Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландия втрещи Сеп Блатер,иска да е 33-ят отбор на световното

Футболната асоциация на Ирландия поиска да бъде приета като 33-ят отбор на
световното първенство по футбол, съобщи президентът на Международната футболна федерация /ФИФА/ Сеп Блатер. Идеята на ирландците е за компенсация от баражите срещу Франция, след като съперниците ни в 8-ма група отпаднаха след игра с ръка на Тиери Анри в продълженията.

Инцидентът предизвика полемики в световен мащаб, а постъпката на Тиери Анри бе порицавана и осмивана седмици наред. Ситуацията се разви до аутлинията и бе пропусната от главния рефер на мача. Именно на тази позиция в Лига Европа има допълнителен съдия, който може да се появи и на световното първенство, за да бъде избегнат подобен случай, предложи Блатер.

"Приехме делегация от Ирландия. Те не са особено щастливи от начина, по който техният отбор отпадна от баражите. Те знаят, че решението на съдията е крайно и мачът не може да бъде преигран. Ирландските представители не поискаха санкции за футболист или съдия, но попитаха дали е възможно да бъдат 33-ия отбор на световното първенство. Наистина го направиха. Ще запозная Апелативната комисия на ФИФА със случая, но не мога да бъда категоричен, че молбата ще бъде уважена", заяви Блатер.

Добавянето на още двама съдии край двете аутлинии няма да бъде единствената промяна. На събранието на Изпълнителния комитет в сряда в Кейп Таун ще бъдат обсъдени няколко варианта за помощ към реферите, един от които е използването на видео повторения. Почти със сигурност ще бъде променен и форматът на квалификациите, като е силно вероятно да отпаднат баражите за класиране на световно първенство.

 

/С.К./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна