Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70% от пушачите искат да спрат цигарите, малцина успяват

Снимка: БГНЕС


19-ти ноември е Международен ден без тютюнопушене. В България тази година той преминава под мотото "За бременност без тютюнев дим". Над 50 лични лекари в страната консултират пушачи как да откажат цигарите. Специалистите напомнят, че тютюнопушенето е предотвратим рисков фактор за над 25 заболявания. У нас пушат между 30 и 50 на сто от бременните жени. Пушачи са близо 40 на сто от българите и повече от половината от мъжете. 70 % искат да спрат цигарите, но само 3 на сто успяват да го направят сами и без чужда помощ.

Д-р Георги Котаров, секретар на Национална асоциация против тютюнопушенето каза в предаването "Нещо повече", че пушенето е рисково поведение, което пряко се отразява не само върху здравето на пушачите, но и върху околните. В едно демократично общество би трябвало да има разумна алтернатива, но тя трябва да се базира на правото на хората да живеят и да работят на чист въздух, т.е. на въздух без тютюнев дим, аргументира се д-р Котаров.  

Главният секретар на Асоциацията на българските пушачи Илко Бранков отбеляза, че пушенето е въпрос на лично възпитание. "Искат да ни сложат в рамки. Пуша от съвсем малък, винаги мисля, че мога да ги спра, като всеки пушач. Забраните не действат", категоричен бе заклетият пушач. "Имаме 50 на 50 пушачи - непушачи, какво пречи в един нощен бар в три часа през нощта да се пуши?, попита Бранков.

Повече за доводите на двете страни - за и против цигарите - в звуковия файл.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени