий или които все още нямат отлагане на „лошия белтък“, подчерта неврологът:

"Лошият белтък започва да се образува в нашия мозък на възраст около 50. На възраст между 50 и 60 той ще се трупа в мозъка, ще достигне определено количество, ще разруши определен брой клетки и чак като достигне разрушаването на клетките - един праг от 60 процента, да речем, в дадена структура, чак тогава ще започнем да забравяме, защото забравянето е един от първите симптоми".

20% от хората, които ще имат лошия белтък, може би никога няма да развият симптоматика на деменция заради защитен механизъм на организма, който се активира спонтанно, подчерта Трайков. Така 50-годишни хора, при които е регистриран лошият белтък, доживяват до дълбока старост с бистър ум. Това е насочило учените да проучват защитните фактори. 

Правят се две изследвания, които потвърждават наличието на този белтък в мозъка на почти 100%. Позитронна емисионна томография или лумбална пункция могат да потвърдят това. Тези изследвания се комбинират с изследване на интелекта с тестове, скенер или магнитен резонанс. „Всичко това, взето заедно, при един човек, който даже няма и помен от симптоми за нарушения на интелекта, може да предскаже дали той след 10 или 15 години ще развие Алцхаймерова болест“, изтъкна акад. Трайков. Тъй като позитронната емисионна томография например е скъпа и навсякъде по света струва 1500 евро, трябва да се насочим към програми за ранна диагностика и ранен скрининг, смята той.

Картината на деменцията се развива 20 години след като заработи "лошият белтък"

Всичко започва с невинни нарушения в интелекта, следва забравяне на скорошни събития, ангажименти, уговорки отпреди седмица или два дни, а самата картина на деменцията се развива 20 години след началото на първия белтък в мозъка. "Мозъкът е така устроен, че старите спомени се складират на различни места и те се увреждат доста по-късно. Загубва се умението да складираме или да образуваме нови спомени. Структурата, която отговаря за запомнянето на новите случки, тя е един от първите обекти на атака на лошия белтък".

Най-рисков фактор за болестта на Алцхаймер остава възрастта. Сред първите симптоми се посочват загубата на близки спомени, затруднената способност за създаване на многостепенни планове, нежеланието да се учат нови неща и да се сменят познати места и маршрути. "Обикновено хората 65-70 плюс особено с много по-голямо нежелание сменят софтуера на телефона си или купуват нов вид телефон, или сменят софтуера на компютъра си, ако работят с него, или сменят дестинацията за почивка, или избират нов маршрут да се придвижат от една точка до друга". Ако има натрупване на тези фактори, е добре да се пристъпи към скрининг, съветва акад. Трайков. Той увери, че специалистите ни разполагат с почти всичко, с което разполагат развитите европейски страни, за ранна диагностика на този процес, а НЗОК покрива необходимите изследвания за поставяне на диагноза в сравнително ранен етап.

Във времената преди скенера и ядрено-магнитния резонанс лекарите не са били наясно какви са причините за деменциите. Отделни случаи и пациенти са ги насочвали към една или друга зона на мозъка. Сега е различно:
"Ние можем да зададем една задача умствена на един човек, да го поставим в един апарат като магнитния резонанс и да видим кои са зоните в мозъка, които в момента изпълняват тази задача в реално време, което дава възможности вече да преосмислим цялата си концепция за устройството и за функцията на мозъка, а именно видяхме, че така наречените зони, отговорни уж за една функция, участват в много други функции. Само че не изпълняват такава основна роля или те играят един път главни, един път по-второстепенни роли, но участват непрекъснато в най-различни взаимоотношения с останали центрове на мозъка. Така се създаде концепцията за мозъка като сбор от невронни мрежи, от мрежи от неврони, които непрекъснато комуникират помежду си и които се прегрупита в зависимост от вида на умствената дейност, която в момента ни се налага да осъществяваме".

Цялото интервю, посветено на дегенеративните изменения в мозъка, слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40
Водещата на

Бела Чолакова: Всяка от страните при осиновяване има своя болка, щастие и права

Осиновените не бива да губят своите корени и имат право да знаят биологичния си произход. Така смята журналистката Бела Чолакова, която представи книгата си "Осиновени истории" в предаването "Хоризонт до обед". Тя съдържа  21 разказа за осиновяване. "Това е игра на думи. Освен че става дума за осиновени и осиновители, аз по някакъв начин..

публикувано на 13.12.18 в 16:25

БДЖ може да използва стари теснопътни товарни вагони като туристическа атракция

Повторният търг за продажбата на всичките 359 теснопътни товарни вагони по теснолинейката Септември - Добринище беше спрян. Остава н адеждата БДЖ да използва тези товарни вагони с цел туризъм, както предлагат туроператори.  Линия № 16 от националната жп мрежа на България, или както е известна теснолинейката между Септември - Добринище, е..

публикувано на 06.12.18 в 15:50

Български работодатели все по-често проверяват персонала си с детектор на лъжата

Разследване на "Хоризонт" показа, че у нас набира популярност бизнес практика да се прилага детектор на лъжата спрямо персонала.  Едни работодатели използват полиграфа само при наемане на работа, но други периодично тестват своите служители. Защо този тип проверка на лоялността процъфтява? "Явно българинът гледа много филми, но..

обновено на 03.12.18 в 09:25

Проф. Томас Фърнес: Безотговорната употреба на технологията ме притеснява

Може ли класната стая да е в дома ти, да плуваш с бели акули, да разглеждаш клетките на „все едно си в микроскопа“ и то без да влизаш в час, но да си с учител, който е на хиляди километри от теб. Отговор на това дава едно любопитно приложение на виртуалната и добавената реалност - метод, който се прилага в САЩ, а специалистите там казват, че така..

публикувано на 29.11.18 в 11:46
Ерик Ларсен

Повечето хора знаят какво трябва да направят, за да живеят по-добре, но не излизат от зоната на комфорт

Едно от предизвикателствата пред обществото днес е, че мозъкът се е развивал в продължение на стотици хиляди години, а сега живеем в условия, в които постоянно ни прекъсват. Голяма част от стреса, от тревожността в западния свят се дължат на това, че приемаме да бъдем притеснявани и прекъсвани през цялото време. Това каза в интервю за..

публикувано на 23.11.18 в 14:27

Възраждат проекта за изграждането на високотехнологична детска болница

300 хиляди деца годишно се приемат за лечение в болница у нас по данни на Здравната каса. На среща на Инициативен комитет за изграждане на Национална детска болница с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е станало ясно, че изграждането на високотехнологична Университетска многопрофилна педиатрична болница не търпи отлагане. Министерство на..

публикувано на 21.11.18 в 12:17