Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитровден е

Православната църква чества деня на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена тържествена Света литургия. Празнуват всички, които носят името Димитър, Димана, Димо, Митра, Митьо, Митка. Според народните представи от днес – Димитровден, започва зимата. По стара традиция денят се чества и като празник на строителя. Отбелязването му е възстановено с решение на Министерския съвет през 1996 г.

Димитровден е празник и на Сливен, където честването му ще започне с празнична Света литургия в катедралния храм "Св. Димитър". Тържествено заседание на общинския съвет малко по-късно ще определи тазгодишните носители на званието "почетен гражданин на Сливен" и наградата на общинския съвет за граждански принос.

На тържествена церемония на пл. "Хаджи Димитър" водосвет за здраве и благополучие на сливенци ще отслужи Сливенският митрополит Йоаникий. В градската градина ще се проведе атрактивното състезание "Най-силният мъж". Димитровградският празник ще продължи с концерти и спортни игри.

Димитровден е духовен празник и на Видин. По този повод Видинският митрополит Дометиан ще отслужи тържествена Света литургия в катедралния храм "Св. Димитър". По-късно кметът на общината Румен Видов и митрополит Дометиан ще предвождат литийното шествие до площад "Бдинци", където ще бъдат издигнати знамената на общината и на Република България.

За празника общинското ръководство посреща гости от Неготин, Нови Сад, Калафат и кметовете на Каварна, Монтана, Враца и Лом. Довечера празничен концерт ще изнесе ансамбълът за народни песни и танци "Дунав".
По публикацията работи: кореспонденти на БНР в страната

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени