Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Райков представи приоритетите на България като председател на ЧИС

На срещата на Комитета на старшите служители на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и ръководителите на дипломатическите мисии на страните членки в постоянния секретариат на организацията в Истанбул заместник министърът на външните работи Марин Райков представи приоритетите на българското председателство на организацията, което започна на 1 ноември.

Eдин от ключовите приоритети на България като ротационен председател ще бъде засилването на сътрудничеството за по-голяма динамика на отношенията между ЧИС и ЕС, подчерта Марин Райков. Той отбеляза, че организацията ще продължи да се утвърждава като най-автентична, авторитетна и институционално развита междуправителствена организация в Черноморския регион. Заместник министърът на външните работи набеляза и основните акценти – задълбочаване на партньорството в областта на енергетиката, туризма, транспорта и т.нар. „меки” мерки за сигурност в борбата срещу организираната престъпност в граничните райни.

В календара по плана за действие на България влизат срещите на тройката на ЧИС – Азербайджан-България-Гърция - като предишна, настояща и бъдеща председателстваща организацията страни. Планират се и три срещи на трите страни членки едновременно на ЧИС и ЕС– България, Гърция, Румъния с Европейската комисия. Първата се планира за началото на февруари идната година.

Относно интересното предложение на Украйна за създаване на свободна зона за търговия между страните от ЧИС, Марин Райков сподели пред БНР, че по тази инициатива за преодоляване на последствията от глобалната криза, засега няма обща визия. Според него до постигането на консенсус, след широк кръг от консултации, трябва да се върви стъпка по стъпка, проект след проект, което е по-прагматичното решение до постигането на успех. За пример той посочи проекта за разрешителните за ТИР-овете в зоната на ЧИС, който намира подкрепа от някои страни-членки, но се отхвърля категорично от други.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна