Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Източни пиеси" спечели голямата награда на ХХІІ Международен кинофестивал в Токио

Снимка: БГНЕС
Българският филм "Източни пиеси" спечели голямата награда на ХХІІ Международен кинофестивал в Токио, съобщи агенция Киодо. В кинофестивала участваха 270 филма от цял свят, като за голямата награда - призът "Сакура" се състезаваха 15 ленти.

Камен Калев получи също наградата за най-добър режисьор, както и наградата за най-добър актьор, присъдена посмъртно на Христо Христов, който играе във филма себе си. Христов почина заради пристрастяването си към наркотици към края на снимките. Калев каза, че е използвал във филма си много непрофесионални актьори, сред които и Христов, за да бъде филмът по-реалистичен.

Председателят на журито, мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту, каза, че "филмът "Източни пиеси" много фино улавя същността на младите хора в много драматична и сложна социално-икономическа ситуация с расистки проблеми, заобиколени и уловени в капан от света, в който живеем".

Наградата на публиката спечели канадският филм "Троцки", режисиран от Джейкъб Тиърни. Той обрисува с хумор ученик, който вярва, че в него се е превъплътил Леон Троцки.
По публикацията работиха: БТА, сайт на фестивала

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна