Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: Учебните програми ще се актуализират на 4 години

Учебните програми да се актуализират на всеки четири години. Това ще бъде заложено в новия Закон за училищното образование, съобщи просветният министър Йорданка Фандъкова, на дискусия за средното образование.

На нея присъства и зам.-председателят на парламента Атанас Семов. По думите му състоянието на образователната ни система е трагично и катастрофално.

"В пети курс на юридическия факултет на Софийския университет има студенти, които пишат съдия с „а” вместо с „ъ”.

Не е европейска една държава, в която броят на децата, напускащи училище или невлизащи изобщо в училище расте лавинообразно и по този критерий ние сме на първо място в ЕС, не зная дали не сме и на първо място в Европа.

Не е европейска държавата, в която един учител получава по-малко възнаграждение от един продавач на домати в магазина до училището.

Не е европейска държавата, в която един учебник струва колкото две кутии цигари и все повече се купуват цигари от учениците и все по-малко учебници.

Не е европейска държавата, в която никой няма сили да затвори една елементарна ламаринена кръчма до училището, при положение са нарушени всички закони.

Лично участвах в такава битка на моето училище – Класическата гимназия. Тя продължи 2,5 години – да затворим едно ламаринено капанче до набутаната в кюшето на София Класическа гимназия, в края на „Модерно предградие”, което е образцово немодерно
," каза Семов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна