Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е обещал на Зеленски да сложи край на войната, ако спечели изборите в САЩ

Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.
Снимка: БТА

И тази нощ Русия атакува украински градове и инфраструктура. В телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски Доналд Тръмп е обещал да сложи край на войната, ако спечели президентските избори в Съединените щати.

Трима жители на украинското пристанище Николаев загинаха при руски ракетен удар, съобщиха местните власти, най-малко 17 са пострадали. Ракетата се е взривила на детска площадка. Сред загиналите е и едно дете.

При руски въздушен удар срещу Полтавска област са нанесени щети на жилищна инфраструктура, обяви областният управител.

Украинските военни все още очакват обещаните изтребители Ф-16, дарени от Дания и Нидерландия. Президентът Володимир Зеленски каза, че Полша е обещала логистични мерки, с които ще ускори доставката.

Въоръжен нападател е застрелял в град Лвов бившия депутат от Върховната рада на Украйна Ирина Фарион, известна с изразените си националистическите си възгледи и кампании в защита на украинския език. Водещите версии, по които работят разследващите, са че убийството е свързано с политическата дейност на жертвата или че зад отнемането на живота ѝ стои личен мотив.

В същото време Доналд Тръмп сподели в публикация, че е провел по телефона "много добър разговор" с Володимир Зеленски. В същата публикация републиканският кандидат за американски президент твърди, че можел да сложи край на войната още преди да встъпи в длъжност през януари, стига да спечели изборите на 5 ноември. Зеленски потвърди за разговора, споделяйки, че е поздравил Тръмп за номинацията, осъдил е стрелбата срещу него и се е съгласил да се срещнат в бъдеще. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна