БДЖ може да използва стари теснопътни товарни вагони като туристическа атракция

Ежедневно по линията Септември - Добринище пътуват между 800 и 1000 души, трасето работи целогодишно

2
Снимка: Даниела Стоева - Личен архив

Повторният търг за продажбата на всичките 359 теснопътни товарни вагони по теснолинейката Септември - Добринище беше спрян. Остава надеждата БДЖ да използва тези товарни вагони с цел туризъм, както предлагат туроператори. 

Линия № 16 от националната жп мрежа на България, или както е известна теснолинейката между Септември - Добринище, е единствената действаща теснопътна железопътна линия в България, с междурелсие 760 mm, която се използва както за превоз на пътници, така и като туристическа атракция. 125-километровото трасе минава през 12 гари и 13 спирки. Особеностите на този планински маршрут дават основание теснолинейката да бъде наречена  „Алпийската железница на Балканите“. По трасето й се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово. Цялото жп трасе функционира целогодишно. 

"Около 800 човека до 1000 пътуват ежедневно с четирите влака, които имаме в участъка Септември - Добринище. В почивните дни в последната една година забелязваме увеличаване на пътникопотока. Малки неорганизирани групи, които ходят на екскурзии в Банско, Велинград, Аврамово също в последно време стана доста интересна дестинация", разказа пред "Хоризонт" Петьо Кунчев - началник на превозна служба БДЖ "Пътнически превози" в Септември. 

Парна композиция се използва като туристическа атракция по предварителна заявка

Парният локомотив, който се използва като туристическа атракция, е произведен през 1949 г. в Полша. Заедно с трите реставрирани вагона се движат само по заявка от туроператори, за да обслужват организирани групи от чужденци. От 18 организирани групи, само една е с български туристи.

"Сега, за 8 декември в състава на влак "Родопи" ще бъде включен отново вагон-ресторант. Този вагон беше възстановен от ръководството преди една година. Вагонът е оборудван с напитки, храна, телевизор има, зарядно устройство за мобилните телефони", пояснява Петьо Кунчев.

По данни на Национална компания "Железопътна инфраструктура" през последните пет години в ремонтни дейности са вложени почти 400 хиляди лева - от републиканския бюджет и собствени средства. По трасето на теснолинейката са извършвани основни и текущи ремонти на гарите, които включват дейности по покривите, изграждане на отоплителни инсталации, подмяна на електрически инсталации и водопроводи, ремонт на вътрешни помещения, обособяване на топла чакалня. 

Преди година отвори врати Дом-музей на теснолинейката в гара Цепина. Сградата е ремонтирана и възстановена изцяло с доброволен труд в продължение на две години. Засега едва 500 души са посетили този музей, който не винаги е отворен за посетители.

Теснолинейката има важна социална роля и това я предпазва от закриване

Управителят на туроператорска фирма Даниела Стоева коментира, че теснопътната железопътна линия Септември - Добринище има важна социална роля и това я спасява от закриване. По думите й е добре, че се инвестират средства във възстановяването на гарите, но е изключително важно да се поддържа добре самото трасе на линията, така че то да не представлява опасност за движението.

Някои от старите теснопътни товарни вагони могат да бъдат използвани като туристическа атракция, категорична е Даниела Стоева:

"При желание, разбира се. Трябва да има желание от БДЖ да бъдат реконструирани и пригодени за туристическа цел. Те могат да бъдат трансформирани като кабриовагон например, на който по време на джаз феста в Банско да има един джаз оркестър, който да свири на определени отсечки от трасето."

Още за родопската теснолинейка слушайте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40
Водещата на

Бела Чолакова: Всяка от страните при осиновяване има своя болка, щастие и права

Осиновените не бива да губят своите корени и имат право да знаят биологичния си произход. Така смята журналистката Бела Чолакова, която представи книгата си "Осиновени истории" в предаването "Хоризонт до обед". Тя съдържа  21 разказа за осиновяване. "Това е игра на думи. Освен че става дума за осиновени и осиновители, аз по някакъв начин..

публикувано на 13.12.18 в 16:25
Акад. Лъчезар Трайков е сред най-изтъкнатите ни невролози.

Сензационно клинично проучване може да подобри драстично профилактиката на деменциите

Клинично проучване върху 630 души в продължение на година и половина показва, че за 18 месеца 81% от хората, при които е приложено лечение, изчистват 100% от „лошия белтък“ в мозъка, който се смята за основна причина за деменциите. Това съобщи в предаването "Нощен хоризонт" неврологът акад. Лъчезар Трайков. Данните, които ученият определи като..

публикувано на 05.12.18 в 12:52

Български работодатели все по-често проверяват персонала си с детектор на лъжата

Разследване на "Хоризонт" показа, че у нас набира популярност бизнес практика да се прилага детектор на лъжата спрямо персонала.  Едни работодатели използват полиграфа само при наемане на работа, но други периодично тестват своите служители. Защо този тип проверка на лоялността процъфтява? "Явно българинът гледа много филми, но..

обновено на 03.12.18 в 09:25

Проф. Томас Фърнес: Безотговорната употреба на технологията ме притеснява

Може ли класната стая да е в дома ти, да плуваш с бели акули, да разглеждаш клетките на „все едно си в микроскопа“ и то без да влизаш в час, но да си с учител, който е на хиляди километри от теб. Отговор на това дава едно любопитно приложение на виртуалната и добавената реалност - метод, който се прилага в САЩ, а специалистите там казват, че така..

публикувано на 29.11.18 в 11:46
Ерик Ларсен

Повечето хора знаят какво трябва да направят, за да живеят по-добре, но не излизат от зоната на комфорт

Едно от предизвикателствата пред обществото днес е, че мозъкът се е развивал в продължение на стотици хиляди години, а сега живеем в условия, в които постоянно ни прекъсват. Голяма част от стреса, от тревожността в западния свят се дължат на това, че приемаме да бъдем притеснявани и прекъсвани през цялото време. Това каза в интервю за..

публикувано на 23.11.18 в 14:27

Възраждат проекта за изграждането на високотехнологична детска болница

300 хиляди деца годишно се приемат за лечение в болница у нас по данни на Здравната каса. На среща на Инициативен комитет за изграждане на Национална детска болница с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е станало ясно, че изграждането на високотехнологична Университетска многопрофилна педиатрична болница не търпи отлагане. Министерство на..

публикувано на 21.11.18 в 12:17