Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелените" искат по-висока вноска на България в климатичния фонд

Партия „Зелените” ще поиска от премиера Бойко Борисов правителството да увеличи участието си във Фонда за подпомагане на развиващите се страни в борбата срещу климатичните промени с 100 хиляди лева, сумата, която партия „Зелените” е дала за участието си в изборите за национален и европейски парламент.

На срещата в Копенхаген за опазване на климата България заяви минимално участие във фонда с по 20 хиляди евро годишно. Според съпредседателя на партията Андрей Ковачев позицията на България в Копенхаген показва политическа некомпетентност.

Според Андрей Ковачев решението на правителството да се включи с 20 хиляди евро годишно ще доведе до спиране на еврофондовете за България: "Ние трябва да се държим по европейски, иначе не бихме могли да бъдем възприемани като сериозни партньори. Оттук насетне можем да очакваме неприятни реакции по отношение на всички еврофондове".

Членът на партията Петко Ковачев остро разкритикува казаното от премиера Борисов наскоро, че готвената енергийна стратегия на България ще бъде съгласувана с президента Георги Първанов.

По отношение на енергийните проекти – АЕЦ „Белене”, „Набуко”, „Южен поток” и „Бургас – Александруполис”, „Зелените” смятат, че те изцяло обслужват руския интерес. АЕЦ „Белене” е енергийният вход на Русия в Европейския съюз, казаха от партията. „Бургас – Александруполис” трябва да се прекрати, а позициите на правителството по „Набуко” и особено по „Южен поток” плашат с противоречивостта си, допълни Петко Ковачев.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна