Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-държавният секретар на САЩ ще обсъжда в Чехия новата система за ПРО

Новата американска система за противоракетна отбрана се очаква да бъде в центъра на разговорите на заместник-държавния секретар на Съединените американски щати Елън Таушър с чешкото правителство и политици. Таушър ще има срещи с вицепремиера и външен министър на Чешката република Ян Кохоут, както и с неговия заместник - Томаш Пояр. Американският дипломат пристига седмица след заместник - министъра на отбраната Александър Вершбоу. Началото на есенния американски десант беше даден в края на месец октомври  от вицепрезидента Джо Байдън.

От днешната дипломатическа визита в чешката столица се очакват нови детайли, както и информация за фазата, в която се намира евроамериканският проект в рамките на НАТО. Очакват се отговори и на въпроса срещу какви заплахи ще служи като защита новата мобилна противоракетна система. Чехия потвърди интереса си към проекта при посещението на вицепрезидента Джо Байдън в края на октомври. Тогава беше подчертано, че рестартирането на отношенията с Русия няма да бъде за сметка на партньорите от Централна Европа. Преди седмица заместник - министърът на отбраната Александър Вершбоу потвърди американския интерес към региона, но пред журналисти не обяви какви точно са възможните алтернативи за техническото сътрудничество с Чехия. По думите му то ще бъде различно от  полското. Не беше потвърдено, нито отречено и евентуалното разполагане на комадването на тази нова и по думите му "по-гъвкава, по-ефективна" система на чешка територия. Чешки експерти бяха поканени в САЩ, за да се запознаят на място с американската противоракетна система и технология.

Заместник- държавният секретар Елън Таушър ще обсъди в Прага европейския диалог в сферата на отбраната, контролът върху въоръженията, както и  двустранното военно и политическо партньорство.

Очаква се вторият американски дипломат да дискутира актуалните въпроси и с лидерите на двете най-големи чешки партии. Това са Мирек Тополанек -на десните граждански демократи, и Иржи Пароубек- на опозиционните социалдемократи.

По публикацията работи: Евгения Йотова – кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени